- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Stoltenberg: Poruka NATO-a je da smo nepokolebljivi u podršci Ukrajini

© AP Photo / Olivier MatthysGeneralni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg
Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg - Sputnik Srbija, 1920, 12.10.2022
Pratite nas
Ministri odbrane 30 zemalja NATO-a objaviće nakon zasedanja 12. i 13. oktobra u Briselu da će pomagati Ukrajini onoliko koliko bude neophodno, izjavio je generalni sekretar Severnoatlanske alijanse Jens Stoltenberg po dolasku na dvodnevnu sednicu.
„Poruka saveznika u NATO-u će biti da smo nepokolebljivi u svojoj podršci Ukrajini i da ćemo joj pomagati onoliko dugo, koliko bude potrebno“, rekao je Stoltenberg.
Prema njegovim rečima, ministri odbrane zemalja NATO-a razgovaraće o načinima saradnje s preduzećima odbrambenog sektora kako bi se popunile zalihe naoružanja koje su znatno smanjene zbog isporuka Ukrajini.
„Očekujem da će se ministri dogovoriti da se preispitaju preporuke za zalihe naoružanja, kao i bliža saradnja s proizvođačima“, rekao je Stoltenberg.
On je dodao da NATO ima sve neophodne mehanizme, uključujući i dugoročno planiranje, za formiranje narudžbina za dugoročnu perspektivu.
„To je neophodno, kako radi obezbeđivanja sopstvenih odbrambenih sposobnosti, tako i za nastavljanje podrške Ukrajini“, naveo je Stoltenberg.
Generalni sekretar NATO-a je istakao da će akcenat u isporukama oružja Ukrajini biti na sistemima protivvazdušne odbrane.
„Danas ću se sastati s ministrom odbrane Ukrajine Aleksejem Reznikovom u okviru Kontakt grupe za Ukrajinu, koju predvode SAD. Na večeri ministara NATO-a, na kojoj ćemo razmatrati podršku Ukrajini, prioritet će biti veća količina sistema protivvazdušne odbrane“, rekao je Stoltenberg.
On je objasnio da je Ukrajini potrebno više PVO sistema raznih tipova „radi zaštite civilnih objekata širom zemlje, usled poslednje eskalacije bez presedana“.
Generalni sekretar NATO-a je, inače, u utorak rekao da će pobeda Rusije u Ukrajini označiti poraz NATO-a.
Prema oceni portparola Kremlja Dmitrija Peskova, Stoltenberg je tom izjavom potvrdio da NATO ratuje na strani Ukrajine.
Moskva, Kremlj - Sputnik Srbija, 1920, 12.10.2022
RUSIJA
Kremlj: Posle izjave Stoltenberga može se reći da NATO ratuje na strani Kijeva
Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg - Sputnik Srbija, 1920, 11.10.2022
Specijalna operacija u Ukrajini
Stoltenberg: Pobeda Rusije u sukobu u Ukrajini biće poraz NATO-a
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala