- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Besmislen plan: Ukrajinska vojna industrija na meti ruskih udara, a NATO bi da je obnavlja

© Sputnik / Sergeй Pяtakov / Uđi u bazu fotografijaZaštitni šlem vojnika Oružanih snaga Ukrajine, prikazan na izložbi "NATO. Hronika surovosti" u Državnom centralnom muzeju savremene istorije Rusije.
Zaštitni šlem vojnika Oružanih snaga Ukrajine, prikazan na izložbi NATO. Hronika surovosti u Državnom centralnom muzeju savremene istorije Rusije. - Sputnik Srbija, 1920, 14.10.2022
Pratite nas
NATO namerava da obnovi ukrajinsku namensku industriju i prevede je na svoje standarde jer planira da u Ukrajini počne proizvodnju vojne tehnike i oružja za potrebe vojske Alijanse. Međutim, taj plan je, kažu ruski eksperti, besmislen ne samo jer za to treba mnogo novca i vremena, već i što je ta industrija na meti ruskih raketnih udara.
Zemlje NATO-a, kako piše američki list „Politiko“, razvijaju plan za obnovu namenske industrije Ukrajine. Prema rečima predstavnika Alijanse, plan predviđa prelazak Ukrajine sa sovjetske opreme na zapadnu, koja će biti po standardima NATO-a.

Besmislena odluka Alijanse

Obnavljanje ukrajinske namenske industrije je, prema rečima ruskog vojnog eksperta Alekseja Leonkova, besmislena odluka Alijanse.
„Ruske oružane snage su uništile većinu ukrajinske vojne infrastrukture. Zbog toga namenska industrija u Ukrajini svakako ne bi mogla da nastavi da obezbeđuje vojsku oružjem tokom borbenih dejstava. Da Ukrajini nije pomogao Zapad, njena vojska bi prestala da postoji još u maju-junu“, objašnjava naš sagovornik.
Što se tiče samog procesa obnavljanja namenske industrije, Leonkov ističe da je za to potrebno uložiti mnogo novca i vremena jer je industrija tokom specijalne operacije bila podvrgnuta udarima. Osim toga, veliki problem predstavlja snadbevanje ove industrije električnom energijom.
„Ako je energetski sistem uništen, onda je besmisleno obnavljati neku vrstu vojne infrastrukture za proizvodnju i popravku vojne opreme na teritoriji ukrajinske države. Čak i ako dođe do izvesnog obnavljanja ili razvoja, onda će se to, najverovatnije, odvijati na novim lokacijama. Pretpostavljam da je plan da to bude na teritoriji zapadne Ukrajine“, konstatuje Leonkov.
Na pitanje šta će Rusija preduzeti ako Alijansa počne da obnavlja ukrajinsku namensku industriju i ako dođe do pojave nove vojne infrastrukture, Leonkov kaže da ruska država neće sedeti skrštenih ruku.
„Naše obaveštajne službe će pronaći infrastrukturne objekte i oni će biti uništeni“, naglašava stručnjak.
Prvi sastanak NATO-a i Kijeva po pitanju obnavljanja ukrajinske namenske industrije, zakazan je za sledeću nedelju i biće, kako je najavljeno, „početak dugog procesa koji američki i NATO zvaničnici nedeljama nagoveštavaju“.
Prema istim navodima, plan obnavljanja ukrajinske namenske industrije predviđen je na deset godina, a finansiraće ga Evropska unija.

Zarad svoje koristi

Kako kaže za Sputnjik ruski vojni ekspert Viktor Litovkin, izjava predstavnika Alijanse da NATO namerava da obnovi ukrajinsku namensku industriju samo je demonstracija navodne podrške Ukrajini.

„Ovim obećanjima NATO hoće da pokaže kako na sav mogući način podržava Ukrajinu i hoće da pomogne u obnavljanju ove zemlje kao visoko razvijene industrijske države. Ipak, to nije tako. Za svih trideset godina nezavisnosti Ukrajine Alijansa je činila sve da ukrajinska vojna industrija, koja je bila jedna od najjačih na teritoriji Sovjetskog Saveza, bude uništena“, objašnjava sagovornik Sputnjika, dodajući da su zapadnim zemljama uvek smetali konkurenti.

Prema rečima stručnjaka, NATO planira da obnovi namensku industriju isključivo zarad svoje koristi. Njegov cilj je, kako objašnjava stručnjak, da na teritoriji Ukrajine započne proizvodnju vojne tehnike i opreme za svoje oružane snage. Nije isključeno ni da na ovaj način Amerikanci pokušavaju da razvuku sukob na teritoriji ukrajinske države.
„Cilj NATO-a je da se sukob na teritoriji ukrajinske države oduži i da se Rusija uništi, da ruska država, sprovodeći specijalnu vojnu operaciju, troši svoje ljudske, finansijske, ekonomske, informacione rezerve“, objašnjava stručnjak, uz konstataciju da se Rusija u ovom sukobu ne bori sa Ukrajinom, nego sa NATO i Sjedinjenim Državama.
Nemački PVO sistem Iris-T - Sputnik Srbija, 1920, 14.10.2022
RUSIJA
Ideja da se stvori evropski sistem protivvazdušne odbrane — unapred je osuđen na propast
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala