- Sputnik Srbija, 1920
Specijalna operacija u Ukrajini
Sve o specijalnoj vojnoj operaciji Rusije za demilitarizaciju i denacifikaciju Ukrajine.
Pripadnici tenkovske baterije ruskih snaga u zoni specijalne vojne operacije u Ukrajini - Sputnik Srbija

UŽIVO Rusija spremna da zaustavi specijalnu operaciju pod svojim uslovima

Pratite nas
Specijalna vojna operacija Rusije u Ukrajini traje 225 dana. Putin naložio da se Zaporoška nuklearka stavi pod kontrolu Rusije. Iz Kremlja saopšteno da će neke teritorije Heronske i Zaporoške oblasti biti oslobođene. Situacija na liniji fronta u pravcu Krasnog Limana u DNR se stabilizuje, linija odbrane se jača. EU uvela osmi paket sankcija Rusiji.
Sadržaj
Prvo nova obaveštenjaPrvo stara obaveštenja
21:39 06.10.2022
Zastave Evropske unije ispred sedišta Evropske komisije u Briselu - Sputnik Srbija, 1920, 06.10.2022
RUSIJA
Ruski političari: Uvođenjem sankcija EU praktično priznala nove ruske teritorije
21:23 06.10.2022
19:25 06.10.2022
Predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski izjavio je da NATO treba da nanese „preventivne“ udare na Rusiju, a ne da „čeka ruske nuklearne udare“.
Predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski - Sputnik Srbija, 1920, 06.10.2022
Specijalna operacija u Ukrajini
Zelenski traži od NATO-a preventivne napade na Rusiju; Moskva: Ovo je poziv na svetski rat
18:47 06.10.2022
Zaporoška nuklearna elektrana - Sputnik Srbija, 1920, 06.10.2022
Specijalna operacija u Ukrajini
Zelenski: Kijev bi mogao da prekine isporuke struje Evropskoj uniji
18:47 06.10.2022
18:34 06.10.2022
Ukrajina je vodila politiku „maćehe“ prema Donbasu, kao i Hersonskoj i Zaporoškoj oblasti, iz regiona su ispumpavani resursi, izjavio je član glavnog savet administracije Zaporoške oblasti Vladimir Rogov.
„Treba shvatiti da je Ukrajina ispumpavala sve što je mogla. U političkom smislu i odnosu prema našim oblastima ponašala se kao maćeha u bukvalnom smislu, sve je odneto i ništa nije vraćeno“, rekao je on novinarima u pres centru „Rosija sevodnja“ nakon okruglog stola „Politička integracija novih teritorija“.
On je dodao da su izvlačeni resursi, ali i ljudski resursi posredstvom odlaska stručnjaka u inostranstvo i time što često u uslovima teške metalurgije nisu poštovani ekološki standardi pa je onkološki nivo prevazišao okvire, a sva dobijena sredstva odlazila su preko konsolidovanog budžeta pre svega na zapad Ukrajine, a onda i u ofšore vlasnika.
Prema njegovim rečima, ta pravila će sada biti promenjena i svi će videti koliko su bogati ti regioni i koliko mogu da donesu Rusiji.
18:12 06.10.2022
Ažurirani tekst Ustava Rusije, u kom su u sastavu države navedeni i Zaporoška i Hersonska oblast, DNR i LNR objavljen je na zvaničnom internet portalu pravnih informacija.
„U sastavu Ruske Federacije nalaze se subjekti Ruske Federacije: Donjecka Narodna Republika, Luganska Narodna Republika, Zaporoška oblast, Hersonska oblast“, navodi se u dokumentu.
17:19 06.10.2022
Norveške vlasti ograničile pristup ruskim ribarskim brodovima
Norveške vlasti ograničile su pristup u svoje luke ruskim ribarskim brodovima, ostavljajući samo tri otvorene na severu zemlje, saopštila je ministarka spoljnih poslova ove zemlje Aniken Huitfelt.

„Vlada je odlučila da će ruski ribarski brodovi moći da pristaju samo u Kirkenes, Tromse i Botsfjord. Sva plovila koja pristižu u ove luke moraju biti proverena“, dodala je ona na konferenciji za novinare.

16:58 06.10.2022
Ukrajinske trupe ispalile su rakete „Himars“ na stambenu zgradu u Hersonu, saopštio je portparol gradskih službi za vanredne situacije.
On je dodao da će zvanične podatke o žrtvama dati Ministarstvo zdravlja regiona.
16:47 06.10.2022
To što je novim paketom sankcija obuhvaćena Hersonska oblast govori o nemoći briselskih činovnika, izjavila je za Sputnjik zamenik premijera te oblasti Katarina Gabareva.
„Građani Hersona i oblasti, koji su dali glas na referendumu za ujedinjenje sa Rusijom, očigledno su glasali protiv evropskog vektora Ukrajine. Zbog toga je proširivanje osmog paketa sankcija na naš region samo još jedan uzaludan pokušaj EU da se osvete građanima za načinjen izbor“, rekla je ona.
Gubareva je dodala da će Evropa u uslovima prehrambene krize sama stradati od sankcija koje je uvela Hersonskoj oblasti.
„Nije tajna da je u svetu neizbežna prehrambena kriza. Imajući u vidu da se višak prehrambenih proizvoda iz Hersonske oblasti izvozio na evropsko tržište, sankcije EU se mogu tumačiti samo kao pucanj sebi u nogu“, zaključila je ona.
Hersonska oblast će sada, posle uvođenja sankcija, isporučivati proizvode Rusiji i na tržište Evroazijskog ekonomskog saveza, rekla je ona.
„I sve to bez carina i barijera, kao što je bilo pre.“
16:37 06.10.2022
Konvoj ruske vojne tehnike u Zaporoškoj oblasti - Sputnik Srbija, 1920, 06.10.2022
RUSIJA
Matvijenko: Rusija spremna da zaustavi specijalnu operaciju pod svojim uslovima
16:03 06.10.2022
Ruski PVO sistemi oborili su pet raketa ispaljenih iz višecevnih bacača raketa „Himars“, kojiima su ukrajinske snage gađale Antonovski most u Hersonu, saopštio je portparol hitnih službi ovog grada.
15:21 06.10.2022
Ukrajinske snage su tokom proteklog dana nastavile sa granatiranjem okruga i gradova na severu Zaporoške oblasti, saopštio je vršilac dužnosti gubernatora Zaporoške oblasti Evgenije Balicki.
„Nažalost, naleti se tokom proteklog dana nastavljaju, neprijatelj gađa infrastrukturu, duž obale, u regionu severa – Energodara, Kamen-Dnjeprovke, Dnjeprorudnog“, rekao je Balicki u emisiji „Solovjov uživo“.
15:17 06.10.2022
Ranjen novinar RT
Ratni dopisnik televiziuje RT Andrej Filatov ponovo je ranjen, saopšteno je na Telegramu televizije.
Filatov je ranjen dok je snimao kako jurišni avioni 11. puka štite naselje Pervomajsko u DNR.
Lakše sam ranjen: pogodilo me je u bok. Sad idem da uradim rendgen. Najverovatnije kosti nisu povređene“, rekao je novinar.
RT je podsetio da je Filatov već bio ranjen u avgustu kod Avdejevke. Tamo je radio zajedno sa 1. posebnom Slovenskom motorizovanom brigadom Narodne milicije DNR.
15:13 06.10.2022
Antonovski most u Hersonu biće brzo obnovljen čim se linija fronta pomeri, izjavio je vršilac dužnosti gubernatora Hersonske oblasti Vladimir Saljdo.
„Danas popodne Antonovski most ponovo je bio na udaru, jedna raketa ipak nije oborena i pogodila ga je. On danas ne može da se koristi. Njega je veoma teško razbiti, veoma je moćan – izgrađen je u sovjetsko vreme. Nadam se da ćemo ga dovoljno brzo obnoviti kada se front pomeri odatle“, rekao je Saljdo za emisiju „Solovjov uživo“.
On je naglasio da se Antonovski most ne koristi u vojne svrhe i da njegovo oštećivanje otežava logistiku samo civilnom stanovništvu.
13:48 06.10.2022
Ruska vojska u Donbasu - Sputnik Srbija, 1920, 06.10.2022
Specijalna operacija u Ukrajini
Ruska vojska oslobodila Zajcevo u DNR, protivnik odbijen od linije odbrane u svim pravcima
13:26 06.10.2022
Ukrajinska vojska je skoncentrisala oko 10.000 ljudi u oblasti naselja Seversk i Torsko, saopštio je predstavnik Luganske Narodne Republike u Moskvi Rodion Mirošnik.
„Neprijateljske grupacije se gomilaju u oblasti Severska i Torskog. Prema procenama eksperata, tu je dovučeno oko 10.000 militanata. Tu su tehnika, odredi plaćenika, artiljerija i višecevni raketni bacači“, napisao je Mirošnik na svom Telegram kanalu.
12:42 06.10.2022
LNR ima dovoljno snaga da odbije napad Ukrajine na Svatovo i Kremenu
Luganska Narodna Republika ima dovoljno snaga i sredstava da odbije eventualni pokušaj prodora ukrajinske vojske kroz liniju odbrane u oblasti Svatova i Kremene, izjavio je pukovnik policije LNR Vitalij Kiseljov.
Prema njegovim rečima, situacija na liniji borbenog kontakta je i dalje krajnje teška, ali pojačanje neprestano stiže.
12:32 06.10.2022
Cevi gasovoda Severni tok 2 - Sputnik Srbija, 1920, 06.10.2022
RUSIJA
Zaharova: Ne dozvoliti vlasniku da učestvuje u istrazi oko „Severnih tokova“ znači da se nešto krije
12:21 06.10.2022
DNR: Situacija u pravcu Krasnog Limana i dalje složena, u Artjomovsku se protivnik sam povlači
Krasnolimanski pravac je i dalje najsloženiji, ali situacija nastavlja da se stabilizuje, saopštio je vršilac dužnosti lidera Donjecke Narodne Republike Denis Pušilin.
„Krasnolimanski pravac je i dalje najsloženiji. U oblasti Kremena se uspostavlja linija odbrane, tamo su angažovane dodatne snage, uključujući i dodatnu tehniku. U celini situacija se stabilizuje, bez obzira na to što je i dalje složena“, rekao je Pušilin za televizijski kanal „Rusija 24“.
Pušilin je dodao da se u pravcu Artjomovska situacija i dalje poboljšava, jer protivnik sam prepušta ruskim snagama određene pozicije.
„U pravcu Artjomovska situacija se i dalje poboljšava, u borbama momaka iz 'Vagnera' i 53. brigade Oružanih snaga Ukrajine, ta brigada je pretrpela ozbiljne gubitke i njeni pripadnici su se premestili u Čerkasku oblast kako bi popunili snage. Sada vidimo da se u Artjomovsku zauzimaju novi položaji. Ne mogu da kažem da se protivnik povlači bez borbe. Ipak, često vidimo da oni, nemajući snage i rezerve, određene pozicije prosto predaju sami“, rekao je Pušilin.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala