- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Moskva o zaoštravanju situacije oko START-a: Namera Vašingtona izgledala je kao provokacija

© Sputnik / Mihail Voskresenskiй / Uđi u bazu fotografijaZamenik ministra spoljnih poslova Rusije Sergej Rjabkov
Zamenik ministra spoljnih poslova Rusije Sergej Rjabkov - Sputnik Srbija, 1920, 09.08.2022
Pratite nas
Vašington je bespotrebno i neosnovano zaoštrio situaciju oko START-a, izjavio je zamenik ministra inostranih poslova Rusije Sergej Rjabkov, komentarišući pitanje o privremenom povlačenju ruskih objekata iz inspekcijskih aktivnosti Sporazuma o smanjenju strateškog naoružanja.
Mobilna aplikacija Sputnik na srpskom jeziku - Sputnik Srbija
Pratite Sputnjik i na letovanju

Sputnjik Srbija neometano možete čitati širom Evrope na mobilnoj aplikaciji koju ćete pronaći OVDE. Aplikaciju takođe možete preuzeti i putem linka apkfab.com

„Neposredni ‘okidač’ bilo je obaveštenje američke strane o namerama da u najskorije vreme izvrši inspekciju na našoj teritoriji. U trenutnim okolnostima, ovaj korak izgledao je, zapravo, kao otvorena provokacija“, navodi se u komentaru, objavljenom na sajtu Ministarstva.

Rjabkov je takođe istakao da „u pozadini onoga što se sada dešava, u našim odnosima sa zapadnim zemljama pojavile su se dodatne prepreke za obnavljanje inspekcijskih aktivnosti prema Sporazumu“.
On je naveo da sva pitanja mogu i treba da budu rešena na obostrano prihvatljivoj osnovi i u potpunoj saglasnosti sa Sporazumom. Rjabkov je istakao da su upravo na to usmereni napori ruske strane.

„Nažalost, u Vašingtonu su, očigledno, odlučili drugačije i krenuli put bespotrebnog i neosnovanog zaoštravanja. Pokušali su da nas suoče sa činjenicama i izvrše inspekciju bez prethodne najave. Ono što ovaj korak čini dodatno provokativnim je to što je napravljen neposredno u periodu održavanja Konferencije za reviziju Sporazuma o neširenju nuklearnog oružja, gde jedno od centralnih mesta zauzima razmatranje problematike nuklearnog razoružanja i smanjenja strateških rizika“, istakao je Rjabkov.

Zvaničnik je ocenio da sada ostaje samo da se nagađa o istinskim motivima američke strane, ali se ne čini da je slanje obaveštenja o inspekciji bilo vođeno dobronamernim ciljevima jačanja održivosti START-a i Sporazuma o neširenju nuklearnog naoružanja.
Rusko Ministarstvo inostranih poslova prethodno je saopštilo da je Moskva obavestila Vašington da privremeno povlači iz inspekcijskih aktivnosti prema Sporazumu o smanjenju strateškog naoružanja (START) svoje objekte koji podležu inspekcijama prema ovom sporazumu.
Deseta Konferencija za reviziju o Sporazumu o neširenju nuklearnog oružja održava se u Njujorku od 1-26. avgusta. Konferencija predstavlja glavni događaj u oblasti neširenja nuklearnog naoružanja i razoružanja i održava se na svakih pet godina.
Sporazum između Rusije i SAD o merama za dalje smanjenje i ograničavanje strateškog ofanzivnog naoružanja potpisan je 8. aprila 2010. godine u Pragu. Ovaj sporazum zamenio je Ugovor o strateškom ofanzivnom naoružanju iz 1991. godine i, nakon stupanja na snagu, zamenio je Ugovor o smanjenju strateških ofanzivnih potencijala iz 2002. godine. Moskva i Vašington su 3. februara 2021. razmenili note o završetku unutrašnjih procedura neophodnih za stupanje na snagu sporazuma o produženju Ugovora na pet godina.
Generalni sekretar UN Antonio Gutereš - Sputnik Srbija, 1920, 01.08.2022
SVET
Gutereš: Svet je na korak od nuklearnog uništenja
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala