- Sputnik Srbija, 1920
Specijalna operacija u Ukrajini
Sve o specijalnoj vojnoj operaciji Rusije za demilitarizaciju i denacifikaciju Ukrajine.

MIP Rusije: Nismo i ne pretimo Ukrajini nuklearnim oružjem

© Sputnik / Alekseй Maйšev / Uđi u bazu fotografijaZgrada Ministarstva spoljnih poslova Rusije
Zgrada Ministarstva spoljnih poslova Rusije - Sputnik Srbija, 1920, 18.10.2022
Pratite nas
Rusija nije pretila i ne preti Ukrajini nuklearnim oružjem, izjavio je Konstantin Voroncov, zamenik direktora Departmana za neširenje i kontrolu nad naoružanjem Ministarstva inostranih poslova Rusije.
„Rusija nije i ne preti Ukrajini nuklearnim oružjem. Istovremeno, ozbiljnu zabrinutost su izazvale izjave kijevskih vlasti o mogućnosti revizije nenuklearnog statusa Ukrajine, što bi označilo pokušaj dobijanja nuklearnog oružja nauštrb režima Sporazuma o neširenju nuklearnog oružja (NPT). Uzimajući u obzir nedavne izjave Kijeva da je neophodno da NATO članice preventivno napadnu Rusiju nuklearnim oružjem, ovo je dvostruko nedopustivo i kategorički neprihvatljivo“, objasnio je Voroncov na sednici Prvog komiteta Generalne skupštine Ujedinjenih nacija.
Prethodno je predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski izjavio da NATO treba da nanese „preventivne“ udare na Rusiju, a ne da „čeka ruske nuklearne udare“. Ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov istakao je da Ukrajina stvara rizike povezane sa primenom oružja za masovno uništenje, o čemu svedoči izjava predsednika Ukrajine Vladimira Zelenskog o „preventivnom napadu“ NATO-a na Rusiju.

Kijev krši Budimpeštanski memorandum

Diplomata je takođe odgovorio i na replike brojnih zapadnih zemalja, koje su optužile Rusiju da krši Budimpeštanski memorandum.
On je odgovorio da sam Kijev dugi niz godina nije poštovao budimpeštanske obaveze, a naročito one koje su predviđale suprotstavljanje porastu agresivnog nacionalizma i šovinizma.
„U Kijevu su otvoreno podsticali nacionalizam, posebno njegove radikalne oblike. Glorifikacija nacističkih zločinaca postala je deo državne politike i ideologije. Upravo je razulareni nacionalni radikalizam primorao stanovnike mnogih ukrajinskih oblasti da brane svoja osnovna prava i vitalne interese putem realizacije prava na samoopredeljenje“, ocenio je Voroncov.
Nakon raspada SSSR-a Kijev je nasledio značajan arsenal nuklearnog naoružanja. Ipak, 1994. godine su Ukrajina, Rusija, SAD i Velika Britanija potpisale Budimpeštanski memorandum, koji je služio kao međunarodni sporazum o bezbednosnim garancijama u vezi sa pristupanjem Ukrajine Sporazumu o neširenju nuklearnog oružja. Prema tom sporazumu, nuklearni arsenal na ukrajinskoj teritoriji je likvidiran, a nuklearne sile su se obavezale da će garantovati Kijevu bezbednost.
Vestminsterska palata i most u Londonu - Sputnik Srbija, 1920, 11.10.2022
Specijalna operacija u Ukrajini
Šef britanske specijalne službe: Nema naznaka da će Rusija upotrebiti nuklearno oružje u Ukrajini
Nuklearno oružje - Sputnik Srbija, 1920, 11.08.2022
RUSIJA
Ruski diplomata: Rusija nije prekršila Budimpeštanski memorandum
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala