- Sputnik Srbija, 1920
NAUKA I TEHNOLOGIJA

Istraživači zabrinuti: U majčinom mleku prvi put pronađena mikroplastika

CC0 / Unsplash/Lucy Wolski / Hrana za bebe
Hrana za bebe - Sputnik Srbija, 1920, 12.10.2022
Pratite nas
Italijanski naučnici prvi put su se susreli sa mikroplastikom u majčinom mleku. Istraživači su izrazili veliku zabrinutost zbog potencijalnih zdravstvenih efekata ovih supstanci na odojčad i savetovali su majkama da izbegavaju upakovanu hranu i različitu kozmetiku.
Naučnici su naglasili da su bebe posebno osetljive na hemikalije, ali dojenje ostaje daleko najbolji način za hranjenje bebe.
Uzorci majčinog mleka su uzeti od 34 zdrave majke iz Italije nedelju dana nakon porođaja, a mikroplastika je otkrivena u 75 odsto njih.
Prethodna istraživanja su pokazala toksične efekte mikroplastike na ljudske ćelije i morski život, ali efekat na ljude nije poznat. Plastika često sadrži štetne hemikalije kao što su ftalati koji su se ranije nalazili u majčinom mleku.
Naučnici su primetili da su majke konzumirale hranu i piće iz plastične ambalaže, jele morske plodove, a koristile su i proizvode za ličnu higijenu koji sadrže plastiku.
„Biće ključno proceniti načine za smanjenje izloženosti ovim zagađivačima tokom trudnoće i dojenja“, rekla je jedna od autorki studije dr Valentina Notarstefano sa Politehničkog univerziteta.
„Ali mora se naglasiti da su prednosti dojenja mnogo veće od nedostataka uzrokovanih prisustvom mikroplastike koja zagađuje. Studije poput naše ne smeju da smanje dojenje dece, već da podignu svest javnosti kako bi izvršili pritisak na političare da promovišu zakone koji smanjuju zagađenje“, rekla je ona.
Druge nedavne studije su otkrile da bebe hranjene na flašicu verovatno unose mnogo mikroplastike dnevno, a da i kravlje mleko može da sadrži mikroplastiku.
Ogromne količine plastičnog otpada se bacaju u životnu sredinu, a mikroplastika zagađuje celu planetu, od vrha Mont Everesta do najdubljih okeana. Ljudi konzumiraju sitne čestice hranom i vodom, kao i udišući ih, a pronađene su u izmetu beba i odraslih.
Istraživanje o majčinom mleku, objavljeno u časopisu Polimers, otkrilo je mikroplastiku koja se sastoji od polietilena, PVC-a i polipropilena, koji se svi nalaze u plastičnim ambalažama. Uzorci majčinog mleka su sakupljeni, uskladišteni i analizirani bez upotrebe plastike, a kontrolni uzorci su takođe obrađeni da bi se isključila kontaminacija.

„Savetujemo trudnicama da obrate više pažnje na izbegavanje hrane i pića upakovanih u plastiku, kozmetike i paste za zube koje sadrže mikroplastiku i odeću od sintetičkih tkanina“, navela je Notarstefanova.

Pluća - Sputnik Srbija, 1920, 23.08.2020
Mikroplastika otkrivena u plućima, jetri i bubrezima ljudi
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala