- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

U Kišinjevu se sukobili policija i demonstranti /video/

© Sputnik / Miroslav RotarMoldavske zastave na protestu opozicije u Kišinjevu
Moldavske zastave na protestu opozicije u Kišinjevu - Sputnik Srbija, 1920, 14.10.2022
Pratite nas
Demonstranti u Kišinjevu, pristalice partije „Šor“, sukobili su se sa policijom kada su pokušali da blokiraju glavnu ulicu u moldavskoj prestonici. Neredi su ugušeni, prenosi reporter Sputnjika.
Demonstranti koji su postavili šatore pored republičkog parlamenta, pokušali su da postave nekoliko novih šatora u prometnom delu, blokiravši saobraćaj u centralnoj ulici Kišinjeva. Policija je odmah reagovala demontažom šatora, a između policije i učesnika protesta došlo je do tuče, demonstranti su bili grubo izgurani na trotoar.
Prema rečima učesnika protesta, nekoliko ljudi je privedeno, iako policija za sada nije potvrdila tu informaciju.
Okršaj je završen u roku od pet minuta, nakon čega su okupljeni mirno nastavili sa planiranim mitingom.
Komisija za vanredne situacije juče je usvojila nova pravila održavanja protesta za vreme režima vanredne situacije, zabranivši blokiranje puteva tokom protesta i omogućivši policiji da u slučaju ozbiljnih kršenja javnog reda zahteva od organizatora obustavu demonstracija.
Protesti se održavaju od 18. septembra. Organizatori zahtevaju ostavku predsednice Maje Sandu, parlamenta i Vlade, kao i održavanje prevremenih izbora.
Demonstranti optužuju proevropske vlasti da nisu u stanju da se izbore sa ekonomskom krizom, ukazuju na rast cena, kao i na nagli pad životnog standarda. Rukovodstvo zemlje kritikuje se zbog nespremnosti da pregovara o boljim cenama gasa sa Rusijom, kao i zbog političkog pritiska na opoziciju, čiji se lideri privode. Ranije su uhapšeni bivši predsednik republike Igor Dodon, potpredsednica stranke „Šor“ Marina Tauber i drugi.
Demonstranti i šatori na protestu opozicije u Kišinjevu - Sputnik Srbija, 1920, 09.10.2022
SVET
U Kišinjevu nastavljeni antivladini protesti
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala