- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Zapad ne razume drugi jezik: Nova faza ruske operacije – odlučnija nego ikad /video/

© Press-služba Minoboronы RF / Uđi u bazu fotografijaRakete "kalibar" gađaju objekte u Ukrajini
Rakete kalibar gađaju objekte u Ukrajini - Sputnik Srbija, 1920, 11.10.2022
Pratite nas
Snažan odgovor Rusije na ukrajinski teroristički napad na Krimski most je očekivan, a kako smatraju sagovornici Sputnjika, nagoveštava novu fazu u ruskoj operaciji koja će biti odlučnija nego dosad. Profesor FPN dr Dragana Mitrović konstatuje da ovakvo reagovanje Rusije ne samo da nije nikog iznenadilo već da je i u Rusiji bilo takvih zahteva.
Upravo ovakva vrsta udara je logičan odgovor Ruske Federacije, ističe Mitrovićeva povodom serije ruskih udara visokopreciznim raketama na više objekata u Ukrajini. Kako je precizirao ruski predsednik Vladimir Putin, reč je o energetskim objektima, vojnim komandnim i komunikacionim punktovima.
„Očigledno da su se ruske savezničke snage dosad ustručavale od udara po civilnoj infrastrukturi. Međutim, situacija je takva, naročito posle terorističkih napada na Severni tok 1 i 2 i na Krimski most, koji su vrlo snažni u smislu njihovog psihološkog uticaja na obe strane, pa i na sve posmatrače i na simbolički značaj samih objekata koji simbolizuju rusku energetsku i ekonomsku moć“, obrazlaže naša sagovornica.

Logičan odgovor Rusije

Istoričar Dragomir Anđelković smatra da je odgovor Rusije više nego srazmeran, ali i da je, kako kaže, morao davno da usledi.
“Ovde se radi o različitim konceptima ratovanja. Za Ukrajince, ili bar onaj deo Ukrajinaca koji je identitetski utonuo u rusofobiju i za zapadne centre moći koji ih podržavaju, ovo je totalni rat. U takvom ratu Ukrajinci smatraju da mogu da koriste sve, da je apsolutno prihvatljivo sve što doprinosi njihovoj strani, sve što Rusima nanosi štetu”, ocenjuje Anđelković, uz opasku da su Ukrajinci ovde “pešadija NATO, topovsko meso u evroatlantskom pohodu na Rusiju”.
Kad je već tako, smatra naš sagovornik, krajnje je vreme da i Rusija počne da vodi takav rat i da odgovori svim sredstvima. Ne očekujem, kaže Anđelković, da će Rusija povesti totalni rat, ali bi mogla mnogo ozbiljnije da deluje.
“Ovo je jedna vrsta oglednog bombardovanja, da im pokaže šta zapravo može da uradi. A mislim da je prošlo vreme pokazivanja šta može da se uradi već je potrebno da se tako i radi. Jer Zapad ne razume drugi jezik”, navodi Anđelković. On izdvaja dva aspekta ruskih raketnih udara, koji će po njegovom mišljenju imati široke ekonomske posledice:
“Ukrajina je bitan faktor za održavanje energetskog sistema EU, a kako ide zima, kako neće biti u odgovarajućim količinama gasa, struja je od ogromnog značaja. Drugo, Ukrajina snabdeva zapadnoevropske zemlje retkim vrstama čelika, određenim proizvodima koji su neophodni za već deindustrijalizovanu Evropu, a to mogu da dobiju ili iz Rusije ili iz Ukrajine. Ako bi Rusija nametnula takav tempo rata da ukrajinski energetski sistem nema ni za sebe, a kamoli za izvoz… mnoge stvari bi se menjale u Ukrajini i ta vrsta pozersko-ratnohuškačke atmosfere bi i te kako bi splasnula”, veruje istoričar, dodajući da će se i u Evropi, ako im energenti budu u deficit, a još ne bude ni struje, ozbiljno zapitati da li ovako dalje ići.

Pokušaj diverzije na Turskom toku

Dragana Mitrović komentariše i informaciju koju je otkrio ruski predsednik Vladimir Putin da je, posle diverzija na Severnom toku jedan i dva, nešto slično pokušano i na Turskom toku, što bi imalo uticaja i snabdevanje Srbije gasom. Kako ističe, takvi pokušaji su zastrašujući i pokazuju neverovatnu bezobzirnost i brutalnost.
„To nas uvodi u fazu da sve što možete zamisliti da je izazov vašoj dominaciji ili suprotan vašim interesima može postati vaša meta. Nama je ta logika poznata iz agresije na Jugoslaviju kad su i bolnice, i putnički vozovi, izbegličke kolone, mostovi bili „kolateralna šteta“, odnosno namerne mete. Mi smo to prošli i lakše nam je mnogo toga da razumemo i prozremo“, primećuje Mitrovićeva.
Naravno da apsolutna bezbednost ne postoji, ali takvi pokušaji govore o, dodaje ona, „pustom polju bez pravila, vojničke časti i poštovanja međunarodnog prava“ koje određuje pravila i u sukobima, i to je ono što ljude najviše plaši i visi kao opasnost nad svima nama. Ne znamo, upozorava Mitrovićeva, kako će se ovo završiti jer ne znamo šta su pravi ciljevi rata za one koji donose odluke ispred Vašingtona i NATO i dokle su oni spremni da idu.
Pritom, kako kaže, ako priželjkuju smenu režima u Rusiji ankete o podršci stanovništva i Putinu i politici koju on vodi pokazuju da je to besmislica, uništavanje ruske ekonomije nije ni na pomolu - naprotiv, poništenje Rusije kao države i civilizacije je takođe apsurdno, kao i uništenje pravoslavne crkve.
Ukoliko su im to ciljevi onda ovaj sukob može trajati do kraja sveta, ali se to neće desiti pošto, poručuje naša sagovornica, sredstva za njihovu realizaciju nisu neograničena i pošto ipak postoje građani koji će u nekom momentu morati da se čuju.

Početak novog pristupa Rusije

Zapad preko Ukrajine vodi totalni rat protiv Rusije u meri u kojoj to može, a s druge strane, kako kaže Anđelković, Rusija se stalno uzdržava, omogućava im izvoz žita, struje, snabdevanje ugljem, sve što im je potrebno. Ako se već Rusiji uvode sankcije i na hranu za bebe, Moskva može makar na teritoriji Ukrajine da uvede, uslovno rečeno, sankcije Zapadu i onemogući da odatle dobiju ono što im treba, smatra on.
„Nadam se da je ovo početak novog pristupa jer Rusija, ako želi, uistinu može da jako zagorča život Zapadu, da ih vrati u predmoderno vreme. Moderna potrošačka civilizacija da bi funkcionisala potrebni su energenti, određeni metali – Rusija može da sve to, ako ne potpuno preseče, ono da bitno ograniči i da odjednom ta Evropa koja je vrlo razmažena počne da živi na način kako ne može ni da zamisli“, zaključuje Anđelković.
Tenk T-72 u DNR - Sputnik Srbija, 1920, 11.10.2022
Specijalna operacija u Ukrajini
Ruske snage nastavile intenzivne napade na infrastrukturu Ukrajine, svi ciljevi pogođeni
Zgrada Ministarstva spoljnih poslova Rusije - Sputnik Srbija, 1920, 11.10.2022
RUSIJA
Zaharova: Rusija će oštro odgovoriti na svaki napad na ključnu infrastrukturu
Pogled na moskovski Kremlj - Sputnik Srbija, 1920, 11.10.2022
Specijalna operacija u Ukrajini
Kremlj: Snabdevanje Ukrajine PVO sistemima neće promeniti ruske ciljeve
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala