- Sputnik Srbija, 1920
VOJSKA I NAORUŽANJE
Najnovije vesti o naoružanju iz Srbije, Rusije i sveta. Vojne vežbe, nuklearna trijada, predstavljanje novih vojnih tehnologija i komentari stručnjaka.

NATO najavio nuklearne vojne vežbe: U manevre se uključuje 14 zemalja

© Sputnik / Alexey Vitvitsky / Uđi u bazu fotografijaLovci F-16
Lovci F-16 - Sputnik Srbija, 1920, 14.10.2022
Pratite nas
NATO će od 17. do 30. oktobra održati planirane vojne vežbe nuklearnog obuzdavanja pod nazivom „Steadfast Noon“. U njima će učestvovati 14 zemalja i do 60 vojnih aviona, saopštila je Alijansa.

„Od ponedeljka (17. oktobra 2022. godine), vazduhoplovne snage zemalja NATO-a održavaće vojne vežbe nuklearnog obuzdavanja u kojima će učestvovati na desetine avione iznad severozapadne Evrope. Vojne vežbe, koje će trajati do 30. oktobra, su rutinske vežbe koje se ponavljaju i nisu povezane sa bilo kakvim aktuelnim svetskim dešavanjima. Neće se koristiti borbeno oružje“, precizirano je u saopštenju NATO-a.

U vežbama će učestvovati do 60 aviona različitih tipova, uključujući lovce četvrte i pete generacije, kao i izviđačke avione i letelice za dopunu goriva. Kao i prethodnih godina, u vežbama će učestvovati američki bombarderi dugog dometa B-52. Trenažni letovi će se izvoditi iznad Belgije, koja je domaćin vežbi, kao i iznad Severnog mora i Velike Britanije.

„Ove vežbe pomažu u osiguravanju bezbednosti, pouzdanosti i efikasnosti sredstava za nuklearno odvraćanje NATO-a“, saopštila je portparolka NATO-a Oana Lungesku.

Vojne vežbe NATO-a u Letoniji - Sputnik Srbija, 1920, 13.10.2022
RUSIJA
Stoltenberg tvrdi: NATO nije strana u sukobu u Ukrajini – ali će nastaviti da podržava Kijev
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala