- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Obim trgovine Rusije sa zemljama BRIKS-a porastao u prvih šest meseci za 40 odsto

© AP Photo / Eraldo PeresZnak BRIKS-a u Brazilu
Znak BRIKS-a u Brazilu - Sputnik Srbija, 1920, 07.09.2022
Pratite nas
Trgovinska razmena Rusije s ostalim članicama BRIKS-a je od januara do juna 2022. godine dostigla 98 milijardi dolara, što je za 40 odsto više nego u istom periodu 2021. godine, saopštio je trgovinski predstavnik Rusije u Kini Aleksej Dahnovski na Forumu partnerstva BRIKS o novoj industrijskoj revoluciji u kineskom gradu Sjamen.
Dahnovski je saglasan s učesnicima Foruma u oceni da trenutnu etapu delatnosti BRIKS-a karakteriše veliki broj faktora nestabilnosti koji su praćeni ozbiljnim usložnjavanjem spoljnih uslova, ali je primetio i pozitivnu dinamiku.

„Bez obzira na to, naše zemlje rade na učvršćivanju uzajamne saradnje, čija intenzivnost ne samo da se ne smanjuje, već se i uvećava. Na primer, prema zaključcima 2021. godine spoljnotrgovinska razmena Rusije sa zemljama-partnerima je premašila 163 milijardi dolara, što je praktično za 40 odsto više nego pre godinu dana. Za period januar-jun ove godine obim trgovine je porastao za još skoro 40 odsto više, do 98 milijardi dolara. Računamo da će se ovaj trend i dalje nastaviti“, rekao je Dahnovski.

On je konstatovao da se razvija i spektar interesa BRIKS-a sa povećanjem broja članica koje pokazuju spremnost da se pridruže BRIKS-u.
„Veoma je važno da se u saradnji sačuva koncentracija na najznačajnijim pitanjima gde je već danas potrebno postići opipljive rezultate i za to postoje mogućnosti. Podržavamo pristup u skladu sa kojim takvim prioritetnim aspektima je potrebno priključiti biološku i energetsku sigurnost, snabdevanje hranom, promociju zelene tehnologije u industriji, kao i digitalizaciju ekonomije“, zaključio je Dahnovski.
Osmi Parlamentarni forum BRIKS, koga čine Rusija, Brazil, Indija, Kina i Južna Afrika, održava se danas u onlajn režimu. Ove godine predsedavajuća forumom je Kina.
Predsedavajuća Saveta Federacije Rusije Valentina Matvijenko - Sputnik Srbija, 1920, 06.09.2022
RUSIJA
Matvijenko: BRIKS može da postane uporište novog svetskog poretka
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala