- Sputnik Srbija, 1920
SPORT
Vesti i analize sa najzanimljivijih i najbitnijih sportskih događaja širom Srbije i celog sveta.

Prvi čovek „Armejaca“: „Spremni smo za pomoć Bodirogi, hvala Srbima na dolasku u Moskvu“

© Sputnik / Vladimir Pesnя / Uđi u bazu fotografijaAndrej Vatutin
Andrej Vatutin - Sputnik Srbija, 1920, 19.10.2022
Pratite nas
Andrej Vatutin, prvi čovek košarkaša moskovskog CSKA, rekao je za Mocart sport da je klub spreman da pruži podršku novom predsedniku Evrolige Dejanu Bodirogi, a govorio je i o ideji da srpski klubovi učestvuju u VTB ligi.
Podsetimo, politički motivisanom odlukom Evrolige ruski klubovi su suspendovani iz takmičenja, a to se odnosilo i na CSKA, iako je jedan od osnivača i akcionara lige.
„Podneli smo tužbu luksemburškom sudu sa zahtevom za preduzimanje privremenih mera zbog isključenja sa turnira i vraćanje kluba u Evroligu. Bili smo odbijeni. Onda smo podneli žalbu na takvo sudsko rešenje i čekamo novu odluku. To rade specijalno angažovani advokati, klub ne troši vreme na to. Razumemo da je potpuno novo rešenje danas praktično nemoguće, pa se nadamo da ćemo, u najmanju ruku, dobiti pravna razjašnjenja situacije. Klub nastavlja da glasa o svim važnijim odlukama kao punopravni akcionar. Zainteresovani smo za razvoj turnira, čak i bez takmičarskog učešća, pošto je suspenzija privremena, pre ili kasnije će ruski klubovi ponovo igrati u Evropi. U svakom slučaju, ovo je rad za dobro košarke, od kojeg će imati koristi apsolutno sve strane”, rekao je Vatutin za Mocart sport.
Kako je istakao, CSKA je insistirao na promenama u Evroligi koje su na poziciju predsednika takmičenja dovele legendarnog srpskog košarkaša Dejana Bodirogu.
„Dejan je bio izuzetan igrač u prošlosti, zaštitno lice evropske košarke, čovek koji je na kraju karijere ostao u svom omiljenom sportu i učinio mnogo da ga promoviše. Treba razumeti da u pogledu vođstva kompanije nije važna samo figura šefa, već i sastav njegovog tima, koji će obavljati značajan deo tekućeg posla i zajedno sa klubovima kreirati plan razvoja takmičenja. Znam da je proces izgradnje menadžerskog tima upravo u toku. Spremni smo da na svaki mogući način pomognemo njegovom radu da Evroligu dovede do novih sportskih i komercijalnih uspeha.”
Vatutin je istakao da je zahvalan srpskim klubovima koji su nedavno učestvovali na Superkupu VTB lige u Moskvi.
„Tokom sezone nećemo imati putovanja u inostranstvo, izuzeci su Minsk i Astana, tako da je ruskim klubovima bilo veoma važno da tokom predsezone steknu međunarodno iskustvo. A navijači su, naravno, bili srećni što vide timove visokog košarkaškog nivoa. Žao mi je što CSKA nije igrao protiv Partizana. Pitanje učešća srpskih klubova u VTB ligi je pokrenuto, ali nisu preduzeti ozbiljni koraci. Treba razumeti da je u situaciji sa izbacivanjem ruskih klubova iz evropskih takmičenja bilo veoma teško formirati kalendar u kome bi, na primer, Partizan učestvovao u Evroligi i VTB ligi. Srpski timovi bi teško mogli da pronađu prozore samo vikendom, a da ne govorimo o ozbiljnim logističkim poteškoćama.”
Jedan od nosilaca igre CSKA i ove sezone će biti srpski reprezentativac Nikola Milutinov.
„Nikolino prisustvo iz korena menja izgled tima nabolje, to je dokazao i protekli plej-of VTB lige, pa nam je veoma drago što je ostao. Milutinov je primer profesionalizma i visoke odgovornosti. Možda je duboko u sebi sumnjao kada smo izbrisani sa liste učesnika Evrolige. Ali odmah nas je uverio da namerava da poštuje postojeći ugovor. Uz to, za njega nije samo u pitanju novac, već i mogućnost da nešto osvoji sa CSKA. Uostalom, prvu sezonu u našem timu prekinula mu je povreda, a druga je donela poraz u finalu, uprkos njegovom briljantnom nastupu. Milutinova smo uverili da ćemo rado nastaviti saradnju i ubuduće”.
Dejan Davidovac - Sputnik Srbija, 1920, 28.06.2022
SPORT
Davidovac za Sputnjik o prelasku u CSKA: Dobio sam ponudu koju nisam mogao da odbijem
Član CSKA je nedavno postao još jedan Srbin, Dejan Davidovac.
„Izabrali smo Dejana zbog njegovih veština, košarkaške inteligencije i svestranosti i drago nam je što je inostranu karijeru hteo da započne u Moskvi. Odlično je odigrao prvu zvaničnu utakmicu za CSKA i nadamo se da će biti važan deo našeg obnovljenog tima.”
Emil Rajković - Sputnik Srbija, 1920, 27.06.2022
SPORT
EKSKLUZIVNO Trener CSKA za Sputnjik otkriva zašto je doveo Davidovca i kakvi su planovi kluba
Zanimljivost je i da CSKA ove sezone ima praktično jugoslovenski stručni štab.
„U situaciji kada je nastup u Evroligi bio pod velikim znakom pitanja, nismo mogli da računamo na pozivanje velikih imena. Već sam rekao da smo imali tri-četiri kandidata o kojima smo ozbiljno razmišljali. Kao rezultat toga, iz više razloga izabrali smo Emila Rajkovića, koji se odlično pokazao u VTB ligi. Prvi utisci o njegovom radu su pozitivni, uspostavio je kontakt sa ekipom, nadam se da će postići veliki uspeh u našem klubu. Možemo reći da određeni „jugoslovenski“ vektor postoji u našem trenerskom i medicinskom štabu, gde se sada okupilo pet državljana Makedonije i Srbije”, zaključio je Vatutin.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala