Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

„Novosti“: Lajčak sa Nemcima i nevladinim organizacijama skicira statut ZSO

© Sputnik / Lola ĐorđevićMiroslav Lajčak
Miroslav Lajčak - Sputnik Srbija, 1920, 29.09.2022
Pratite nas
Nemačkoj Fondaciji "Fridrih Ebert Štiftung" i Evropskom institutu za mir poveren je zadatak izrade Nacrta statuta Zajednice srpskih opština, na kojem su te organizacije radile mesecima, a čija bi revidirana verzija sa primedbama srpskih i albanskih NVO sa KiM, trebalo da završi kod specijalnog predstavnika EU Miroslava Lajčaka, pišu "Novosti".
Kako taj list saznaje iz diplomatskih krugova, u utorak je s tim ciljem u Beogradu organizovan skup na kome su učestvovali predstavnici srpskih i albanskih NVO i međunarodnih misija u pokrajini, kao i nemačke diplomate.
Njima je predstavljen Nacrt budućeg statuta ZSO, na koji su mogli da iznesu primedbe i predloge.
Pomenuti dokument, kako saznaju "Novosti", nije namenjen za objavljivanje, već da posle primedbi koje budu iznete postane deo pregovaračkog procesa, odnosno da se pregovara sa vladom privremenih prištinskih institucija i srpskom vladom, a da se "potom podeli i sa trećom stranom", ali nije precizirano sa kojom.
Prema navodima lista, da se naslutiti da će to biti Nemačka, koja je preko FES-a direktno uključena u proces, a i na skupu je rečeno da je zvanični Berlin otvoren za sugestije.
Kritike koje su iznete na sastanku trebalo bi da se naknadno, shodno objektivnoj proceni, unesu u konačni predlog Statuta ZSO, koji bi sačinili "Fridrih Ebert" i Evropski institut za mir, a koji bi se na kraju dostavio specijalnom predstavniku za dijalog Beograda i Prištine Miroslavu Lajčaku na dalju upotrebu i ponudu srpskoj i albanskoj strani u dijalogu.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala