- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Plan Vašingtona o nuklearnom oružju na koji Moskva ne može da pristane

© Sputnik / Ilья Pitalev / Uđi u bazu fotografijaProtivtenkovski raketni sistem "Kornet D1" i nuklearni lanser "Jars"
Protivtenkovski raketni sistem Kornet D1 i nuklearni lanser Jars - Sputnik Srbija, 1920, 13.10.2022
Pratite nas
Namera Amerikanaca da održe stratešku stabilnost i stvore mehanizam kontrole naoružanja koji bi zamenio sporazum START 3 zvuči kao povratak u devedesete godine prošlog veka, nerealna je i neozbiljna, kažu ruski eksperti, komentarišući jednu od tačaka nove strategije za nacionalnu bezbednost SAD.
U dokumentu koji je Bela kuća objavila u sredu Rusiji je dodeljen status „aktuelne pretnje po bezbednost Evrope“, ali se navodi da je Vašington zainteresovan za očuvanje strateške stabilnosti i formiranje transparentnih mehanizama za kontrolu naoružanja u zamenu za sporazum START.
Amerikanci ne mogu tek tako da formiraju transparentne mehanizme za kontrolu naoružanja koje su davnih dana likvidirali. Za razvoj novih, biće im potreban novi ugovor o otvorenom nebu i novi sistemi kontrole. Osim toga, START-3 je i dalje u punoj snazi. Njega ne mogu da zamene bez bilateralnih pregovora sa Rusijom, ističu eksperti u Moskvi

Prazne priče

Jurij Roguljov, direktor Fonda „Frenklin Ruzvelt“ za proučavanje istorije Sjedinjenih Američkih Država, tvrdi da Amerikanci ne mogu bez pregovora sa Rusijom da zamene sporazum o strateškom ofanzivom naoružanju.
„Sporazum START-3 važi do 2026.godine. On se može zameniti samo nakon bilateralnih pregovora sa Ruskom Federacijom. Preliminarni sastanci su bili održani, ali još uvek se ne vode razgovori na ovu temu. Dakle, Sjedinjene Američke Države sada demonstriraju namere koje još uvek nisu potkrepljene konkretnim koracima“, objašnjava sagovornik Sputnjika.
Što se tiče samog procesa zamene sporazuma, ovaj stručnjak ističe da je za to potrebno mnogo truda, rada i vremena.
„Da bi se START-3 zamenio novim sporazumom potrebno je navesti šta se nalazilo u njemu i šta će se u budućnosti nalaziti. Na primer, pojavile su se nove vrste oružja koje nisu u sporazumu koji je trenutno na snazi. Sve su ovo složena pitanja o kojima je potrebno razgovarati. Za ovo je potrebno mnogo rada i vremena“, kaže Roguljov, uz opasku da pregovori o sporazumu nisu ni počeli niti je jasno kada će početi.
Sa ovom ocenom se slaže i ruski vojni istoričar Jurij Knutov. Prema njegovim rečima, zameniti sporazum START-3, praktično je nemoguće.
„Sjedinjene Države žele da se Rusija odrekne hipersoničnog oružja. Drugo, Amerikanci hoće da dobiju niz prednosti zadržavanjem svog nuklearnog potencijala u Evropi. Generalno, ovi planovi nisu ostvarljivi. Njihova implementacija je skoro nemoguća“, konstatuje naš sagovornik.

Šta su zamislili Amerikanci

Ruski vojni analitičar Konstantin Sivkov smatra da Vašington planira da se povuče iz sporazuma. Međutim, kako ocenjuje, ovaj potez nije isplativ za Ameriku jer ova zemlja nema tehnologiju obogaćivanja uranijuma. Zbog toga se Amerikanci sada pokušavaju da sporazum zamene formiranjem, kako je navedeno u američkoj strategiji, transparentnih mehanizma za kontrolu naoružanja.
„Amerikanci pokušavaju da zamene sporazum kontrolnim sistemom da bi mogli da prate lokaciju ruskih nuklearnih raketnih sistema. Rusija na ovo neće pristati. Štaviše, ako dođe do prekida sporazuma sa Amerikancima, nije isključeno da ruska država počne da razvija nuklearno oružje bez ograničenja“, upozorava sagovornik Sputnjika.
Knutov podseća da su Amerikanci istupili iz više sporazuma sa Rusijom.
„Amerikanci su se povukli iz sporazuma o antibalističkim raketama i sporazuma o otvorenom nebu. Kako mogu da obezbede transparentnost? Oni su to mogli devedesetih godina, kada se Sovjetski Savez raspao, a kada se Rusija praktično nalazila u kolonijalnoj zavisnosti od Vašingtona. Ovde su američki predstavnici sedeli u našim fabrikama i kontrolisali sva nuklearna postrojenja za proizvodnju nuklearnog oružja, projektila i transportnih sredstava. Dakle, danas Amerikanci maštaju da se vrate u devedesete godine prošlog veka, ali to je nerealno i neozbiljno. To se neće desiti“, objašnjava sagovornik.
Amerikanci su, prema njegovim rečima, davnih dana likvidirali transparentne mehanizme za kontrolu naoružanja. Za razvoj novih, biće im potreban novi ugovor o otvorenom nebu i novi sistemi kontrole.
„Sve ovo treba da bude zapisano u novom ugovoru o ograničenju strateškog ofanzivnog naoružanja. Ali generalno, za njegov razvoj, objektivno govoreći, na osnovu vrsta oružja koje se tek pojavljuju, biće potrebno najmanje pet do sedam godina, a možda i deset“, objašnjava stručnjak.
Podsetimo, Rusija i Sjedinjene Američke Države potpisale su Sporazum o smanjenju strateškog ofanzivnog naoružanja (START-3) 2010. godine. Prema njegovim uslovima, svaka strana će smanjiti svoje strateško ofanzivno naoružanje na takav način da sedam godina nakon stupanja na snagu sporazuma i ubuduće njihova ukupna količina ne prelazi 700 raspoređenih interkontinentalnih balističkih raketa, podmorničkih balističkih raketa i teških bombardera, 1.550 bojevih glava na njima, 800 raspoređenih i neraspoređenih lansera ovih raketa.
Sporazum, koji je produžen 2021. godine, ističe 5. februara 2026. godine.
Interkontinentalna balistička raketa Sarmat - Sputnik Srbija, 1920, 24.09.2022
RUSIJA
Rusija namerava da 2024. godine pred američkom delegacijom izvede demonstraciju rakete „Sarmat“
Zamenik ministra spoljnih poslova Rusije Sergej Rjabkov - Sputnik Srbija, 1920, 09.08.2022
RUSIJA
Moskva o zaoštravanju situacije oko START-a: Namera Vašingtona izgledala je kao provokacija
Hipersonična raketa - Sputnik Srbija, 1920, 05.10.2022
VOJSKA I NAORUŽANJE
Amerikanci razvijaju krstareću hipersoničnu raketu – ruska i kineska vojska imaju odgovor
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala