- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Ubica morskih i kopnenih ciljeva: Kakvu hipersoničnu raketu razvijaju Rusija i Indija

© Foto : Ministerstvo oboronы RF / Uđi u bazu fotografijaLansiranje hipersonične rakete "Kinžal"
Lansiranje hipersonične rakete Kinžal - Sputnik Srbija, 1920, 03.09.2022
Pratite nas
Rusko-indijsko preduzeće „Bramos“ planira proizvodnju hipersonične rakete „BrahMos-NG“, multifunkcionalnog oružja namenjenog za uništavanje kako neprijateljskih brodova, tako i vojnih objekata. Za kupovinu ove rakete su, kako kažu vojni eksperti, zainteresovani u mnogim zemljama sveta.
Ruski vojni istoričar Jurij Knutov kaže da je koncept proizvodnje nove hipersonične rakete već usvojen.
„Uzimajući u obzir da raketu proizvodi rusko-indijsko preduzeće koje koristi veoma naprednu tehnologiju, hipersonična raketa će biti proizvedena za nekoliko godina“, predviđa ekspert.
Jedan od direktora kompanije „Bramos“ Aleksandar Maksičev izjavio je da raketa „BrahMos-NG“ može biti napravljena krajem 2027. ili početkom 2028. godine.

Veliko dostignuće

Kako kaže za Sputnjik predsednik fondacije „Osnovanije“ Aleksej Anpigolov, brzina „BrahMos-NG“ će iznositi ne manje od pet maha.
„Ova raketa će imati mlazni motor i čvrsti raketni pojačivač na gorivo. Postoji mogućnost da će se tokom njenog razvoja primeniti razna inženjerska i tehnička rešenja koja su se već primenjena u proizvodnji ruske hipersonične rakete „Cirkon“, objašnjava sagovornik, dodajući da će proizvodnja ove rakete biti veliko dostignuće kako za Rusiju, tako i Indiju.
Prema njegovim rečima, nosači ovog naoružanja mogu biti kako veliki površinski brodovi, tako i indijske podmornice.
„Nije isključeno da će se koristiti i neka vrsta ruskog raketnog sistema koji se se sada koristi tokom lansiranja „Kalibra“ i drugih projektila na teritoriji Ukrajine“, kaže Anpigolov, koji očekuje da će dimenzije ove rakete biti slične dimenzijama koje ima „Kalibar“.
„Zbog činjenice da će se za hipersonične letove trošiti mnogo energije, „BrahMos-NG“ bi mogao da ima manji domet u odnosu na „Kalibre“, dodaje on.

Ubica za morske i kopnene ciljeve

Prema rečima stručnjaka, „BrahMos-NG“ će biti namenjen za uništavanje kako morskih, tako i kopnenih ciljeva.
„Ova raketa je multifunkcionalno oružje koje će biti namenjeno za rešavanje mnogih borbenih zadataka. Pre svega, koristiće se protiv neprijateljskih brodova jer je najveći pomorski rival Indije – Pakistan“, objašnjava sagovornik.
Osim toga, ova hipersonična raketa moći će, nastavlja sagovornik, da probije i najslojevitiju protivničku PRO i PVO, kao i da nanese ogromne štete vojnim objektima.
Na pitanje koje države će biti potencijalni kupci nove generacije hipersoničnih raketa „BrahMos-NG“, Knutov predviđa da će veliko interesovanje pokazati zemlje jugoistočne Azije i Afrike.
„Malezija i Filipini su pokazivali interesovanje za ovu vrstu raketa. Osim toga, interes za kupovinu ovog oružja mogle bi da iskažu i zemlje kao što su Egipat, Alžir, Vijetnam i bliskoistočne države“, ističe stručnjak.
Govoreći o radu na novoj generaciji raketa koji su uveliko u toku, Aleksandar Maksičev je precizirao da će na avionu Su-30MKI, umesto jedne rakete 'Bramos', moći će da se instalira pet raketa odjednom.
„Značajno smo napredovali, odredili smo oblik. Ako ove godine potpišemo odgovarajući sporazum, raketa iz serijske proizvodnje će biti gotova za četiri godine. Prvo će se praviti modeli, zatim će se obaviti autonomna testiranja i na kraju serijska proizvodnja. Već smo završili određeni deo papirologije“, izjavio je Maksičev.
Prema njegovim rečima, rusko-indijsko preduzeće „Bramos“ spremno je da isporučuje ruskoj vojsci supersonične rakete.
„Spremni smo da realizujemo takvu narudžbinu. U današnjim uslovima, rakete 'Bramos' bile bi veoma korisne za rusku vojsku“, ocenio je on.
Inače, kompanija „Bramos“ je 2022. godine zaključila prvi ugovor o izvozu raketa. Radi se i isporuci projektila Filipinima u vrednosti od 375 miliona dolara.
„Portfelj porudžbina kompanije 'Bramos' danas iznosi preko šest milijardi dolara, približava se sumi od 6,5 milijardi“, rekao je Maksičev, istakavši da se kompanija nada da će se povećati i domaće porudžbine – za Oružane snage Indije.
Podsetimo, zajedničko rusko-indijsko preduzeće „Bramos“ (Naučno-proizvodno preduzeće „Mašinostroenija“ i Organizacija za odbrambena istraživanja i razvoj Indije), osnovano je 1998. godine i specijalizovano za pravljenje supersoničnih raketa različitog baziranja: brodskog, podvodnog, priobalnog i vazdušnog.
Američki marinci u Japanu - Sputnik Srbija, 1920, 16.08.2022
RUSIJA
Generalštab Rusije: Amerika planira da do 2028. razmesti hiperzvučne rakete u Pacifiku
Sve vesti
0
Prvo nova obaveštenjaPrvo stara obaveštenja
loader
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala