- Sputnik Srbija, 1920
SPORT
Vesti i analize sa najzanimljivijih i najbitnijih sportskih događaja širom Srbije i celog sveta.

EKSKLUZIVNO Trener CSKA za Sputnjik otkriva zašto je doveo Davidovca i kakvi su planovi kluba

© Sputnik / Alekseй Nikolьskiй / Uđi u bazu fotografijaEmil Rajković
Emil Rajković - Sputnik Srbija, 1920, 27.06.2022
Pratite nas
Emil Rajković nedavno je postao trener jednog od najvećih klubova u Evropi, moskovskog CSKA, a sada za Sputnjik ekskluzivno govori o planovima Armejaca pred narednu sezonu, Dejanu Davidovcu i Nikoli Milutinovu, kao i želji da razigrava domaće, ruske košarkaše.
Rajković iza sebe ima veliku trenersku istoriju, od 2005. godine radi kao košarkaški trener, bio je u timovima kao što su Rabotnički, Šlonsk, MZT, Astana i Avtodor, a ovog leta napravio je najveći skok i potpisao za velikana CSKA.
Očigledno Rajkovićev kvalitetan rad nije prošao ispod radara, pa je klub na čelu sa Andrejem Vatutinom ukazao poverenje treneru rođenom u Skoplju i time nastavio tradiciju saradnje Moskovljana sa ljudima sa našeg balkanskog podneblja.
Bez sumnje, velika čast za Rajkovića, ali i veliki izazov što i sam ističe u iskrenom obraćanju za Sputnjik.
„Odradili smo prve radne zadatke, pres konferenciju i sastanke sa zaposlenima u klubu. Ono što sam do sada video je da su svi veoma profesionalni, enuzijasti. Tako da su prvi utisci izvanredni. Već 16 godina sam trener u različitim nivoima, radio sam u Poljskoj, radim u VTB ligi četiri sezone. Stalno sam prema CSKA gledao kao prema jednom od najvećih klubova u Evropi, svetu može se reći izvan NBA lige. Velika je čast što sam dobio ovu priliku. Biće to jedan lep, radni, poslovni izazov i nadam se da će biti uspešan“, ističe Rajković na početku razgovora za Sputnjik.
Kakvi su prva očekivanja Rajkovića u novom klubu? Specifična je situacija zato što CSKA, odlukom Evrolige, neće igrati u tom takmičenju.
„Kako smo pričali sa menadžmentom kluba, glavni su zadaci da se tim drži u tonusu i spremi i pronađu nova rešenja za potencijalno buduće igranje na najvišem nivou. Doveli smo neke ruske igrače, neke imamo već u klubu, budu spremni kasnije za što viši nivo. CSKA normalno uvek ide na rezultat, moraju da se pobeđuju utakmice. Znamo da je ove sezone Zenit osvojio prvo mesto u VTB ligi, polako idemo, ali nadam se da ćemo na kraju osvojiti VTB ligu“.
Ostaje kod mnogih mali žal što CSKA neće igrati u Evroligi, to bi Rajkoviću donelo dodatno iskustvo rada u redovima Armejaca.
„Kako da ne, to je činjenica, ali nećemo se baviti onim šta bi bilo kad bi bilo. Da CSKA igra Evroligu možda ne bih dobio priliku, već neko drugo trenersko ime. Sve ima svoj razlog. Svakako se nadamo da ćemo ubuduće igrati tamo“, realno komentariše makedonski stručnjak.

„Davidovac je veoma inteligentan košarkaš“

Mnoge je u Srbiji prijatno iznenadila vest da je Dejan Davidovac pojačanje CSKA. Rajković ga jako dobro poznaje, zato i ne čudi što je došlo do saradnje.
„Dejan možda nije toliko poznat u Rusiji običnim navijačima, ali oni koji gledaju Evroligu ga znaju. Ja sam ga lično doveo jer mislim da je igrač koji je veoma inteligentan, koji može da pomogne na razne načine. Probaću da ga koristim najviše na poziciji četiri, što je on i igrao poslednje sezone, na toj poziciji „point fordvard“, ili „streč četvorke“ koji povezuje između bekova i centara. Veoma je stabilan igrač u završnicama utakmica. Stalno nađe dobro rešenje. Mislim da će njemu i Milutinovu odgovarati moj sistem igre, da će prikazivati dobre igre“.
Veoma je bitna stvar za novog trenera CSKA što će računati na Nikolu Milutinova, koji važi za jednog od najboljih centara u Evropi.
„Milutinov je pokazao da je dominantan i naravno da ću ja uraditi sve što mogu da ga što više iskoristim. Mislim da može da bude skoro nezaustavljiv“.
Samson Ružencev? Još jedan igrač koji je sa naših prostora stigao do CSKA. On je prošle sezone nosio dres Mege.
„On je veoma talentovan igrač. Rekli smo da nam je želja da razvijamo domaće igrače, tu među prvima mislim na njega. Fizički je talentovan, ima dobar šut, treba da radimo još na kontroli lopte i neke situacije „čitanja“. Ima veliki potencijal“, ističe Rajković.

Postoji želja za saradnjom ruskih i srpskih klubova

Prvi čovek CSKA Andrej Vatutin izjavio je da postoji šansa da CSKA deo priprema ovog leta odradi u Srbiji.
Za sada se još ništa ne zna definitivno.
„To je još pod znakom pitanja. Postoje različite opcije, zavisiće i od letova i od protivnika. Još ništa nije definitivno“, kaže Rajković.
Isto važi i za mogućnost da najveći srpski klubovi odu u Moskvu da odigraju pripremni turnir.
„Sve je to otvoreno, ali je to već i u organizaciji lige. Definitivno je da postoji želja za saradnjom ruskih i srpskih klubova. Moramo da igramo sa nekim, a definitivno ti prijateljski odnosi pomažu u tom smeru“.
U tom smeru, CSKA je nastavio tradiciju saradnje sa igračima i trenerima sa ovih prostora.
„Znate, ipak smo mi Sloveni, mentalitet, kultura...To je ta veza, neraskidiva. Onda nam je lakše da sarađujemo. Bliski smo po mentalitetu“, ističe zadovoljno Rajković.
Sada Emilu sledi dalje sklapanje tima, dovođenje još nekoliko pojačanja i pravljenje plana priprema.
Neka mu je srećno na novom zadatku!
Dejan Davidovac - Sputnik Srbija, 1920, 26.06.2022
SPORT
Davidovac zvanično u CSKA iz Moskve!
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala