- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Generalštab Rusije: Amerika planira da do 2028. razmesti hiperzvučne rakete u Pacifiku

© AFP 2023 / Toru YAMANAKAAmerički marinci u Japanu
Američki marinci u Japanu - Sputnik Srbija, 1920, 16.08.2022
Pratite nas
Sjedinjene Američke Države teže tome da razore arhitekturu bezbednosti u Azijsko-pacifičkom regionu, izjavio je zamenik načelnika Glavne operativne uprave Generalštaba Oružanih snaga Rusije Viktor Poznihir.
Mobilna aplikacija Sputnik na srpskom jeziku - Sputnik Srbija
Pratite Sputnjik i na letovanju

Sputnjik Srbija neometano možete čitati širom Evrope na mobilnoj aplikaciji koju ćete pronaći OVDE. Aplikaciju takođe možete preuzeti i putem linka apkfab.com

„Bela kuća teži tome da razori mehanizam dijaloga Asocijacije nacija jugoistočne Azije, da postigne podelu jedinstvenog bezbednosnog prostora u Azijsko-pacifičkom regionu“, rekao je Poznihir na Moskovskoj konferenciji o međunarodnoj bezbednosti u okviru foruma „Armija 2022“.
Prema njegovim rečima, SAD jačaju ofanzivni potencijal u toj oblasti i ispituju mogućnosti za razmeštanje balističkih raketa srednjeg dometa na teritoriji azijskih država, a pre svega u Japanu.
„Pentagon ubrzano povećava brojnost svojih snaga u Azijsko-pacifičkom regionu, sada je tamo oko 400.000 ljudi“, rekao je Poznihir.
Prema njegovim rečima, plan Sjedinjenih Američkih Država je da do 2028. godine u Tihom okeanu razmeste hiperzvučne rakete, dometa do 5.500 kilometara, koje mogu da pogode ciljeve na Dalekom Istoku Rusije.
„Pentagon namerava da do 2028. godine u zapadnom delu Tihog okeana razmesti dve napredne višenamenske brigade koje će moći da izvode sajberoperacije i koje će biti opremljene visokopreciznim oružjem velikog dometa, uključujući hipersonične rakete koje dostižu ciljeve do 5.500 kilometara. One će moći da gađaju posebno važne objekte na teritoriji Dalekog Istoka, što stvara pretnju vojnoj bezbednosti Ruske Federacije“, rekao je Poznihir i dodao da je jedna od potencijalnih lokacija za te rakete aerodrom i skladišta za nuklearnu municiju u oblasti japanskog ostrva Jo.
Poznihir je istakao da Rusija ne namerava da stvara nove linije podele u Azijsko-pacifičkom regionu, kao i da vojne vežbe sprovodi strogo u skladu s međunarodnim pravom.
Sputnjik je međunarodni informacioni partner foruma "Armija 2022".
SAD i Rusija - ilustracija - Sputnik Srbija, 1920, 16.08.2022
RUSIJA
Spoljnoobaveštajna služba Rusije: Zapad sprema haos širom sveta – od Balkana do Bliskog istoka
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala