- Sputnik Srbija, 1920
REGION
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz zemalja u regionu

Ogoljena dubina institucionalne krize u Crnoj Gori

© AP Photo / Risto BozovicZgrada Vlade Crne Gore
Zgrada Vlade Crne Gore - Sputnik Srbija, 1920, 18.10.2022
Pratite nas
Sjednica Odbora za bezbijednost Skupštine Crne Gore i optužbe koje su se čule na njoj o švercu kokaina i cigareta, između premijera u tehničkom mandatu Dritana Abazovića i ministara odbrane Raška Konjevića i ministra spoljnih poslova Ranka Krivokapića, ogolila je u kolikoj institucionalnoj krizi se nalazi Crna Gora.
To za Sputnjik ističe i nekadašnji predsjednik Narodne stranke Predrag Popović koji kaže da polemika koju smo imali prilike da čujemo u ponedjeljak u skupštinskom Odboru za bezbjednost odslikava stanje političkog problema u Crnoj Gori.

Posao za tužilaštvo

„Rekao bih da je ovo krešendo 30-godišnjeg vladanja dominantno jedne partije, a koja je i u ove dvije godine uspijevala da utiče na političke tokove u Crnoj Gori. Dritan Abazović je otvoreno saopštio juče na sjednici skupštinskog Odbora za bezbijednost, ono što je većina građana u Crnoj Gori već možda i čula u nekim pričama, nagađanjima, ali ovo je prvi put da se sa ovog nivoa, sa nivoa premijera, saopštava istina o švercu, i time sada mora da se pozabavi Tužilaštvo, prije svega. Mi u Crnoj Gori živimo u jednom galimatijasu, ali nijesmo bili svjesni da je to baš na takvom nivou, u takvom stanju. Jer to je bila polemika između članova vlade, ne između vlasti i opozicije, dakle razmjena teških optužbi između premijera i njegova dva glavna ministra, ministra odbrane Raška Konjevića i ministra vanjskih poslova Ranka Krivokapića. Tu je bio i bivši šef ANB Savo Kentera, a u raspravi je učestvovao i ministar policije Filip Adžić. Sve što smo mogli čuti ukazuje da se Crna Gora nalazi u ozbiljnom problemu, za čije će rješenje biti potrebno mnogo mudrosti, odlučnosti i mnogo strpljenja da bi se sve to iznijelo do kraja, a da ne potonemo u neke sukobe, koji bi nas mogli još skuplje koštati”, kaže za Sputnjik Popović.

Inicijativa za smjenu dva ministra

On ističe da je zato bitno kako će se završiti lokalni izbori u 14 opština crnogorskih u nedjelju, a i kako će se razriješiti institucionalna kriza unutar same vlade.
„Inicijativa za smjenu ministara Konjevića i Krivokapića premijera Abazovića je dobra, ali čini mi se da je malo zakasnela, čak rekao bih prilično zakasnela. Ona je trebala da bude pokrenuta čim je bilo jasno da Milo Đukanović neće dati mandat za sastav vlade kandidatu koji je imao podršku većine poslanika u Skupštini Crne Gore, Miodragu Lekiću. Tada je trebalo pokrenuti smjenu ta dva ministra”, kaže Popović.
On ističe da je stvar Tužilaštva ko će se sve naći na tapetu nakon ovakve rasprave, da li oba ova ministra ili samo jedan, vidjećemo.
„To je stvar istražnih organa i čitavog tog procesa koji će trajati mnogo duže nego što će trajati vlada Abazovića, jer to će biti nešto čime će se Tužilaštvo baviti i u narednom periodu”, ističe Popović.

Šta je rečeno na sjednici Odbora

Predsjednik Vlade u tehničkom mandatu, Dritan Abazović, kazao je juče da u Crnoj Gori postoje tri klana koja švercuju cigarete, te da je “jedan pokrovitelj partija u kojima su Raško Konjević, Ranko Krivokapić i Milo Đukanović."
Šverc cigareta i kokaina, saopštio je Abazović, rade Ubović (vlasnik firme Bemax) i Zoran Lazović (dugogodišnji visoki funkcioner ANB-a, čiji je sin Petar Lazović u zatvoru) i da se parama od tog šverca kokaina i cigareta finansira i kampanja za podgoričke izbore.
Rekao je da će Tužilaštvo obavijestiti o konkretnim šemama šverca cigareta na sjeveru, koje se dešavaju 20 godina, te da će ih obavijestiti i o paralelnim graničnim prelazima kroz koje se on sprovodi.
Abazović je kazao da će saopštiti imena onih koji su govorili da mora da se nastavi sa švercom kokaina i cigareta kako bi Crna Gora imala para da se tobože suprostavi imeprijalnoj Rusiji i velikoj Srbiji, što nema nikakve veze, kaže Abazović.
Premijer je juče saopštio da je samo jedna politička adresa šverca cigareta u Crnoj Gori, a to je Milo Đukanović, koji je u prethodnih 30 godina, odlučivao ko će biti šef ANB-a, ko će biti direktor Uprave poreza i carina, ko će biti tužioci u Crnoj Gori...
On je juče naveo i da će ugledna finansijska međunarodna firma saopštiti, nakon istraživanja, koje su ugledne firme u Crnoj Gori, prale pare od šverca za Mila Đukanovića.
S druge strane, ministar odbrane Raško Konjević rekao je da misli da je bivši direktor Uprave prihoda i carina Crne Gore, Rade Milošević jedan od organizatora koji se bavio švercom cigareta i da je je za te radnje znao predsjednik Vlade u tehničkom mandatu Dritan Abazović.
Sednica Odbora za bezbednost u Skupštini Crne Gore - Sputnik Srbija, 1920, 17.10.2022
REGION
Crnogorski premijer optužio ministre i predsednika da ih finansiraju šverceri cigareta
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala