Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

Vučić: Nije mi se razgovaralo sa Plenkovićem, iako je on nešto pokušao

© AP Photo / Darko BandicAleksandar Vučić
Aleksandar Vučić - Sputnik Srbija, 1920, 07.10.2022
Pratite nas
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je rekao da se juče u Pragu susreo sa 38 evropskih i svetskih lidera, a podsetio je i na sastanke sa Šolcem, Makronom, Ursulom fon der Lajen...
Vučić je, na svečanom otvaranju nemačke fabrike MTU u Novoj Pazovi, pobrojao skoro svakog od tih sagovornika, odgovarajući tako na pisanja hrvatske štampe i komentare da je na samitu u jednom trenutku ostao sam, dok su svetski zvaničnici razgovarali u grupi.
„Imao sam juče bilateralu sa Pedrom Sančezom, sa Makronom u tri navrata, sa Marijom Dragijem takođe, sa Micotakisom, Radevom razgovarao, Orbanom, Nehamerom, sa predstavnicima sve tri zemlje Beneluksa, sa irskim premijerom, gruzijskim premijerom, sa azerbejdžanskim predsednikom, švedskom predsednicom vlade, finskom predsednicom vlade, poljskim premijerom, litvanskim predsednikom, turskim predsednikom Redžepom Tajipom Erdoganom... Vi sad ustanovite sa kim nisam. Teško ćete to da nađete. Nije mi se razgovaralo sa Plenkovićem, iako je on nešto pokušao“, kazao je predsednik.
Vučić je rekao da sintagma „orgijanje u Jasenovcu“, koju je iskoristio hrvatski poslanik Zekanović dovoljno govori o političarima iz Hrvatske.
„Za njih je orgijanje kad neko želi da položi venac na cvet koji govori o stotinama hiljada ubijenih. Nije bilo orgijanje ubijanje dece i ljudi, već je orgijanje polaganje venca?“, pitao je Vučić i kaže da je Hrvatska i sebe izuzela iz nabavke posebnog ulja od ruske strane.
„Oni su sebi dali za pravo da pomažu Rusima, ali daju sebi dodatno pravo da to Srbiji ne dozvole. Sve možete. Vi pripadate tom klubu, mi ne pripadamo. Samo nemojte da nam govorite da to ima veze sa principima i moralom“, rekao je predsednik.
Ističe da nas očekuje teža svetska situacija, ali će o tome da govori sutra u 10 časova.
„Video sam da su neki pravili lažnu simetriju da smo svi isto krivi. Šta smo to mi njima uradili? Što sam želeo da postavim cvet, to je orgijanje?“ pitao je Vučić i podsetio da nikada nije bio u Petrinji, a izmišljali su da je tamo „tukao Hrvata“.
Predsednik je kritikovao i udvoričku politiku prema Zagrebu.
„Ja sam ponosan na svoj srpski rod i ponosan na činjenicu da im krivim lažnu priču po kojoj su samo oni žrtve“, rekao je on.
Janaf je bio pouzdan snabdevač, ali više to nisu, rekao je danas Vučić napominjući da je Srbija plaćala 45 do 48 miliona evra godišnje za korišćene tog naftovoda i da je sada na nama da preduzimamo naredne korake radi obezbeđivanja nafte.
Objasnio je da sveobuhvatan hajka koja se pravi protiv njega posledica dogovora komunista i Vatikana iz 1968. godine prošlog veka da se ne pominje Jasenovac niti srpske žrtve.
Vučić je zaključio da je suština to da je Hrvatska sebi dala za pravo da bude izuzeta od sankcija Ruskoj Federaciji, a Srbiji nije dala to pravo i upitao ko su i šta su oni da pokušavaju to da rade.
On je naveo i da je suština u tome što je Hrvatska sebi dala za pravo da bude izuzeta od sankcija Ruskoj Federaciji, a Srbiji nije dala to pravo i upitao ko su i šta su oni da pokušavaju to da rade.

EK donela odluku o izuzeću, HR tražila da za Srbiju to ne važi

Predsednik Srbije izjavio da se i ranije znalo za odluku da će se sankcije prema ruskoj nafti odnositi i na Zapadni Balkan, ali da je u međuvremenu Evropska komisija odlučila da izuzme zemlje iz regiona, dok Hrvatska nije zatražila da za Srbiju izuzeća ne bude.
Vučić je to kazao novinarima u Novoj Pazovi, odgovarajući na pitanje da li je iznenađen odlukom da Srbija ne bude izuzeta s obzirom da je ukazivao da je Srbija što se tiče Janafa bezbedna do 1. decembra, a da je problem sa naftom iz Iraka to što je skuplja oko 20 odsto.

„Znali smo ranije za odluku da će se ta vrsta sankcija prema ruskoj nafti odnositi i za zemlje Zapadnog Balkana, međutim u međuvremenu je Evropska komisija, uz naše molbe i molbe Albanije i drugih, donela odluku da nas izuzmu iz tog“, naveo je on.

Kako dodaje, Evropska komisija je izašla sa predlogom da zemlje Zapadnog Balkana budu izuzete, a onda se pojavila Hrvatska sa predlogom da Srbija ne bude izuzeta, a da Hrvatska, Mađarska, Češka, Slovačka i Rumunija budu.
On je izjavio je da država već donela odluku u vezi sa uvozom nafte ako zbog Hrvatske ne bude moguć ruske nafte hrvatskim naftovodom Janaf, kao i da će sutra o tome obavestiti javnost i odgovoru naše zemlje.
„To se dogodilo u međuvremenu, to je ta promena koja se desila i ja i dalje mislim da mi nećemo biti izuzeti. Pripremamo se da kupujemo neku drugu naftu, tu je sada problem u tipu nafte, težini, kao kod uglja“, preneo je predsednik.

„U Pragu svi govorili o sankcijama, ali ne otvoreno“

Vučić je izjavio danas da su tokom jučerašnjeg samita Evropske političke zajednice u Pragu svi govorili o sankcijama Rusiji, ali da na forumu niko nije govorio otvoreno već su pokazivali poštovanje prema Srbiji.
Vučić je to rekao novinarima odgovarajući na pitanje kakav utisak nosi iz Praga, koje su njegove poruke za građane i da li je bilo ko tražio da Srbija uvede sankcije Rusije kako bi postala deo Evropske političke zajednice, prenosi Tanjug.
„Bilo je mnogo njih koji su govorili o sankcijama, ali niko nije govorio otvoreno na forumu, pokazivali su poštovanje prema Srbiji. To govore svaki dan, ja to stavljam u svako saopštenje ko god da dođe, od ambasadora, ne krijem od naroda, nije to tajna. Svi oni traže da uvedemo sankcije, tražite i vi, traži negde oko 15, 20 odsto građana Srbije, ja to razumem i prihvatam kao politički legalan i legitimni zahtev i to je to“, kazao je predsednik.
Ističe da je Srbija deo Evropske političke zajednice svakako, uvodila ili ne sankcije.
„Kao što ste videli, nismo ih uveli pa smo bili deo i to veoma važan deo jer na našem panelu su bili i kancelar Nemačke i premijer Italije i predsednik Švajcarske, premijer Norveške, baš tamo gde sam ja bio iako nismo izabrali onaj na kojem se najviše priča, a najmanje rešenja donosi, a to je mir i bezbednost, već smo bili na energetskom forumu“, naveo je Vučić.

„Više niko ne veruje u Kurtijeve priče“

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je da više niko ne veruje u priču Aljbina Kurtija o destabilizaciji situacije na Kosovu.
Vučić je, na pitanje da prokomentariše izjavu Kurtija da Rusija u saradnji sa Srbijom pokušava da destabilizuje Kosovo, rekao da se radi o priči koju slušamo skoro osam meseci o tome kako će Rusija i Srbija da izvrše invaziju.
„Šta drugo da priča? Da priča građanima kako im je lepo što im isključuje struju svaki dan, kako im je lepo kada nemaju nijednu fabriku?“, upitao je on.
Kaže da niko više ne sluša kakve gluposti izgovaraju.
„Vidim da je sve više ljudi na Kosovu, Albanaca, koji više ne veruju u te njegove priče“, zaključio je Vučić.
REGION
Plenković ne odustaje: Zabrana uvoza ruske nafte u decembru, odluka nije odložena
Zagreb prilikom dolaska predsednika Srbije Aleksandra Vučića - Sputnik Srbija, 1920, 07.10.2022
SRBIJA
„Akt neprijateljstva Hrvatske prema Srbiji“: Reakcije iz Beograda na nove optužbe iz Zagreba
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala