- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Ruski diplomata: Rusija nije prekršila Budimpeštanski memorandum

© AP Photo / Ted S. Warren,Nuklearno oružje
Nuklearno oružje - Sputnik Srbija, 1920, 11.08.2022
Pratite nas
Optužbe na račun Rusije za kršenje Budimpeštanskog memoranduma su neodržive, njegov „pravni temelj“ je potkopan mnogo pre 2014. godine, izjavio je na konferencija Sporazuma o neširenju nuklearnog oružja zamenik šefa ruske delegacije Andrej Belousov.
Mobilna aplikacija Sputnik na srpskom jeziku - Sputnik Srbija
Pratite Sputnjik i na letovanju

Sputnjik Srbija neometano možete čitati širom Evrope na mobilnoj aplikaciji koju ćete pronaći OVDE. Aplikaciju takođe možete preuzeti i putem linka apkfab.com

„Budimpeštanski memorandum, koji je u suštini politička deklaracija, kao i drugi slični dokumenti, zasnovan je na osnovnim normama međunarodnog prava i principima Ujedinjenih nacija i OEBS-a“, rekao je on.
Kako je diplomata naveo, protivnici Rusije su već nekoliko puta pogazili ove principe i time, mada ne direktno, dovodili u pitanje efikasnost Budimpeštanskog memoranduma.

„Među događajima, koji su omogućili da se dođe do ovakvog zaključka, spomenuću bombardovanje Jugoslavije, faktičko otcepljenje Kosova na koje je uticao direktan pritisak SAD i njihovih saveznika, umešanost zapadnih zemalja u unutrašnje stvari Ukrajine 2004. godine, koje su dovele do prevrata u toj zemlji pod maskom demokratskih procesa“, naveo je Belousov.

On je istakao, da je na ovakav način, pravni temelj još pre 2014. godine bio potkopan. To je razlog što optužbe da ga Rusija krši su jednostavno neodržive, naglasio je on.
One zemlje, koje šire neosnovane i lažne opštužbe protiv Rusije, pokušavajući da je diskredituju, demoniziraju i izoluju, moraju da sprovedu objektivnu analizu svojih destruktivnih akcija, među kojima i na temu narušavanja međunarodnog prava, istakao je Belousov.
On smatra da se u budućnosti može očekivati od zemalja članica NATO-a da opravdavaju primenu nukelarnog naoružanja i ukazao na to da će NATO dobiti status nuklearnog vojno-političkog bloka, što je direktno i navedeno u finalnoj deklaraciji samita Alijanse u Madridu.
Belousov je objasnio da je u američkim dokumentima propisana upotreba nuklearnog oružja pod izgovorom da postoje pretnje interesima SAD ili interesima njihovih saveznika.

„Analizom ove teze se može doći do zaključka da su SAD rezervisale mogućnost da iskoriste nuklearno naoružanje u bilo kom trenutku, bilo kojom prilikom i protiv bilo koje države, jednostavno mogu da navedu da su ugroženi. To je realna pretnja nuklearnim ratom. Posebno, s obzirom na to da su SAD jedina država koja je u praksi primenila svoj nuklearni arsenal, zaključio je on.

Belousov je podsetio da pokušaji Rusije krajem 2021. godine da se smanje tenzije sa SAD-om, da se situacija u Evropi i svetu učini stabilnijom i predvidljivijom, nisu naišli ni na podršku ni na razumevanje SAD i njihovih saveznika u NATO-u.
Nakon raspada SSSR-a Kijev je nasledio značajan arsenal nuklearnog naoružanja. Ipak, 1994. godine su Ukrajina, Rusija, SAD i Velika Britanija potpisale Budimpeštanski memorandum, koji je služio kao međunarodni sporazum o bezbednosnim garancijama u vezi sa pristupanjem Ukrajine Sporazumu o neširenju nuklearnog oružja. Prema tom sporazumu, nuklearni arsenal na ukrajinskoj teritoriji je likvidiran, a nuklearne sile su se obavezale da će garantovati Kijevu bezbednost.
Zamenik ministra spoljnih poslova Rusije Sergej Rjabkov - Sputnik Srbija, 1920, 09.08.2022
RUSIJA
Moskva o zaoštravanju situacije oko START-a: Namera Vašingtona izgledala je kao provokacija
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala