- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Lavrov: Rusija će u UN pokrenuti pitanje o „prljavoj bombi“

© Sputnik / Ilья Pitalev / Uđi u bazu fotografijaMinistar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov
Ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov - Sputnik Srbija, 1920, 24.10.2022
Pratite nas
Rusija namerava da pokrene u Ujedinjenim nacijama pitanje o pripremi „prljave bombe“ od strane Kijeva, izjavio je ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov.
„Nakon jučerašnjih telefonskih razgovora ruskog ministra odbrane Sergeja Šojgua i njegovih kolega iz Francuske, Velike Britanije, Turske, ali i sa šefom Pentagona (Lojdom) Ostinom, preduzeli smo neophodne korake da ovo pitanje pokrenemo u međunarodnim strukturama, pre svega u UN u Njujorku, a danas će naši predstavnici to raditi u nadi da će se zainteresovano i stručno razgovarati o problemima kojih ćemo se dotaći“, rekao je ministar odgovarajući na zahtev za komentar na saopštenja o mogućim provokacijama Kijeva uz upotrebu „prljave bombe“.
Lavrov je dodao da Rusija još nema informacije da će IAEA poslati svoje stručnjake u Ukrajinu nakon izjava Moskve da Kijev priprema „prljavu bombu“.
„Što se tiče izjave (ukrajinskog ministra spoljnih poslova Dmitrija) Kulebe da je generalni direktor IAEA (Rafael) Grosi pristao da pošalje misiju eksperata, nemam takve informacije. Imam informaciju da je Grosi takav zahtev primio i on je, odlazeći u inostranstvo, rekao da će ovaj zahtev biti razmotren“, rekao je Lavrov novinarima.
Znak za opasnost od radijacije - Sputnik Srbija, 1920, 24.10.2022
RUSIJA
Kremlj: Pretnja upotrebe „prljave bombe“ je realna
„Znamo kako ukrajinske kolege vole da iskrivljuju činjenice. Inače, u istoj izjavi Kuleba je, rekavši da je IAEA navodno već pristala da pošalje stručnjake, rekao da, za razliku od Rusije, Ukrajina radi transparentno i nema šta da krije. Najblaže rečeno, ne baš jasan prikaz istorije bolesti i činjenica“, dodao je Lavrov.
Ranije je ruski ministar odbrane Sergej Šojgu izrazio zabrinutost u razgovoru sa svojim kolegama iz SAD, Francuske i Turske zbog moguće upotrebe „prljave bombe“ od strane Kijeva.

O provokaciji u Buči

Lavrov je podsetio da Ukrajina do danas nije dostavila podatke o ljudima koji su, navodno, poginuli usled delovanja ruskih snaga u Buči.

„Poznata provokacija u Buči dogodila se krajem marta. Mi smo se od tada više puta obraćali svima koji bi mogli da pomognu, s molbom da dostave informacije o imenima onih ljudi koji su nastradali i čija tela su svima bila pokazana kao dokaz ‘zverstava’ ruskih vojnika", objasnio je Lavrov.

On je dodao da se pre mesec dana javno obratio generalnom sekretaru UN Antoniju Guterešu kako bi on došao do spiska tih lica, ali nije usledila nikakva reakcija.

„Ovo je još jedan dokaz koliko je Ukrajina ‘transparentna’ i koliko nema šta da krije", zaključio je Lavrov.

O prehrambenim sporazumima

Rusija poziva na aktivniji rad sa generalnim sekretarom UN Antoniom Guterešom kako bi se realizovala ideja paketnog sporazuma i ukrajinsko žito otišlo u najsiromašnije zemlje, izjavio je ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov.
„Primaoci ukrajinskog žita po takozvanom paket aranžmanu, potpisanom 22. jula u Istanbulu, su zemlje koje nisu među najsiromašnijim, najsiromašnije zemlje dobijaju samo mali udeo koji izlazi iz luka u Crnom moru. Više od polovine ukrajinskog žita odlazi u zemlje Evropske unije, o tome postoji statistika UN. Pozvali smo naše kolege da aktivnije sarađuju sa generalnim sekretarom (UN) kako bi se ostvarila prvobitna zamisao ​paket aranžmana, dogovora koji je hteo da usmeri na pomoć najsiromašnijim zemljama“, rekao je Lavrov na zajedničkoj konferenciji za novinare sa generalnim sekretarom Organizacije islamske saradnje Huseinom Brahimom Tahom.
Lavrov je dodao da je tokom sastanka skrenuo pažnju na to kako zapadne sankcije ometaju isporuke ruskog žita i đubriva u zemlje Organizacije islamske saradnje.
U Istanbulu su 22. jula bili potpisani sporazumi o rešavanju problema isporuka prehrambenih proizvoda i đubriva iz Ukrajine i Rusije na svetsko tržište. Dokumente su potpisali predstavnici Rusije, Ukrajine, Turske i Ujedinjenih nacija. Moskva, međutim, ukazuje na to da deo sporazuma o izvozu ruskih prehrambenih proizvoda još ne funkcioniše. Rok važenja sporazuma ističe 19. novembra.
Putin je, međutim, početkom septembra ukazao na to da Zapad većinu ukrajinskog žita izvozi u svoje države, umesto u zemlje Afrike, kojima je ono neophodno.
„Odnosi Rusije i Turske se pozitivno razvijaju“: Počeo sastanak Putina i Erdogana u Sočiju - Sputnik Srbija, 1920, 24.10.2022
Specijalna operacija u Ukrajini
Erdogan: Putin i ja radimo na sprečavanju prehrambene krize
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala