- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Nemačka, Danska i Švedska ipak nastavljaju zajedničku istragu o sabotaži na gasovodima „Severni tok“

© Sputnik / Dmitriй Lelьčuk / Uđi u bazu fotografijaIzgradnja gasovoda "Severni tok 2" u Nemačkoj
Izgradnja gasovoda Severni tok 2 u Nemačkoj - Sputnik Srbija, 1920, 17.10.2022
Pratite nas
Nemačka, Danska i Švedska nastavljaju sa zajedničkom istragom incidenta na cevovodima gasovoda „Severni tok 1“ i „Severni tok 2“, ali ne u formatu koji je bio planiran ranije, saopštila je novinarima portparolka Ministarstva unutrašnjih poslova Nemačke Sonja Kok.
Prema njenim rečima, istrage u formi koja je bila planirana u okviru zajedničke istražne grupe, definitivno neće biti.
Istovremeno, ona nije odgovorila na pitanje o razlozima za takvu odluku.
Ona je objasnila da u slučajevima kao što je ovaj incident, koji se tiče nekoliko zemalja, bezbednosni organi Nemačke uvek „veoma blisko“ sarađuju, kako na federalnom nivou ministarstava, tako i među federalnim državama Nemačke, pa i na međunarodnom nivou.
Prošlog petka, nemačka TV i radio kompanija „ARD“, pozivajući se na izvore u vladinim krugovima, saopštila je da su Švedska, Danska i Nemačka odustale od zajedničke istrage o sabotaži na gasovodima, i da će svaka zemlja sprovesti sopstvenu istragu.
Rusko Ministarstvo spoljnih poslova uputilo je ranije demarš ambasadorima Nemačke, Danske i Švedske zbog istrage koju vode u vezi sa diverzijama na gasovodima „Severni tok“ i „Severni tok 2“. Rusija, kako se navodi, neće priznati nikakve pseudorezultate istraga ukoliko u njoj ne budu učestvovali ruski stručnjaci.
Direktor Spoljnoobaveštajne službe Rusije Sergej Nariškin izjavio je ruskim medijima da Moskva ima obaveštajne podatke o diverziji na gasovodima „Severni tok 1“ i „Severni tok 2“, ali nije precizirao o kojim informacijama se radi.

Incident na gasovodima

Kompanija „Nord strim 2 AG“ je 26. septembra saopštila da se na jednom od krakova „Severnog toka 2“ (napunjenog tehničkim gasom nakon izgradnje) dogodila vanredna situacija u vodama Danske u blizini ostrva Bornholm, praćena naglim padom pritiska. Uzroci nisu poznati, uviđaj je u toku, precizirali su iz kompanije. Zatim je operator gasovoda „Severni tok“, „Nord strim AG“, prijavio da je smanjen pritisak na oba kraka (rad gasovoda prekinut je krajem avgusta, ali je on ostao napunjen gasom). Uzroci takođe nisu poznati.
Rad gasovoda „Severni tok“ obustavljen je krajem avgusta zbog problema sa remontom „Simensovih“ turbina izazvanih sankcijama Zapada. Međutim, gasovod je ostao napunjen gasom.
Mesto curenja gasa na gasovodu Severni tok u vodama Danske - Sputnik Srbija, 1920, 10.10.2022
SVET
Švedska neće dozvoliti Rusiji da vrši istragu diverzije na „Severnom toku“
Luka „Mukran“ logistički centar „Severnog toka 2“ - Sputnik Srbija, 1920, 13.10.2022
RUSIJA
Kremlj: Evropljani će tek shvatiti kolika je šteta od prekida rada „Severnih tokova“
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala