- Sputnik Srbija, 1920
Specijalna operacija u Ukrajini
Sve o specijalnoj vojnoj operaciji Rusije za demilitarizaciju i denacifikaciju Ukrajine.
Ukrajinska vojska - Sputnik Srbija

UŽIVO Kijev preti uništavanjem brane Kahovske hidroelektrane, doneta odluka o evakuaciji građana

Pratite nas
Specijalna vojna operacija Rusije u Ukrajini, dan 237. Ruska vojska nastavila da gađa vojne i energetske objekte u Kijevu i drugim delovima Ukrajine. Evropska unija usvojila novi paket vojne pomoći Ukrajini. Kijev priznao da nije uspeo da ostvari vojne ciljeve u nekoliko pravaca.
Sadržaj
Prvo nova obaveštenjaPrvo stara obaveštenja
22:23 18.10.2022
Zgrada Ministarstva spoljnih poslova Rusije - Sputnik Srbija, 1920, 18.10.2022
Specijalna operacija u Ukrajini
MIP Rusije: Nismo i ne pretimo Ukrajini nuklearnim oružjem
22:20 18.10.2022
Snabdevanje Zaporoške nuklearne elektrane električnom energijom preko spoljnog dalekovoda obnovljeno je posle trećeg prekida u poslednjih 10 dana, saopštila je Međunarodna agencija za atomsku energiju (IAEA).
21:17 18.10.2022
Vazdušna opasnost objavljena je u Poltavskoj, Nikolajevskoj i Odeskoj oblasti, Kirovogradu, Sumskoj, Harkovskoj, Nikolajevskoj, Dnjepropetrovskoj i nizu drugih oblasti Ukrajine, saopštile su lokalne vlasti.
21:04 18.10.2022
Nemačka zastava na gornjoj palubi malog trajekta na reci Rajni u blizini Ruedešejma u Nemačkoj - Sputnik Srbija, 1920, 18.10.2022
Specijalna operacija u Ukrajini
Premijer Saksonije: Nemačka treba da kupuje ruske energente nakon okončanja ukrajinskog sukoba
20:47 18.10.2022
Ukrajinska vojska granatira predgrađe Energodara, evidentirano je oko 10 udara na području termoelektrane i industrijske zone, saopštila je gradska administracija.
Prema saopštenju, hitne službe u gradu za sada nemaju informacije da u granatiranju ima povređenih.
19:54 18.10.2022
Komandant Združene grupe ruskih snaga u zoni specijalne vojne operacije u Ukrajini Sergej Surovikin - Sputnik Srbija, 1920, 18.10.2022
Specijalna operacija u Ukrajini
Komandant ruskih snaga u Ukrajini: NATO traži od Kijeva ofanzivu ka Hersonu
19:54 18.10.2022
Vršilac dužnosti gubernatora Hersonske oblasti Vladimir Saljdo saopštio je da je doneta odluka da se građani više opština prebace na levu obalu Dnjepra.
Kako je naveo, Kijev preti uništavanjem brane Kahovske hidroelektrane zbog čega postoji opasnost od potopljavanja desne obale Hersonske oblasti.
18:27 18.10.2022
Ukrajinske snage gađale su selo Bela Berjozka u Brjanskoj oblasti, a prema preliminarnim podacima nema žrtava, saopštio je gubernator Brjanska Aleksandar Bogomaz.
Pogođene su dve kuće.
Pripadnici Ministarstva za vanredne situacije i hitne službe nalaze se na mestu požara izazvanog granatiranjem.
17:44 18.10.2022
NATO šalje Ukrajini opremu za borbu protiv dronova
Severoatlantski savez će u najskorije vreme isporučiti Ukrajini stotine jedinica opreme za borbu protiv bespilotnih letelica, izjavio je generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg govoreći na berlinskom spoljnopolitičkom forumu.
„NATO će narednih dana isporučiti (Ukrajini) sisteme za borbu protiv bespilotnih letelica, stotine aktivnih stanica za ometanje“, precizirao je Stoltenberg.
Stoltenberg smatra da ne samo da je potrebno da se Kijevu dostave obećani sistemi za PVO, već i da se povećaju obimi isporuka opreme ovog tipa.
Uslov za članstvo NATO-a
Stoltenberg je dodao da je preduslov za bilo kakve diskusije o članstvu Ukrajine u NATO očuvanje Ukrajine kao suverene nacije u Evropi.
„Sada smo fokusirani na još veću podršku Ukrajini za obezbeđivanje novih uspeha na bojnom polju, kako bi kraj rata bio takav da garantuje očuvanje Ukrajine kao suverene nacije u Evropi preduslov za bilo kakve razgovore o članstvu u NATO-u“, objasnio je generalni sekretar Alijanse.
On je dodao i da se položaj Ukrajine, koja pretenduje na članstvo NATO-a, razlikuje od položaja Finske i Švedske, koje su dugogodišnji partneri Alijanse.
„Apsolutno sam siguran da je Ukrajina u potpuno drugačijem položaju od Švedske i Finske. Švedska i Finska su dugogodišnji partneri NATO-a. U Alijansi postoji konsenzus o njihovom članstvu... U Ukrajini vidimo da traje rat i tu je prioritet pružanje vojne podrške“, ocenio je Stoltenberg.
17:15 18.10.2022
Sjedinjene Američke Države nameravaju da Ukrajini obezbede „maksimalno jaku“ poziciju pre početka mirovnih pregovora s Rusijom, izjavila je zamenica državnog sekretara SAD za evropska i evroazijska pitanja Karen Donfrid.
„SAD pružaju Ukrajini izuzetnu podršku, uključujući ekonomsku, vojnu i humanitarnu pomoć. Pružanjem ove podrške želimo da Kijevu obezbedimo maksimalno jaku poziciju za početak pregovora“, istakao je Donfrid.
17:06 18.10.2022
Električna energija koju proizvode termoelektrane u Simferopolju, Sakiju i Kamiš-Burunsku kompanije „Krim termoelektrane“ isporučuje se od 18. oktobra za potrebe Hersonske i Zaporoške oblasti, saopštila je kompanija.
„Trenutno je ukupan kapacitet naših proizvodnih objekata oko 160 MV, sva električna energija je usmerena na podršku Hersonskoj i Zaporoškoj oblasti preko obnovljenih dalekovoda koji su dignuti u vazduh 2015. godine“, rekao je generalni direktor kompanija Taras Celi.
16:36 18.10.2022
U Ukrajini je i dalje bez struje 1.162 naselja, izjavio je portparol Državne službe za vanredne situacije Ukrajine Aleksandar Horunžij.
Prema podacima službe za vanredne situacije, u prekidu je snabdevanje električne energije u Dnjepropetrovskoj, Žitomirskoj, Kirovogradskoj, Nikolajevskoj i Harkovskoj oblasti, kao i u oblastima Donjecke Narodne Republike i delovima Zaporoške oblasti koje su pod kontrolom ukrajinskih trupa.
16:13 18.10.2022
15:50 18.10.2022
Jak požar u Avdejevki: ogroman stub dima vidi se iz svih delova Donjecka. Ruske snage nastavljaju ofanzivu na utvrđenja Oružanih snaga Ukrajine u avdejevskom pravcu.
15:34 18.10.2022
Ukrajina će tražiti od Izraela PVO sisteme
Ukrajina će u utorak zvanično uputiti zahtev Izraelu da Kijevu isporuči sisteme za protivvazdušnu odbranu, saopštio je ukrajinski ministar spoljnih poslova Dmitrij Kuleba.
„Juče sam se obratio zemljama Evropske unije sa zahtevom da se Ukrajini obezbede sistemi za PVO. Ovu temu stalno pokreću predsednik Ukrajine i ministar odbrane u okviru Ramštajn formata. Obraćamo se i Sjedinjenim Američkim Državama i svi aktivno radimo na ovoj temi. Još jedna novost o ovom pitanju. Ukrajina će danas uputiti zvaničan zahtev izraelskoj vladi da bez odlaganja Ukrajini isporuči sisteme za protivvazdušnu odbranu i započne kvalitetnu saradnju kako bi Ukrajina dobila odgovarajuće tehnologije“, rekao je Kuleba na konferenciji za medije.
Ranije je predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski, govoreći na samitu G7, zatražio pomoć u stvaranju „vazdušnog štita“ za Ukrajinu kao i da se Kijevu isporuči dovoljan broj savremenih i efikasnih sistema za PVO.
14:27 18.10.2022
14:07 18.10.2022
Snage Kijeva granatirale stadion u Novoj Kahovki, dve osobe poginule
Dva čoveka su poginula, a jedan je ranjen u raketnom napadu ukrajinske vojske na stadion u Novoj Kahovki, u Hersonskoj oblasti, saopštila je pres-služba administracije tog grada.
„U raketnom napadu na stadion 'Energija' poginula su dva čoveka, jedan je s ranama od gelera prebačen u gradsku bolnicu“, navedeno je u saopštenju.
13:28 18.10.2022
Protivvazduhoplovna odbrana aktivirana je u Novoj Kahovki u Hersonskoj oblasti, odjeknulo je najmanje 10 eksplozija, saopštile su gradske vlasti.
13:12 18.10.2022
Višenamenski lovac Su-30SM Oružanih snaga Rusije - Sputnik Srbija, 1920, 18.10.2022
Specijalna operacija u Ukrajini
Ruska vojska: Izvedeni novi napadi na energetske objekte Ukrajine, oslobođeno mesto kod Kupjanska
13:11 18.10.2022
Kijev od EU dobio dve milijarde evra makrofinansijske pomoći
Premijer Ukrajine Denis Šmigalj izjavio je da je Kijev dobio od Evropske unije dve milijarde evra makrofinansijske pomoći, namenjene održavanju ekonomske stabilnosti zemlje.
„Dve milijarde evra makrofinansijske pomoći od Evropske unije. Danas je naša država dobila od Evropske unije novu tranšu, usmerenu na podršku ekonomskoj stabilnosti Ukrajine. Dodatni finansijski resurs pomoći će nam da pokrijemo najneophodnije budžetske rashode, pre svega u socijalnoj i humanitarnoj sferi“, napisao je Šmigalj na svom Telegram kanalu.
Prema njegovim rečima, to je prvi deo od obećanih pet milijardi evra.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala