- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Stoltenberg tvrdi: NATO nije strana u sukobu u Ukrajini – ali će nastaviti da podržava Kijev

© Sputnik / Oksana Džadan / Uđi u bazu fotografijaVojne vežbe NATO-a u Letoniji
Vojne vežbe NATO-a u Letoniji - Sputnik Srbija, 1920, 13.10.2022
Pratite nas
NATO nije strana sukoba u Ukrajini, ali će nastaviti da podržava Kijev sve dok bude potrebno, izjavio je generalni sekretar Alijanse Jens Stoltenberg.
„Saveznici iz NATO-a isporučuju savremene sisteme, uključujući artiljeriju, PVO i oklopna vozila“, rekao je Stoltenberg nakon sastanka lidera vojnih resora članica NATO-a u Briselu.
On je dodao da će NATO pomoći da se Ukrajina snabde svim neophodnim za vođenje operacija tokom zime.
„Obezbeđujemo gorivo, zimsku odeću i sve što je neophodno. Naš zadatak je da pomognemo Ukrajini da sprovodi značajne operacije tokom zime“, precizirao je on.
Stoltenberg je saopštio da će Alijansa u najskorije vreme isporučiti Ukrajini opremu za borbu protiv bespilotnih letelica koja će omogućiti da se onesposobljavaju.
„Stotine 'ometača' za bespilotne letelice učiniće neefikasnim ruske i iranske dronove i omogućiće da se zaštiti ukrajinski narod i kritična infrastruktura“, kazao je generalni sekretar.

Nuklearno oružje

Prema rečima Stoltenberga, okolnosti pod kojima bi NATO morao da upotrebi nuklearno oružje su – „izuzetno daleke“. Takođe je upozorio da će „svaka upotreba nuklearnog oružja imati teške posledice“, te da „Rusija zna da se u nuklearnom ratu ne može pobediti“.
„NATO će i dalje biti na oprezu i pažljivo će pratiti nove nuklearne vežbe Rusije“, naglasio je Stoltenberg.
Ranije je generalni sekretar Alijanse kazao da NATO ne vidi znakove da Rusija namerava da upotrebi nuklearno oružje, ali će nastaviti pažljivo da prati objekte nuklearne vojne infrastrukture Rusije.

Povećanje zaliha naoružanja

Stoltenberg je dodao da su se ministri odbrane zemalja-članica NATO-a dogovorili da povećaju zalihe naoružanja, municije i opreme.
„Danas smo doneli odluku da povećamo zalihe naoružanja, municije i opreme kako bismo poboljšali naše mogućnosti i ubrzali proces odbrambenog planiranja NATO-a i kako bismo obezbedili industriji dugoročnu potražnju, neophodnu za povećanju proizvodnje“, rekao je Stoltenberg na pres-konferenciji nakon dvodnevne sednice lidera vojnih resora članica NATO-a u Briselu.
Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg - Sputnik Srbija, 1920, 12.10.2022
SVET
Stoltenberg: Poruka NATO-a je da smo nepokolebljivi u podršci Ukrajini
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala