- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Švedska neće dozvoliti Rusiji da vrši istragu diverzije na „Severnom toku“

© AP Photo / Danish Defence CommandMesto curenja gasa na gasovodu "Severni tok" u vodama Danske
Mesto curenja gasa na gasovodu Severni tok u vodama Danske - Sputnik Srbija, 1920, 10.10.2022
Pratite nas
Švedska ne planira da dozvoli Rusiji da vrši istragu diverzije na gasovodima „Severni tok“, javila je agencija Frans pres pozivajući se na premijerku prelazne vlade te zemlje Magdalenu Anderson.
„U Švedskoj su preliminarne istrage poverljive i to, naravno, važi i u ovom slučaju“, rekla je Andersonova za agenciju.
Ona je istovremeno napomenula da je do curenja gasa došlo u međunarodnim vodama, iako u isključivoj ekonomskoj zoni Švedske, pa se u zonama eksplozija mogu naći i brodovi drugih zemalja.
„Švedska ekonomska zona nije teritorija kojom Švedska upravlja. Sada smo ukinuli blokadu i ubuduće će i drugi brodovi moći da se nalaze u ovoj zoni, takva su pravila“, rekla je premijerka.
Ona je dodala da švedske vlasti spremaju zvanično pismo ruskom premijeru Mihailu Mišustinu.
Ranije je ruska ambasada u Stokholmu saopštila da se premijer Rusije Mihail Mišustin obratio Andersonovoj sa zahtevom za učešće Rusije u istrazi terorističkog napada na gasovod „Severni tok“.

Incident na gasovodima

Kompanija „Nord strim 2 AG“ je 26. septembra saopštila da se na jednom od krakova „Severnog toka 2“ (napunjenog tehničkim gasom nakon izgradnje) dogodila vanredna situacija u vodama Danske u blizini ostrva Bornholm, praćena naglim padom pritiska. Zatim je operator gasovoda „Severni tok“, „Nord strim AG“, prijavio da je smanjen pritisak na oba kraka (rad gasovoda prekinut je krajem avgusta, ali je on ostao napunjen gasom). Uzroci takođe nisu poznati. Nemačka, Danska i Švedska ne isključuju da je u pitanju ciljana diverzija. Operator „Severnog toka“, kompanija „Nord strim AG“, saopštio je da je nemoguće proceniti vreme popravke.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala