- Sputnik Srbija, 1920
REGION
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz zemalja u regionu

Crna Gora u malom: Izbori za Podgoricu važni kao parlamentarni

© Sputnik / Boban NovovićPredizborni plakati i štandovi na ulicama „Podgorice“
Predizborni plakati i štandovi na ulicama „Podgorice“ - Sputnik Srbija, 1920, 08.10.2022
Pratite nas
Predstojeći izbori u Podgorici nijesu samo lokalno glasanje, to je test da stranke da vide kako su radile u prethodnom periodu i da se polako pripremaju za parlamentarne izbore koji se mogu održati već na proljeće sa predsjedničkim, a najdalje za dvije godine, kaže za Sputnjik analitičar Predrag Drecun uz napomenu da je Podgorica Crna Gora u malom.
Lokalni izbori u Podgorici i još 13 crnogorskih opština zakazani su za 23. oktobar. Pored Podgoričana lokalnu vlast će birati i građani Bijelog Polja, Bara, Budve, Danilovgrada, Žabljaka, Zete, Kolašina, Pljevalja, Plava, Plužina, Rožaja, Tivta i Šavnika.
Lokalni izbori se održavaju u trenutku kada je Ustavni sud u blokadi, Vlada u tehničkom mandatu, u proceduri je i inicijativa za razrješenje Mila Đukanovića sa mjesta predsjednika Crne Gore, nakon što je odbio da na prijedlog parlamentarne većine od avgusta 2020. da mandat za sastav nove Vlade Miodragu Lekiću. Izbori se održavaju po starim zakonima jer nije bilo političke volje da se, uprkos višegodišnjim pozivima Evropske unije, sprovede izborna reforma.
Podgoričanima poslednjih dana zvone telefoni svaki čas, a sa druge strane telefonske linije su anketari, partija, raznih istraživačkih agencija. U centru grada se dijele partijski leci, materijali, poneki pano sa likom nosilaca listi...
© Sputnik / Boban NovovićPredizborni plakati i štandovi na ulicama „Podgorice“
Predizborni plakati i štandovi na ulicama „Podgorice“ - Sputnik Srbija, 1920, 07.10.2022
Predizborni plakati i štandovi na ulicama „Podgorice“

Glavna bitka za Podgoricu

Glavna bitka na lokalnim izborima vodiće se u Podgorici gdje živi skoro 200.000 stanovnika, skoro trećina građana Crne Gore.
Za glasove više od 143.000 birača u Glavnom gradu boriće se partije sa devet izbornih lista.
Odlučujuća politička bitka vodiće se između aktuelne gradske vlasti predvođene Demokratskom partijom socijalista (DPS) Mila Đukanovića i njenih tradicionalnih saveznika, koji su napravili su jedinstvenu izbornu listu, i sa druge strane partija koje su na parlamentarnim izborima 2020. tijesno pobijedile DPS na državnom nivou.
Na tim parlamentarnim izborima Demokratski front, Demokrate i Građanski pokret URA, osvojile su u Podgorici blizu osam hiljada glasova više od DPS sa koalicionim partnerima.
Analitičar Predrag Drecun ukazuje da su nakon parlamentarnih izbora na svim lokalnim izborima članice parlamentarne većine pobjeđivale DPS, i u većim gradovima poput Nikšića i Berana, i očekuje da se taj trend nastavi i u Podgorici.
Drecun takođe ističe da je jasno uočljivo da su sve procrnogorske snage na ovim izborima okupljanje oko DPS-a.
„Sasvim je normalno da će oni više forsirati priču o ugroženosti države, o nacionalnim simbolima. Mada je u kampanji primjetno da ne počinju više svaki skup sa himnom, pogotovo po mjesnim zajednicama. Ljudima treba ponuditi kako da riješe konkretne komunalne problem. Nažalost, kod nas se na lokalnim izborima, a pogotovo u Podgorici, uvijek nametnu i teme nazovi opstanka države”, konstatuje Drecun. Po njemu najprijatnije iznenađenje ovih izbora biće Pokret „Evropa sad” koja će, smatra on, od svih lista uzeti pomalo glasova.

Borovnić Bojović na listi DF, Vuković na listi DPS-a

Na listi DPS, koja u Podgorici u vlada dvadeset godina, su Socijaldemokratska partija, Socijaldemokrate, Bošnjačka stranka, Liberalna partija, Nova ljevica, Građanska inicijativa 21. maj, Demokratska unija Albanaca i Demokratska romska partija.
Listu predvodi Ivan Vuković, aktuelni gradonačelnik Podgorice, visoki funkcioner DPS, doktor političkih nauka.
Kao ključna dostignuća njegovog dosadašnjeg upravljanja Podgoricom, Vuković navodi uređenje grada, izgradnju moderne infrastrukture ali i podatak da je u 2022. godini budžet Glavnog grada ostvario rekordan prihod od preko 100 miliona eura. Za narednu godinu planiran je na 106 miliona eura, a iz opozicije su odmah saopštili da ta projekcija nije realna i da je usvojena u predizbornoj kampanji.
© Sputnik / Boban NovovićPredizborni plakati i štandovi na ulicama „Podgorice“
Predizborni plakati i štandovi na ulicama „Podgorice“ - Sputnik Srbija, 1920, 07.10.2022
Predizborni plakati i štandovi na ulicama „Podgorice“
Predstavnik Demokratskog fronta ljekarka Jelena Borovinić Bojović, koja je bila ministar zdravlja u vladi Zdravka Krivokapića, na čelu je liste „Za budućnost Podgorice”.
Široj javnosti postala je poznata kada je liječila mitropolita SPC Amfilohija od korona virusa, koji je preminuo oktobra 2020. Bliska je Srpskoj pravoslavnoj crkvi.
Ako DF ostvari dobar rezultat, moglo bi se dogoditi da doktorka Bojović bude prva žena gradonačelnik Podgorice. Zato je po mnogima ipspravna odluka čelnih ljudi DF-a da ona bude nosilac njihove liste.
U toj koaliciji su i Nova srpska demokratija, Demokratska narodna partija, Pokret za promjene, Prava Crna Gora, Slobodna Crna Gora i Jugoslovenska komunistička partija.
Demokrate Alekse Bečića nastupiće sa dvije manje partije, od kojih je jedna DEMOS Miodraga Lekića, koji je kandidat za mandatara partija (DF, Demokrate, URA) pobjednica izbora 2020. Druga partrija je Ujedinjena Crna Gora koju predvodi Goran Danilović. Nosilac liste, koja nosi naziv „Idemo ljudi” je dugogodišnji poslanik Demokrata Danilo Šaranović.
Građanski pokret URA, partija premijera u tehničkom mandatu Dritana Abazovića, nastupiće sa Savezom građana CIVIS i Albanskom alternativom sa sloganom „Može Podgorica, može Crna Gora”, a predvodiće je Luka Rakčević.
Samostalno će nastupiti i Socijalistička narodna partija vicepremijera u tehničkom mandatu Vladimira Jokovića, pod sloganom „SNP – Temeljno za Podgoricu” mr Nebojša Vuksanović”.
Novina na izborima su građanski pokret Preokret Srđana Perića i pokret „Evropa Sad“, koji su osnovali Milojko Spajić i Jakov Milatović, dva ministra iz ekspertske Krivokapićeve vlade.
Milatović i Spajić su idejni tvorci istoimene reforme kojom su uvećane minimalne plate na 450 eura. Tom reformom su iz mjesečnih zarada zaposlenih ukinuta dotadašnja izdvajanja za zdravstvenu zaštitu zbog čega ih dio partija optužuje da su finansijski ugrozili crnogorsko zdravstvo.
Gradskoj izbornoj komisiji Podgorice podnijeta je takođe Svetosavska Srpska lista – Saberimo se za Nemanjin grad – mr Mirko Rmandić, kao i Stranka crnogorskih Muslimana.
O širem značaju izbora u Podgorici govori i činjenica da je u gradskim firmama zaposleno je oko 3.500 ljudi.
Inače, većina do sada objavljenih anketa pokazuje da DPS sa tradicionalnim partnerima osvaja u Podgorici oko 40 odsto glasova, dok ostale liste imaju oko 60 odsto podrške.
Dritan Abazović - Sputnik Srbija, 1920, 07.10.2022
REGION
Crnogorska vlada: Abazović imenovao šest savetnika, a imao pravo na 12
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala