- Sputnik Srbija, 1920
REGION
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz zemalja u regionu

Plenković ne odustaje: Zabrana uvoza ruske nafte u decembru, odluka nije odložena

Pratite nas
Premijer Hrvatske Andrej Plenković izjavio je danas da odluka EU o zabrani uvoza ruske nafte stupa na snagu za sve u decembru i da ta odluka nije odložena, već stupa na snagu takva kakva jeste, na vreme.
„EU je donela zajedno, ne Hrvatska, nego svih 27 država članica, paket sankcija prema Rusiji. Srbija nije dokazala da je na bilo koji način energetski ugrožena ili da uvoz ruske nafte predstavlja zadnju slamku spasa da bi građani Srbije imali benzin. Nemaju niti jednog argumenta“, rekao je Plenković za hrvatske medije.
Hrvatski premijer kaže da ta „odluka nije odložena, nego stupa na snagu za sve“ u decembru. On ocenjuje da „nije Vučić došao tu i izborio se za odluku“, već da „odluka stupa na snagu takva kakva jeste na vreme“.
Hrvatski premijer kaže i da Srbija može uvesti naftu preko Krka, preko Jadranskog naftovoda, bilo koju naftu osim ruske, jer je EU odlučila da primeni sankcije na uvoz ruske nafte.

„Da znamo da pančevačka rafinerija ne može nikakvu naftu prerađivati, pa dali bismo im ruske koliko im treba. Šta bi mi sada trebalo? Dati njima rusku iako mogu kupiti i bilo koju drugu naftu, prerađivati je i prodavati svojim građanima“, smatra Plenković.

Prema njegovim rečima, „ispada kao da je Hrvatska sama od sebe smislila sankcije jer nema šta drugo da radi osim da napakosti Srbiji“.
„To je smešno. Uvredljive i bezobrazne teze. Vrlo je važno da se shvati poruka, svako ko hoće da bude u EU, to podrazumeva i neke pakete sankcija“, rekao je Plenković.
Aleksandar Vučić - Sputnik Srbija, 1920, 07.10.2022
SRBIJA
Vučić: Nije mi se razgovaralo sa Plenkovićem, iako je on nešto pokušao
Zagreb prilikom dolaska predsednika Srbije Aleksandra Vučića - Sputnik Srbija, 1920, 07.10.2022
SRBIJA
„Akt neprijateljstva Hrvatske prema Srbiji“: Reakcije iz Beograda na nove optužbe iz Zagreba
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala