- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

U Kišinjevu nastavljeni antivladini protesti

© Sputnik / Rodion Proka / Uđi u bazu fotografijaDemonstranti i šatori na protestu opozicije u Kišinjevu
Demonstranti i šatori na protestu opozicije u Kišinjevu - Sputnik Srbija, 1920, 09.10.2022
Pratite nas
Oko 60 hiljada ljudi nezadovoljnih rastom cena i radom proevropske vlade Moldavije učestvuje u nedelju na protestu opozicije u centru Kišinjeva.
„Na mitingu se okupilo oko 60 hiljada ljudi. Još šest do devet hiljada nije uspelo da dođe na protest, pošto im policija nije dozvolila da dođu autobusima u Kišinjev“, saopštio je jedan od lidera protesta Dinu Curkanu.
Protesti se održavaju ispred zgrade administracije predsednika i parlamenta. Demonstranti nose zastave Moldavije i skandiraju „Dole Maja Sandu!“, „Dole vlada“, „Ostavka“, „Prevremeni izbori“. Okupljenima se obraćaju poslanici iz partije „Šor“ i Partije komunista.
Saobraćaj u okolnim ulicama gde se nalazi parlament i predsednička palata je zatvoren.
Osim toga, opozicija je vlastima postavila nove zahteve. Oni se odnose na isplatu obeštećenja građanima zbog poskupljenja struje i gasa, čija je cena od prošle godine porasla skoro sedam puta. Demonstranti su tražili i povećanje novčane pomoći ugroženim kategorijama građana.
Protestne akcije u Moldaviji počele su letos i održavale se u Kišinjevu i autonomiji Gagauz. Demonstranti optužuju proevropske vlasti da nisu u stanju da se izbore sa ekonomskom krizom, ukazuju na rast cena, kao i na nagli pad životnog standarda. Rukovodstvo zemlje kritikuje se zbog nespremnosti da pregovara o boljim cenama gasa sa Rusijom, kao i zbog političkog pritiska na opoziciju, čiji se lideri privode. Ranije su uhapšeni bivši predsednik republike Igor Dodon, potpredsednica stranke „Šor“ Marina Tauber i drugi.
Protesti u Kišinjevu, Moldavija - Sputnik Srbija, 1920, 25.09.2022
SVET
„Menjamo Sandu za ogrev!“: U Moldaviji održani veliki protesti
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala