- Sputnik Srbija, 1920
Specijalna operacija u Ukrajini
Sve o specijalnoj vojnoj operaciji Rusije za demilitarizaciju i denacifikaciju Ukrajine.

Ruska vojska u pripravnosti u slučaju eksplodiranja ukrajinske „prljave bombe“

© Sputnik Screenshot„Pečurka“ posle detonacije „Car bombe“ 1961. godine
„Pečurka“ posle detonacije „Car bombe“ 1961. godine - Sputnik Srbija, 1920, 24.10.2022
Pratite nas
Ministarstvo odbrane Rusije stavilo je u pripravnost snage i sredstva za slučaj eksplodiranja „prljave bombe“ Ukrajine, saopštio je načelnik snaga za radijacionu, hemijsku i biološku odbranu Oružanih snaga Ruske Federacije, general-potpukovnik Igor Kirilov.
Kirilov je istakao da, prema raspoloživim informacijama, dve organizacije u Ukrajini imaju konkretne naloge za stvaranje takozvane „prljave bombe“ i da je rad na tome u završnoj etapi.
General je naveo da Rusija raspolaže podacima da je kabinet ukrajinskog predsednika Vladimira Zelenskog kontaktirao sa predstavnicima Velike Britanije povodom dobijanja tehnologije za stvaranje nuklearnog oružja.
On je dodao da Ukrajina ima naučne i proizvodne mogućnosti za stvaranje „prljave bombe“ i nuklearnog punjenja.

„U Ukrajini se nalaze preduzeća nuklearne industrije, koja poseduju zalihe radioaktivnih materija, koje mogu da iskoriste za stvaranje ‘prljave bombe’. To su tri aktivne nuklearne elektrane: Južno-Ukrajinska, Hmeljnicka i Rovenska sa 9 basena upotrebljenog nuklearnog goriva u kojima se nalazi 1,5 hiljada tona obogaćenog sa do 1,5 odsto uranijum-oksida“, istakao je Kirilov.

Prema njegovim rečima, nuklearna elektrana u Černobilju sa skladištima za radioaktivni otpad skladišti 22 hiljada istrošenih gorivnih elemenata koji sadrže uranijum-238, „kao i proizvode koji su povezani sa eksploatacijom – to su uranijum-235 i plutonijum-239, koji predstavljaju osnovne komponenta nuklearnog punjenja“.
Takođe, u nedavno otvorenom preduzeću za preradu radioaktivnog otpada „Vektor“, u Pridnjeprovskoj hemijskoj fabrici, na zakopavanja radioaktivnog otpada Burjakovka, Podlesni, Rosoha, može da se smesti više od 50 hiljada kubnih metara radioaktivnog otpada, koje se takođe može iskoristiti kao komponenta za „prljavu bombu“, rekao je general.
Ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov - Sputnik Srbija, 1920, 24.10.2022
RUSIJA
Lavrov: Rusija će u UN pokrenuti pitanje o „prljavoj bombi“
„Osim toga, Vostočni rudarsko-prerađivački kombinat vadi rudu uranijuma u ​​dva od tri rudnika kapaciteta do 1.000 tona godišnje“, dodao je Kirilov.
Prema njegovim rečima, u Ukrajini postoji i naučna baza. To je Harkovski fizičko-tehnički institut, čiji su naučnici učestvovali u nuklearnom programu SSSR, gde do sada funkcionišu različiti eksperimentalni objekti, uključujući termonuklearna postrojenja „Uragan“, kao i institut za nuklearna istraživanja pri nacionalnoj akademiji nauka u Kijevu u kom na reaktoru BBR-M vrše istraživanja uz korišćenje visokoaktivnih radioaktivnih materijala.

Radioaktivni materijal može pokriti celu Evropu

Kirilov je ocenio da moguće emitovanje radioaktivnih materija zbog granatiranja Zaporoške nuklearke od strane Ukrajine može da pokrije celu Evropu.
Prema njegovim rečima, granatiranje Zaporoške nuklearne elektrane od strane ukrajinskih trupa u prvi mah nije izazivalo zabrinutost svetske zajednice, pošto se, prema zaključku jednog broja američkih stručnjaka, rizik od širenja radijacije, ukoliko bi granate velikog kalibra pogodile kontejnere istrošenog nuklearnog goriva, bio bi beznačajan, a nuklearni reaktori izdržavaju pad civilnog aviona.
„Međutim, prognoza razvoja radijacione situacije koju su sproveli naši stručnjaci, a koju su naknadno potvrdile relevantne evropske naučne organizacije, pokazala je da će ispuštanje radioaktivnih supstanci pogoditi skoro celu Evropu“, naglasio je Kirilov.
U slučaju dizanja u vazduh „prljave bombe“, radioaktivni izotopi bi se raspršili u atmosferi na udaljenosti do 1500 kilometara i mogli bi da prekriju Poljsku, ocenio je on.
Kirilov je precizirao da bi eksplodiranje „prljave bombe“ dovelo do kontaminacije nekoliko hiljada kvadratnih kilometara teritorije.
General je podsetio da je od 24. februara Kijev 39 puta gađao Zaporošku nuklearku, od toga 10 puta dronovima, a 29 puta iz različitog artiljerijskog oruđa.
On je dodao da, uprkos poseti generalnog direktora IAEA Rafaela Grosija, ukrajinske trupe ne odustaju od pokušaja da „diverzijama zauzmu stanicu“.

Metode ukrajinske provokacije već upotrebljavane u Siriji

Tehnologije informacionog rata, slične provokaciji sa upotrebom „prljave bombe“ koju priprema Kijev, već su korišćene u Siriji uz učešće Belih šlemova, primetio je Kirilov.
Znak za opasnost od radijacije - Sputnik Srbija, 1920, 24.10.2022
RUSIJA
Kremlj: Pretnja upotrebe „prljave bombe“ je realna
„Treba napomenuti da je slične tehnologije informacionog ratovanja Zapad već koristio u Siriji, kada su Beli šlemovi tamo snimali propagandne filmove o upotrebi hemijskog oružja od strane vladinih snaga“, rekao je Kirilov.
Jedna od najrezonantnijih i najšire publikovanih epizoda je provokacija koju je navedena nevladina organizacija organizovala 4. aprila 2017. godine u gradu Han Šejhunu, podsetio je on.
Kirilov je skrenuo pažnju na fotografiju na kojoj su ljudi koji uzimaju uzorke zemlje bez lične zaštitne opreme.
„Ali izgleda da to nikome ne smeta! Posebno onima koji su doneli odluku da izvedu raketni napad na teritoriju jedne suverene zemlje – Sirije“, naglasio je Kirilov.
Prema njegovim rečima, Amerikanci su, koristeći ovu provokaciju kao izgovor, ne čekajući početak istrage i, štaviše, odluku Saveta bezbednosti UN, izvršili raketni napad na avio-bazu Šajrat, grubo kršeći norme međunarodnog prava.
„Vrlo je verovatno da će sličan scenario biti primenjen i u ovom slučaju“, ocenio je general.

Kijev hoće da predstavi Rusiju kao nuklearnog teroristu

Kirilov je ocenio da Ukrajina planira da uz pomoć „prljave bombe“ predstavi Rusiju kao nuklearnog teroristu i zastraši lokalno stanovništvo.
„Kao rezultat provokacije prljavom bombom, Ukrajina očekuje da će zastrašiti meštane, povećati priliv izbeglica širom Evrope i predstaviti Rusku Federaciju kao nuklearnog teroristu“, rekao je Kirilov.
Kirilov je objasnio da Kijev planira da prikrije detonaciju „prljave bombe” kao nepredviđenu eksploziju ruskog nuklearnog oružja male snage, u kom se kao punjenje koristi visokoobogaćeni uranijum.
„Prisustvo radioaktivnih izotopa u vazduhu biće naknadno utvrđeno senzorima međunarodnog kontrolnog sistema, uspostavljenog u Evropi, a Rusija će potom biti optužena za korišćenje taktičkog nuklearnog oružja”, istakao je Kirilov.
General je podsetio da je „prljava bomba“ ─ kontejner sa radioaktivnim izotopima i eksplozivnim punjenjem. Prilikom detonacije, kontejner se uništava, radioaktivna supstanca se raspršuje udarnim talasom, stvarajući radioaktivnu kontaminaciju područja na velikim površinama, a može da dovede i do nastanka radijacijske bolesti.
Ranije je ruski ministar odbrane Sergej Šojgu izrazio zabrinutost u razgovoru sa svojim kolegama iz SAD, Francuske i Turske zbog moguće upotrebe „prljave bombe“ od strane Kijeva.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala