- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Neizvestan ishod predsedničkih izbora u Brazilu: Može li Bolsonaro preokrenuti stvari u svoju korist

© AP Photo / Eraldo PeresPredsednik Brazila Žair Bolsonaro u trci za novi mandat.
Predsednik Brazila Žair Bolsonaro u trci za novi mandat. - Sputnik Srbija, 1920, 09.10.2022
Pratite nas
U finišu trke za predsednika Brazila, sa samo pet procenata razlike u glasovima osvojenim u prvom krugu, našli su se aktuelni i bivši šef države – Žair Bolsonaro i Luis Injasio Lula da Silva. Pitanje je - može li Bolsonaro do 30. oktobra i drugog kruga izbora preokrenuti stvari u svoju korist i osvojiti još jedan predsednički mandat.
Prema rečima politikologa, dr Rajka Petrovića, ishod glasanja u prvom krugu bitno je odudarao od očekivanog, budući da su gotovo godinu dana unazad istraživanja javnog mnjenja ukazivala na to da će Lula imati 10 do 15 posto glasova prednosti u odnosu na Bolsonara.

Ankete potcenile brazilsku desnicu

„To se, međutim, nije desilo, jer je Lula da Silva osvojio 48 posto glasova, a Bolsonaro 43, a neočekivano mala razlika u glasovima govori da su predizborne ankete potcenile desnicu u toj zemlji. Činjenica je da se predizborna kampanja prilično zahuktala tokom septembra, padale su teške reči i optužbe na obe strane, a kandidati su pokušavali na razne načine da privole svoje biračko telo. Bolsonaro je očigledno uspeo da mobiliše gotovo celokupnu brazilsku političku desnicu, kao i evangelističku protestantsku zajednicu u Brazilu koja je u porastu, prilično je disciplinovana i tradicionalno mu je naklonjena zbog njegovog zalaganja za odbranu porodičnih vrednosti i hrišćanskog karaktera Brazila“, objašnjava Petrović.
Sa druge strane, dodaje naš sagovornik, deluje da je nekadašnji lider Brazila Lula da Silva pomalo ležerno ušao u ovu kampanju, smatrajući da je njegov protivkandidat toliko omražen da ne postoji šansa da dobije više od 40 posto glasova.

„Mislim da su ankete potcenile snagu prosečnog Brazilca, desno orijentisanog „tvrdog“ hrišćanina koji se zalaže za neoliberalni ekonomski model i strogo očuvanje tradicionalnih porodičnih vrednosti. Imajući u vidu da je Lula da Silva od jednog latinoameričkog levičara 21. veka postao reprezent borbe protiv takvih vrednosti, čini mi se da ishod glasanja u prvom krugu ne odražava toliko želju da Bolsonaro pobedi i dobije još jedan mandat, koliko želju da Lula da Silva izgubi“, ocenjuje Petrović.

Šta donosi prevagu u drugom krugu

Lula da Silva je, kako kaže, dobio podršku gradova na severo-istoku zemlje koji tradicionalno pripadaju levici, dok je Žair Bolsonaro uspeo da dobije podršku u najvećim centrima države – Rio de Ženeiru, Sao Paolu i Belo Horizonteu.
„Jugo-istok, centralni, južni i zapadni deo Brazila je glasao za Bolsonara, pa čak i taj jugo-zapadni deo koji geografski pripada Amazoniji, uprkos tome što je prethodnih godina predsednik optuživan da je devastirao Amazoniju na uštrb širenja poljoprivredne proizvodnje. Bolsonaru u prilog ide i ekonomska slika zemlje koja, uprkos trenutnoj krizi na globalnom nivou, prilično dobro izgleda“, ukazuje hispanista.
Bolsonaro je, primećuje, uspeo da zauzda inflaciju, a brazilska privreda je za vreme njegovog četvorogodišnjeg mandata ostvarila sasvim solidan rast.
„Aktuelni predsednik je napravio i neke dobre ekonomske aranžmane u okviru BRIKS-a, sa Ruskom Federacijom, a pokazao je i da želi da vodi politiku „neutralnog Brazila“ tokom ovih previranja oko ukrajinske krize. On je svojim biračima poručivao da je njegov zadatak pre svega da brazilski građani i privreda imaju dovoljno energenata i dovoljno đubriva, što je za tu zemlju kao poljoprivrednu silu izuzetno važno, a znamo da je Rusija jedan od bitnih izvoznika tog strateški važnog proizvoda“, navodi naš sagovornik.
Na pitanje može li Bolsonaro do drugog kruga izbora nadoknaditi zaostatak u glasovima u odnosu na Lulu, Petrović kaže da su u tom smislu interesantni glasači druga dva predsednička kandidata koji su ispali iz trke nakon prvog kruga izbora.
Simon Tebet iz Brazilskog demokratskog pokreta, liberalne partije koja je po profilu slična Bolsonarovoj, osvojila je u prvom krugu četiri posto glasova, dok je Ćiro Gomes iz Demokratske radničke partije osvojio tri posto podrške birača.

„Mislim da će upravo njihovi glasovi biti presudni za to ko će biti pobednik izborne trke 30. oktobra. Naime, Lula je najavio da će formirati široki opozicioni front protiv Bolsonara, ali još uvek nije jasno ko bi se tu mogao naći. Pretpostavlja se da bi to mogla biti Demokratska radnička partija Ćira Gomeza koja je socijaldemokratska, levičarska i u ideološkom smislu njemu bliža. Ali, ukoliko Bolsonaro uspe da privuče glasače Simone Tebet, koji pre svega glasaju za liberalni ekonomski program, onda bi on mogao biti ozbiljan kandidat i u drugom krugu izbora“, ocenjuje naš sagovornik.

U prvom krugu izbora bilo je, primećuje Petrović, i gotovo dva miliona praznih glasačkih listića i skoro 3,5 miliona nevažećih glasova, koji bi takođe u narednom krugu nekom kandidatu mogli doneti prevagu.

Žestoka kampanja

Nema sumnje da će kampanja oba kandidata do drugog kruga biti vrlo uzbudljiva, uveren je naš sagovornik.
„Verujem da će drugi krug predsedničkih izbora u Brazilu biti obeležen kampanjom žešćom nego ikada, sa puno incidenata. Čini se da je Bolsonaro taj koji može u narednim nedeljama da napravi neku razliku u izbornoj kampanji i baci „rukavicu u lice“ Luli da Silvi, jer ne treba zaboraviti da je veliku prevagu uoči prošlih predsedničkih izbora, kada je Bolsonaro pobedio, odnelo upravo to što je na njega izvršen neuspešan atentat. Treba imati na umu i da aktuelni lider Brazila pred prvi krug ovih izbora nije želeo da odgovori na pitanje da li će priznati Lulinu pobedu ukoliko do nje dođe, kao i da je u više navrata govorio da posle izbora on može biti ili predsednik, ili u zatvoru ili ubijen. U tom smislu deluje da je svašta moguće, ali se ipak nadam da će u slučaju da Lula pobedi, doći do mirne predaje vlasti“, zaključuje Rajko Petrović za Sputnjik.
Aktuelni i bivši predsednik Brazila, Žair Bolsonaro i Lula da Silva u TV debati uoči predsedničkih izbora.  - Sputnik Srbija, 1920, 29.08.2022
SVET
Otvorena trka za predsednika: Hoće li Brazil menjati kurs prema Rusiji i BRIKS-u
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala