- Sputnik Srbija, 1920
VOJSKA I NAORUŽANJE
Najnovije vesti o naoružanju iz Srbije, Rusije i sveta. Vojne vežbe, nuklearna trijada, predstavljanje novih vojnih tehnologija i komentari stručnjaka.

Amerikanci razvijaju krstareću hipersoničnu raketu – ruska i kineska vojska imaju odgovor

© Ministarstvo odbrane RusijeHipersonična raketa
Hipersonična raketa - Sputnik Srbija, 1920, 05.10.2022
Pratite nas
Pentagon planira da razvije hipersoničnu krstareću raketu vazdušnog baziranja HACM, koja će, kako ocenjuju za Sputnjik ruski eksperti, biti namenjena za uništavanje hipersoničnog naoružanja, kao i morskih i kopnenih ciljeva protivnika. Ipak, prema rečima stručnjaka, ova raketa neće uspeti da nadmaši niti ruske, niti kineske sisteme protivvazdušne odbrane.
Kako je izjavio general Američkih vazduhoplovnih snaga Čarls Braun, novo oružje će omogućiti komandantima da mnogo fleksibilnije planiraju borbena dejstva.

Rusija i Kina ispred Amerikanaca u razvoju oružja

Amerikanci već dugo nastoje da razviju oružje protiv kojeg će biti nemoćni čak i najsavremeniji sistemi kako ruske, tako i kineske protivazdušne odbrane. Ali, prema rečima ruskog vojnog istoričara Jurija Knutova, uopšte nisu imali sreće. Oni su lansirali nekoliko najnovijih raketa i svaki njihov pokušaj se neuspešno završio. S druge strane, Rusija i Kina kao glavni geopolitički rivali Sjedinjenih Država, po svemu sudeći, daleko su ispred Amerikanaca u uspešnom i brzom razvoju hipersoničnog oružja.
Ruska protivvazdušna odbrana uveliko je naoružana strateškim raketnim sistemom sa hipersoničnim bojevim blokom „Avangard“, koji može da ispali raketu koja leti brzinom 27 maha, hipersoničnom raketom „Cirkon“, sposobnom za kontinuirani aerodinamični let sa manevrisanjem u gustim slojevima atmosfere uz pomoć sopstvenog potiska motora tokom čitave rute. Ovaj projektil može efikasno da pogađa ciljeve na kopnu i na vodi. Rakete „Cirkon“ mogu da dostignu brzinu do devet maha (preko 10.000 kilometara na sat), a njihov domet je preko 1.000 kilometara. Osim „Cirkona“ i „Avangarda“, ruska država ima i aerobalistički projektil „Kinžal“, koji može da leti brzinom od 10 maha (oko 12.000 kilometara na sat) i manevriše tokom cele putanje leta.
Što se tiče Kine, ova zemlja poseduje hipersoničnu raketu na čvrsto gorivo DF-17, koju su kineske Oružane snage prvi put upotrebile u blizini Tajvana, tokom vojne vežbe Narodnooslobodilačke armije Kine. Projektil DF-17 je opremljen hipersoničnom bojevom glavom, a osim toga u stanju je da sa visokom efikasnošću rešava različite borbene misije na operativno-taktičkom nivou. Ova raketa je namenjena za uništenje kako stacionarnih kopnenih ciljeva, tako i pokretnih površinskih ciljeva.

Američki pokušaj da naprave „protivotrov“

Amerikancima je trn u oku brz i uspešan razvoj ruskog i kineskog hipersoničnog naoružanja. Zbog toga čine sve da naprave novi „protivotrov“ – projektil HACM. Reč je o krstarećoj supersoničnoj raketi vazdušnog baziranja sa nabojno-mlaznim vazdušno-reaktivnim motorom koja je u stanju da u gornjim slojevima atmosfere dostigne brzinu do 6.000 kilometara na čas.
Ovaj projektil će, prema rečima Knutova, biti namenjen za uništavanje protivničkog hipersoničnog naoružanja, kopnenih i pomorskih ciljeva.
„Pentagon je izjavio da će ove rakete imati čak veći domet od ruskih projektila „Cirkon“ i kineskih DF-17. Štaviše, Amerikanci žele da naprave projektil koji može da manevriše tako da ga protivvazdušni odbrambeni sistemi Rusije i Kine ne mogu presresti. Osim toga, Amerikanci planiraju da upotrebe ovo oružje protiv ruske i kineske države, kao i svih zemalja koje su nezadovoljne politikom Vašingtona“, objašnjava naš sagovornik.
Na pitanje da li Rusija ima oružje koje će efikasno moći da se bori protiv američke krstareće supersonične rakete HACM, naš sagovornik objašnjava da ruska država poseduje sisteme S-500 sa najnovijim projektilima specijalno razvijenim za presretanje neprijateljskih hipersoničnih ciljeva.
„Do trenutka kada Sjedinjene Države dobiju hipersonične rakete, Rusija će već imati raspoređene sisteme S-500 koji mogu da pogode ovakve rakete sa prilično pouzdanom verovatnoćom“, naglašava sagovornik Sputnjika.
Podsetimo, nedavno je američki vojno-industrijski koncern „Rajteon“ sklopio ugovor za razvoj i testiranje hipersonične rakete vazdušnog baziranja HACM, u vrednosti od jedne milijarde dolara. Ovaj projektil bi trebalo da bude uvršten u naoružanje američkih vazduhoplovnih snaga do 2027. godine.
Lansiranje rakete Sarmat iz kosmodroma Pleseck - Sputnik Srbija, 1920, 22.09.2022
RUSIJA
Glavni konstruktor „Sarmata“: Nova ruska hipersonična raketa je „Sotona na kvadrat“
Lansiranje hipersonične rakete Kinžal - Sputnik Srbija, 1920, 03.09.2022
RUSIJA
Ubica morskih i kopnenih ciljeva: Kakvu hipersoničnu raketu razvijaju Rusija i Indija
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala