Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

„Akt neprijateljstva Hrvatske prema Srbiji“: Reakcije iz Beograda na nove optužbe iz Zagreba

© Tanjug / HINA/ Admir BuljubasicZagreb prilikom dolaska predsednika Srbije Aleksandra Vučića
Zagreb prilikom dolaska predsednika Srbije Aleksandra Vučića - Sputnik Srbija, 1920, 07.10.2022
Pratite nas
Ohrabrujuća je vest da se odlaže odluka EU o zabrani uvoza ruske nafte za zemlje Zapadnog Balkana, među kojima je i Srbija, do 1. decembra, rekla je predsednik Vlade Srbije Ana Brnabić i dodala da će se do tada „voditi teški razgovori“. Ona je navela da je pokušaj Hrvatske da blokira uvoz ruske nafte u Srbiju, otvoreni akt neprijateljstva te zemlje.
Brnabićeva je, govoreći o zahtevu Hrvatske da i Srbija bude obuhvaćena osmim paketom sankcija koji uključuje i uvoz ruske nafte, a iz koga su, kako je rekla izuzete i neke članice EU, kazala da je „Hrvatska otvoreno pokazala da je neprijateljska zemlja prema Srbiji“.

Otvoreni akt neprijateljstva Hrvatske

Ona je, gostujući na TV Prva, dodala da će ukoliko sankcije budu uvedene to imati „ozbiljne posledice na našu ekonomiju“, kao i da je odluka da se ne izuzme Srbija politička odluka EU i da je besmislena.
Najužasnija je bila patetika premijera Plenkovića, objasnila je Brnabićeva. Ona tvrdi da je Plenković lično zabranio posetu Aleksandra Vučića Jasenovcu, a instruiše medije da „crtaju brčiće“.
„On patetiše da njemu neko kaže da je ustaša, a njihovi mediji u histeriji su napali Vučića“, rekla je Brnabićeva i dodala da je Vučić rekao da su se oni sami pohvalili da je na zahtev Hrvatske zabranjeno da Srbija bude izuzeta iz 8. paketa sankcija.
Brnabićeva je rekla da će Vučić sutra saopštiti neke strateške odluke, kao i da će Srbija morati drugačije da se pozicionira kada je u pitanju, kako je rekla, otvoreni akt neprijateljstva Hrvatske koja politički koristi i energetsku krizu.
„Taj naftovod bio je jugoslovenski, građen našim parama, a Hrvatska ga koristi protiv Srbije“, ukazala je Brnabić.
Premijerka Ana Brnabić izjavila je danas da hrvatski mediji brutalno izvrću reči predsednika Aleksandra Vučića i iznose brutalne laži u vezi sa onim što je on juče rekao o hrvatskom protivljenju da Srbija bude izuzeta iz osmog paketa sankcija EU prema Rusiji.
„Večernji list piše da je Vučić za Hrvatsku rekao 'Ta mala zemlja ne sme postojati'. Brutalna laž, on je rekao 'U odnosu na Hrvatsku, Srbija ne sme postojati, zato što vi hoćete da naudite Srbiji'“, rekla je Brnabić.

Plenkovićevo ludilo i zanesenost

Podsetila je da je hrvatski premijer Andrej Plenković juče u Pragu rekao da Srbija može da uvozi bilo koju naftu, samo ne rusku i dodala da je on „u svojoj zanesenosti i ludilu“ dozvolio sebi da određuje našoj zemlji koju će naftu da kupuje.
„Može ćirilica u Hrvatskoj, ali u svoja četiri zida. Oni su za nekoliko godina ostvarili sve planove Mile Budaka. Ja sam rekla svojevremeno da je Hrvatska jedina etnički čista zemlja na tlu Evrope, a njihov popis je pokazao da sam u pravu, jer je Srba svega tri odsto“, naglasila je premijerka.
Ona je rekla kako možemo da uvozimo bilo koju drugu naftu, ali je dodala da su sve ostale bar 20 procenata skuplje od ruske.
„Što znači da je to direktno udarac po džepu svih građana Srbije i da to nas košta stotine miliona evra. Kada se širom Evrope zatvaraju kompanije, kada ljudi štede da bi imali dovoljno svega da prežive zimu, vi uvedete sankcije Srbiji, a ne Rusiji. Rusija će da prodaje svoju naftu širom sveta, ali da uvedete sankcije Srbiji u ovakvoj krizi, to je licemerno“, ocenila je Brnabić.
Premijerka je dodala kako je Srbiji ostalo još mesec i po dana da proba da se izbori za to da ne bude obuhvaćena sankcijama, jer je EU odluku o tome pomerila za 1. decembar.
Brnabićeva je ocenila da je Hrvatska otvoreno neprijateljska zemlja, jer jedini naftovod kojim se snabdevamo, za koji godišnje plaćamo 45 do 48 miliona evra, a 70 procenata njegovih kapaciteta je namenjeno Srbiji, Hrvatska zloupotrebljava u političke svrhe.
Premijerka je rekla da se nada da EU neće zabraniti uvoz bilo koje nafte u Srbiju zbog većinskog ruskog vlasništa nad NIS-om i da ta kompanija trenutno nema nikakvih problema sa dobavljačima iz EU, ali da se razgovara sa Gaspromnjeftom i o mogućnosti da Srbija preuzme kompaniju kako bi se izbegli takvi scenariji.
Ona je navela da je bilo očekivano i dogovoreno da Srbija bude izuzeta iz osmog paketa sankcija i dogovoreno, ali je ispalo drugačiji i izrazila očekivanje da će u Evropi svi ipak razumeti da bi bilo nefer da ne budemo izuzeti, posebno jer je Srbija u specifičnoj situaciji.

Vulin: Ustaše imaju podršku gotovo cele EU

Ministar unutrašnjih poslova Aleksandar Vulin rekao je danas da predsednik Srbije Aleksandar Vučić vodi Srbiju, a da „ustaše imaju podršku gotovo cele EU i opet im je Vučić i kriv i pretnja“.
„Nakon što su Aleksandru Vučiću, unuku jasenovačkog mučenika, zabranili da obiđe srpsko stratište i nakon što su podmuklo i pakosno iskoristili sukob u Ukrajini da naškode Srbiji zabranjujući joj da uvozi rusku naftu, ustaško rukovodstvo Hrvatske kuka i žali se da ih je Vučić izložio pritisku“, navodi Vulin.
„Vučić vodi Srbiju, a ustaše imaju podršku gotovo cele Evropske unije i opet im je Vučić i kriv i pretnja. Ne kaže naš narod uzalud da nema crvene mačke ni obraza u ustaše", izjavio je Vulin, naveo je MUP u saopštenju u kome se dodaje da je ministar reagovao na „laži i pritužbe rukovodstva Hrvatske predvođeno premijerom Plenkovićem na račun srpskog predsednika Aleksandra Vučića i Srbije“.
Srbija EU - ilustracija - Sputnik Srbija, 1920, 06.10.2022
SVET
„Ujedinjena" Evropa na startu na probi: Još jedna kazna koja će da košta Srbiju – zasad nije prošla
Naftovod, ilustracija - Sputnik Srbija, 1920, 06.10.2022
SRBIJA
Vučić poručuje Plenkoviću: Ko ste vi da se mešate u naše bilateralne ugovore?
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala