- Sputnik Srbija, 1920
REGION
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz zemalja u regionu

Pada li glavni bastion Milove stranke

© Sputnik / Boban NovovićAdministrativna zgrada grada Podgorica
Administrativna zgrada grada Podgorica - Sputnik Srbija, 1920, 20.10.2022
Pratite nas
Lokalni izbori u Podgorici i još 13 crnogorskih opština, zakazani za nedjelju 23. oktobar, biće test za parlamentarne koji bi se mogli održati na proljeće ka I izbori za predsjednika, a glavna intriga je hoće li DPS biti razvlašćen u Podgorici.
Pored Podgoričana lokalnu vlast će birati i građani Bijelog Polja, Bara, Budve, Danilovgrada, Žabljaka, Zete, Kolašina, Pljevalja, Plava, Plužina, Rožaja, Tivta i Šavnika.
Lokalni izbori se održavaju u trenutku kada je Ustavni sud u blokadi, Vlada u tehničkom mandatu, u proceduri je i inicijativa za razrješenje Mila Đukanovića sa mjesta predsjednika Crne Gore, nakon što je odbio da na prijedlog parlamentarne većine od avgusta 2020. da mandat za sastav nove Vlade Miodragu Lekiću. Premijer Dritan Abazović je pokrenuo inicijativu za smjenu ministara odbrane Raška Konjevića i vanjskih poslova Ranka Krivokapića, DF je dao predlog izmjene i dopune Zakona o predsjedniku, kako bi se ograničio prostor da “Đukanović opstruira demokratske procese”... U kampanji je najoštrije poruke upravo slao i šalje predsjednik DPS-a Milo Đukanović sa završnih promocija koalicije koju predvodi ta partija.

Lokalni izbori test za parlamentarne

Vesko Pejak iz NVO Alternativa kaže za Sputnjik da su lokalni izbori u Crnoj Gori test za vanredne parlamentarne izbore početkom sljedeće godine.

“Kada će se ti izbori desiti zavisi od rezultata DPS-a, URA i DF-a. Lokalni izbori ne mijenjaju ništa, ali određuju budućnost Crne Gore. Osvježenje na ovim izborima biće lista “Evropa sad!” bivših Minsitara Spajića i Milatovića. Oni imaju šansu da pomute već planirane procente "stare" opozicije, zato trpe najveći pritisak od strane starih političkih elita”, smatra Pejak.

Naš sagovornik je mišljenja da je politička situacija sve zategnutija.
“Za kontrolu vlasti bore se dva jaka suparnička kriminalna klana. Borba nad kontrolom šverca cigareta i narkotika obavlja se institucionalno i vaninstitucionalno. Osim par tužilaca koji su tek došli, gotovo da nema institucije koja je spremna da se nosi sa tim problemom. Ako uzmemo da se od tog posla uzme godišnje oko dvije milijarde eura, jasno je da ta borba i te kako utiče na politiku Crne Gore”, kaže Pejak, podsećajući na međusobne optužbe između DPS i premijera Abazovića. On dodaje da će, ma ko da formira vlast posle eventualnih vanrednih parlamentarnih izbora, imati velikih problema s uplivom kriminala u državnu administraciju.
© Sputnik / Boban NovovićPredizborni štand Demokratskog fronta u Podgorici pred lokalne izbore
Predizborni štand Demokratskog fronta u Podgorici pred lokalne izbore - Sputnik Srbija, 1920, 18.10.2022
Predizborni štand Demokratskog fronta u Podgorici pred lokalne izbore

Pavićević: DPS gubi i Podgoricu

Vladimir Pavićević, savjetnik potpredsjednika Vlade Crne Gore, tvrdi da će DPS 23. oktobra da izgubi i izbore u Podgorici.
“To pokazuju sva istraživanja koja su u kontinuitetu rađena tokom ove kampanje. To znači da idemo u potpuno razvlašćivanje Mila Đukanovića i njegove partije. Milov gubitnički niz biće zaokružen izborima za predsjednika države u prvoj polovini naredne godine i to će biti definitivan slom DPS-a. Oni su u gubitničkom filmu i nemaju na raspolaganju dobar potez”, uvjeren je Pavićević.
Što se tiče izjava Đukanovića u ovoj kampanji, kaže naš sagovornik, one su izraz ektremističke pozicije koju je DPS zauzeo u crnogorskoj politici. Oni su se radikalizovali do mjere, tvrdi Pavoićević, da ih nekadašnji glasači masovno napuštaju.
“Očekujem da će 23. oktobra dalje biti osnažen duh one velike avgustovske pobjede iz 2020 godine. Puno razvlašćivanje Mila i Milovog DPS je interes i volja građana i crnogorskog društva u cjenili”, poručuje Pavićević.
Sa druge strane, predsjednik Crne Gore i predsjednik DPS-a Milo Đukanović govori na završnim konvencijama koalicije koju predvodi njegova partija, i dalje potencirajući izjave obojene patriotizmom, dok su protivnici njegove koalicije, po njemu, izdajnici koji će platiti za svoje aktivnosti.

Izbori u glavnom gradu najbitniji

Od 14 gradova ishod izbora u Podgorici će očekivano biti najvažniji, jer je glavni grad Crna Gora u malom. Tu DPS nikada nije izgubio izbore.
Na ovim izborima, u Podgorici, ali i u većini opština, DPS je oko sebe okupio koaliciju u kojoj su SDP, SD, Liberalna partija, DUA, Bošnjačka partija, GP Nova ljevica i DRP, kao i GI “21.maj". Slično je u drugim opštinama, uz manje promjene.
Demokratski front u Podgorici ima listu “Za budućnost Podgorice” u kojoj su Nova srpska demokratija, Demokratska narodna partija, Pokret za promjene, Prava Crna Gora, Slobodna Crna Gora i Jugoslovenska komunistička partija.
Demokrate su u Podgorici koaliciji sa DEMOSOM i Ujedinjenom Crnom Gorom, dok je Građanski pokret URA u koaliciji sa CIVISOM i Albanskom alternativom.
Što se tiče Podgorice, nekoliko anketa je pokazalo da DPS sa svim koalicionim partnerima ima oko 40 odsto glasova, ostali 60 odsto. Veoma će važno biti da SNP i Pokret Preokret pređu cenzus, u tom slučaju DPS i široka koalicija oko te partije ne bi imala šanse za samostalno formiranje vlasti. Za ostale gradove do sada nijesu pravljene ankete raspoloženja građana pred izbore.
U nekoliko gradova, kao u Budvi, DF ide sam na izbore, URA i SNP su napravili koalicije u Baru i Pljevljima....
Doktorka Jelena Borvinić Bojović  - Sputnik Srbija, 1920, 15.10.2022
REGION
Žena koja je liječila mitropolita Amfilohija mogla bi na čelo Podgorice
Zgrada Vlade Crne Gore - Sputnik Srbija, 1920, 18.10.2022
REGION
Ogoljena dubina institucionalne krize u Crnoj Gori
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala