- Sputnik Srbija, 1920
Specijalna operacija u Ukrajini
Sve o specijalnoj vojnoj operaciji Rusije za demilitarizaciju i denacifikaciju Ukrajine.

Rjabkov uporedio učešće SAD u ukrajinskom sukobu sa Kubanskom krizom

© Sputnik / Mihail Voskresenskiй / Uđi u bazu fotografijaZamenik ministra spoljnih poslova Rusije Sergej Rjabkov
Zamenik ministra spoljnih poslova Rusije Sergej Rjabkov - Sputnik Srbija, 1920, 14.10.2022
Pratite nas
Što se Sjedinjene Američke Države više uvlače u sukob u Ukrajini, veći je rizik od provociranja sukoba nuklearnih država i katastrofalnih posledica, izjavio je za Sputnjik zamenik ministra inostranih poslova Rusije Sergej Rjabkov.
Upoređujući trenutnu situaciju sa Kubanskom krizom, čija se godišnjica obeležava ovih dana, Rjabkov je istakao da danas, kao i pre šest decenija, postoje nuklearni rizici.
„Logika trenutne situacije je jednostavna: što se više SAD uključuju u podržavanje kijevskog režima na bojnom polju, to u većoj meri postaju strana u vojnoj konfrontaciji sa Rusijom, što znači da rizikuju da izazovu direktan oružani sukob između najvećih nuklearnih sila, koji može da ima katastrofalne posledice“, ocenio je Rjabkov.
Diplomata je, povlačeći paralelu između Kubanske krize i trenutnog zaoštravanja odnosa Rusije i SAD, istakao da se „i u jednom i drugom slučaju može reći da je težnja Vašingtona da stekne odlučujuću vojno-stratešku nadmoć destruktivna po međunarodnu bezbednost i stratešku stabilnost“.
Kubanska raketna kriza predstavlja jedan od kritičnih momenata Hladnog rata koji je svet doveo na ivicu nuklearnog uništenja.
Sukobu je prethodilo razmeštanje američkih raketa srednjeg dometa u bazi kod Izmira u Turskoj i u bazi oko Barija u Italiji nakon čega je SSSR instalirao nuklearne rakete na Kubi što su SAD proglasile za pretnju svojoj bezbednosti.
Himars  - Sputnik Srbija, 1920, 02.06.2022
VOJSKA I NAORUŽANJE
Upumpavanjem oružja u Ukrajinu provocira se nova Kubanska raketna kriza
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala