- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Kremlj: Evropljani će tek shvatiti kolika je šteta od prekida rada „Severnih tokova“

© Sputnik / Dmitriй Lelьčuk / Uđi u bazu fotografijaLuka „Mukran“ logistički centar „Severnog toka 2“
Luka „Mukran“ logistički centar „Severnog toka 2“ - Sputnik Srbija, 1920, 13.10.2022
Pratite nas
Evropljani će tek shvatiti koliku je štetu potencijalu energetske bezbednosti nanelo izbacivanje iz stroja gasovoda „Severni tok 1“ i „Severni tok 2“, izjavio je portparol Kremlja Dmitrij Peskov.
„Prekid eksploatacije strukture 'Severnih tokova', uz izuzetak jednog preostalog živog kraka 'Severnog toka2', naneo je, naravno, štetu čitavom potencijalu energetske bezbednosti. Evropljani će to tek shvatiti“, rekao je Peskov za ruski „Prvi kanal“.
Govoreći o mogućnostima Zapada da nadoknadi smanjene količine gasa koje dobija iz Rusije, Peskov je rekao da je tu ključno pitanje cena gasa, odnosno pitanje da li će uz nove cene Evropa i dalje moći da bude konkuretan ekonomski prostor.
„Pitanje je da li će svetska infrastruktura uspeti da nadoknadi smanjene količine ruskog gasa. I ako uspe, po kojim cenama. I da li će te nove cene, a to su pre svega cene američkog tečnog gasa, dozvoliti evropskoj ekonomiji da ostane konkurentna“, rekao je Peskov i dodao da na mnoga pitanja još nema odgovora.

Incident na gasovodima

Kompanija „Nord strim 2 AG“ je 26. septembra saopštila da se na jednom od krakova „Severnog toka 2“ (napunjenog tehničkim gasom nakon izgradnje) dogodila vanredna situacija u vodama Danske u blizini ostrva Bornholm, praćena naglim padom pritiska. Uzroci nisu poznati, uviđaj je u toku, precizirali su iz kompanije. Zatim je operator gasovoda „Severni tok“, „Nord strim AG“, prijavio da je smanjen pritisak na oba kraka (rad gasovoda prekinut je krajem avgusta, ali je on ostao napunjen gasom). Uzroci takođe nisu poznati.
Rad gasovoda „Severni tok“ obustavljen je krajem avgusta zbog problema sa remontom „Simensovih“ turbina izazvanih sankcijama Zapada. Međutim, gasovod je ostao napunjen gasom.
Direktor Gasproma Aleksej Miler - Sputnik Srbija, 1920, 12.10.2022
RUSIJA
Miler: Postoje i bolja rešenja od obnove „Severnog toka“ – prenos kapaciteta u Crno more
Vladimir Putin - Sputnik Srbija, 1920, 12.10.2022
RUSIJA
Putin: Moguće stvaranje najvećeg „gasnog haba“ u Turskoj
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala