Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

Vjosa Osmani: ZSO ne može da ima izvršna ovlašćenja

Vjosa Osmani - Sputnik Srbija, 1920, 07.10.2022
Pratite nas
Zajednica srpskih opština ne može da ima izvršna ovlašćenja, već može da postoji samo kao nevladina organizacija o čemu je takozvani kosovski Ustavni sud jasno zauzeo stav, izjavila je predsednica privremenih prištinskih institucija Vjosa Osmani.
Ona je za Radio Slobodnu Evropu dodala i da ako neko želi da ujedini opštine oko određenih pitanja i registruje se kao nevladina organizacija to nije zabranjeno.
Odgovarajući na pitanje da li će ispuniti zahtev međunarodnih partnera koji takođe traže od Prištine da formira ZSO, Osmanijeva je rekla da je njihov opšti princip da se sve potpisano u Briselu i sprovede, ali je dodala da je sporazum o ZSO poništio tzv. kosovski Ustavni sud pošto su 23 člana tog ustava prekršena onim što je dogovoreno u Briselu.
Ona je podsetila da Sud dozvoljava osnivanje udruženja koja nemaju izvršna ovlašćenja, već predstavljaju savez opština koje se okupljaju oko određenih pitanja i lobiraju za njih kod centralnih institucija.
Na pitanje zašto se onda ne formira ZSO, Osmanijeva je rekla da je to zato što same opštine ne pokreću takvu inicijativu, preneo je „Kosovo onlajn“.
Petar Petković - Sputnik Srbija, 1920, 07.10.2022
SRBIJA
Petković: Aljbin Kurti je jedini i pravi faktor nestabilnosti na KiM
Miroslav Lajčak - Sputnik Srbija, 1920, 29.09.2022
SRBIJA
„Novosti“: Lajčak sa Nemcima i nevladinim organizacijama skicira statut ZSO
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala