- Sputnik Srbija, 1920
REGION
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz zemalja u regionu

Žena koja je liječila mitropolita Amfilohija mogla bi na čelo Podgorice

© Foto : Ustupio Sputnjiku izborni štab Jelene Borvinić Bojović Doktorka Jelena Borvinić Bojović
Doktorka Jelena Borvinić Bojović  - Sputnik Srbija, 1920, 15.10.2022
Pratite nas
Ako koalicija okupljena oko Demokratskog fronta ostvari dobar rezultat na predstojećim lokalnim izborima 23. Oktobra, moglo bi se desiti da doktorka Jelena Borovinić Bojović postane prva žena gradonačelnik Podgorice.
U koaliciji u kojoj su Nova srpska demokratija, Demokratska narodna partija, Pokret za promjene, Prava Crna Gora, Slobodna Crna Gora i Jugoslovenska komunistička partija odlučili su da doktorka Jelena Bojović Borovinić bude njihov kandidat za gradonačelnika Glavnog grada Crne Gore. Doktorka Borovinić Bojović široj javnosti postala je poznata kada je liječila mitropolita Amfilohija od virusa korona, a bila je i ministar zdravlja u Vladi Zdravka Krivokapića.
U intervju za Sputnjik Jelena Borovinić Bojovićeva govori o tome šta vidi kao ključne probleme Podgorice i koji će biti njeni prvi potezi, ukoliko pobjedi u trci za gradonačelnika.
Da li je došlo vreme da Podgorica dobije prvu ženu gradonačelnika?
– Građanke i građani Podgorice duže od tri decenije žive u gradu koji je rasturen vladavinom korumpirane DPS elite. Ko može bolje srediti i raščistiti haos u Podgorici od nekoga ko je rođen u ovom gradu i ko se uvijek u njega vraćao posle završenih škola? Ko može bolje očistiti našu kuću od žene koja voli Podgoricu? Zato znam da je vrijeme za promjene došlo i da ću te promjene u našoj Podgorici voditi sa mojim timom vrijednih, posvećenih i obrazovanih ljudi.
Šta će biti Vaši prvi potezi kao gradonačelnika Podgorice?
– Kada prođe zima, uvek radite veliko čišćenje kuće i tada prvo što morate da uradite je da razgovarate i da se dogovorite sa ukućanima ko šta radi. Podgorica je naša kuća i prvo što ćemo uraditi je da počnemo da razgovaramo i da se dogovaramo, za razliku od DPS elite koju nije bilo briga za sve nas koji u ovom gradu živimo. Zato ćemo odmah uspostaviti dan otvorenih vrata gdje ću jednom nedeljno razgovarati sa svim ljudima o problemima, i još više o predlozima kako da živimo ljepše, bolje i sigurno u našoj Podgorici.
Zatim krećemo u raščišćavanje haosa u našem gradu. Infrastrukturni problemi, svakodnevni saobraćajni kolaps, podrška i pomoć za sve ljude kojima je ona potrebna, stvaranje uslova da mladi imaju fer šansu za dobar posao i odličnu platu, ozelenjavanje Podgorice - mnogo je posla pred nama i zato moramo odmah da se bacimo na posao.
Šta su glavni problemi Podgorice?
– Više bih volela da pričam o problemima koje imaju ljudi u našem gradu. Podgorica je divan grad, ali u njemu nije lijepo, a ni bezbedno živjeti. DPS elita je radila samo u svom interesu i u interesu svojih tajkuna. Nikada ih nije bilo briga za potrebe nas, građanki i građana koji ovdje živimo i radimo. Zašto bi im palo na pamet da rješavaju problem kanalizacije koju nema pola Podgorice kada oni i ne znaju za taj problem. Ili zašto bi uopšte znali značaj javnog prevoza, ili za problem parkiranja kada imaju svoje limuzine i vozače? Podgorica je jedini glavni grad u Evropi koji nema funkcionalan javni prevoz.
Grad je betoniran, siv, dehumanizovan i to je su sve rezultati rada DPS elite koja ponovo pokušava da prevari ponosne i časne ljude ovog grada. DPS elita krije svoje ime, stidi se prethodnih gradonačelnika i svog predsjednika. Njih je u stvari sramota sebe samih.
Naša je obaveza da raščistimo haos i krenemo da stvaramo našu Podgoricu u kojoj je lijepo, ugodno i bezbijedno živeti.
Podgorica je doživela građevinski bum, ali kako sačuvati duh grada?
– Nije samo Podgorica doživjela građevinski bum, već i sve evropske prestonice. Razlika je u tome što se u drugim gradovima razmišlja o budućnosti, a ne o ličnim i interesima DPS tajkuna. Ne gradite čitav kvart ako nemate plan da taj kvart mora da ima vodu, kanalizaciju, parkove, školu, parking, vrtić, dom zdravlja… ali ne samo za taj jedan kvart, već morate da planirate 50 godina unaprijed. A to znači kapaciteti vodovodne i kanalizacione mreže dovoljni za narednih 50 godina, parkinzi za još više automobila; ulice, vrtići, parkovi za narednih 50 godina. Umjesto da samo napravite kvart i priključite ga na postojeću infrastrukturu bez ikakvih pratećih neophodnih sadržaja.
Mi ćemo da razgovaramo i da se dogovaramo sa građankama i građanima Podgorice. Uspostavićemo instituciju „građanskog odlučivanja“ kako bi svi imali priliku da odlučuju o izgradnji i uređenju našeg grada. Za svaki projekat, za svako trošenje novca iz budžeta. Uz to će predstavnici građana obavezno biti članovi komisija za javne nabavke za radove u njihovim mjesnim zajednicama. To je naš plan kako da razvijamo Podgoricu i kako u isto vreme da sačuvamo duh grada koji toliko volimo.
Šta treba da uradimo da dobijemo uređen i evropski grad?
– Uređen i evropski grad čine ljudi. Mi, iz velike koalicije Demokratski front – Za budućnost Podgorice imamo plan za preuzimanje odgovornosti za stvaranje lijepog, bezbrižnog i sigurnog života u Podgorici.
Naša je obaveza da formiramo „Naš socijalni fond“. Tako ćemo stvarati bezbrižan i sigurniji život za sve ljude kojima su pomoć i podrška hitno potrebni. Brinućemo i pružati podršku za djecu samohranih roditelja, za penzionere i za sve ljude kojima su pomoć i podrška potrebni.
Naša je obaveza da prvo raščistimo haos, a zatim da organizujemo bezbjedan i brz saobraćaj u cijeloj Podgorici. Imamo plan organizacije bezbjednih i brzih raskrsnica i plan za izgradnju podzemnih i nadzemnih garaža. Znamo kako da biciklističke staze postanu bezbjedne i da osvijetlimo trotoare i pješačke staze.
Naša je obaveza da razgovaramo i da se dogovaramo. Uvodimo instituciju građanskog na nivou mjesnih zajednica. Tako ćemo mi, građanke i građani Podgorice odlučivati kako se troši naš novac od poreza u svakoj mjesnoj zajednici, uz obavezno učešće izabranih komšija u komisijama za javne nabavke za sve radove u komšiluku.
Naša je obaveza da razgovaramo i da se dogovaramo. Uvodimo pravilo obaveznog odgovora za sve političare u Podgorici za 48 sati, bez obzira da li je vikend, neradni dan ili praznik.
Naša je obaveza novo znanje i odličan posao za sve u Podgorici. Obezbijedićemo edukaciju i treninge za sve novozaposlene. To je gradska podrška za investitore koji će zapošljavati edukovane radnike i za građanke i građane koji će imati odličan i dobro plaćen posao.
Naša je obaveza da Podgorica postane zelena od drveća i parkova. Uvešćemo obavezu investitorima da za svakih 100 kvadrata izgradnje imaju obavezu sadnje jednog drveta ne mlađeg od 10 godina. Sve odluke o parkovima i dječijim igralištima donosićemo kroz instituciju građanskog odlučivanja uz obavezno učešće izabranih komšija u komisijama za javne nabavke.
Ovo je naš plan kako da Podgorica postane lep, bezbrižan i siguran grad za sve ljude.
Predizborni plakati i štandovi na ulicama „Podgorice“ - Sputnik Srbija, 1920, 08.10.2022
REGION
Crna Gora u malom: Izbori za Podgoricu važni kao parlamentarni
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala