Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

Petković: Aljbin Kurti je jedini i pravi faktor nestabilnosti na KiM

© Tanjug / SAVA RADOVANOVICPetar Petković
Petar Petković - Sputnik Srbija, 1920, 07.10.2022
Pratite nas
Jedini i pravi faktor nestabilnosti na Kosovu i Metohiji, ali i šire, je Aljbin Kurti, koji svakodnevno preti ratom, zvecka oružjem i gradi ilegalne baze na severu KiM i apsurdno je da Vjosa Osmani napada predsednika Aleksandra Vučića, saopštio je direktor Kancelarije za KiM dr Petar Petković.
Da u Prištini istinski žele normalizaciju odnosa, mir i stabilnost, već odavno je trebalo da formiraju Zajednicu srpskih opština koja garantuje kolektivna prava Srbima, umesto što svakodnevno raste broj napada na Srbe, njihovu imovinu, pa čak i grobove, navodi Petković.
„Umesto poštovanja sporazuma iz dijaloga, Osmanijeva želi da gradnju ilegalnih baza, uz otimanje zemlje Srbima u Zubinom Potoku i Leposaviću, predstavi kao vladavinu prava? To ima samo u Prištini da se uzurpacija predstavlja kao vladavina prava, a poštovanje sporazuma kao bezakonje, jer upravo to radi Osmanijeva, govoreći kako nikada neće formirati ZSO. Očekujemo da zbog ovakve glorifikacije kršenja sporazuma od strane Prištine, jasno reaguje i međunarodna zajednica i osudi izjave koje nisu u duhu dijaloga i normalizacije odnosa“, stoji u Petkovićevom saopštenju.
Nema ni jednog jedinog razloga da se Vjosa Osmani toliko plaši novinarskog pitanja oko formiranja Zajednice srpskih opština, jer to je obaveza koju će morati da ispuni i to onako kako je dogovoreno u Briselu 2013. i 2015. godine, a ne onako kako bi ona volela da ubedi sebe i zapadne ambasade, dodaje Petković.
„Ako je takozvani ustav alfa i omega takozvanog Kosova, kako to tvrdi Vjosa Osmani, zbog čega još uvek nije sprovedena odluka o povraćaju 24 hektara manastirske zemlje Visokim Dečanima? Podsetiću je da je Ustav Republike Srbije naša jedina alfa i omega i naš jedini okvir delovanja“, zaključuje direktor Kancelarije za KiM.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala