- Sputnik Srbija, 1920
Specijalna operacija u Ukrajini
Sve o specijalnoj vojnoj operaciji Rusije za demilitarizaciju i denacifikaciju Ukrajine.

Zelenski: Kijev bi mogao da prekine isporuke struje Evropskoj uniji

© AP Photo / Russian Defense Ministry Press Service via APZaporoška nuklearna elektrana
Zaporoška nuklearna elektrana - Sputnik Srbija, 1920, 06.10.2022
Pratite nas
Ukrajina bi mogla da prestane da isporučuje Evropi struju ako ne budu bili priključeni blokovi Zaporoške nuklearne elektrane, saopštio je ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski.
„Priključeni smo na evropske elektroenergetske mreže i možemo da snabdevamo Evropu u tako teškom trenutku, tokom grejne sezone, možemo da snabdevamo Evropu sa dosta jeftine struje. Već sada je snabdevamo. Koliko će oni okupirati tu stanicu (Zaporošku nuklearku) sa isključivanjem naših blokova, u nekom trenutku ćemo prestati da isporučujemo struju u Evropu... I to vreme se približava“, rekao je Zelenski tokom video-obraćanja australijskoj vladi.
Ranije je šefica Evropske komisije Ursula fon der Lajen, govoreći u Evropskom parlamentu, izjavila da bi Evropska komisija želela da vidi značajno povećanje trgovine električnom energijom između Evropske unije i Ukrajine.

Zaporoška nuklearna elektrana

Zaporoška nuklearna elektrana nalazi se na levoj obali Dnjepra, u blizini grada Energodara. To je najveća nuklearna elektrana u Evropi po broju blokova i kapacitetu. Stanica ima šest energetskih blokova VVER-1000, svaki kapaciteta 1 gigavat.
Elektranu od marta čuva ruska vojska. Ministarstvo spoljnih poslova Rusije istaklo je opravdanost preuzimanja kontrole nad elektranom od strane ruske vojske u smislu sprečavanja curenja nuklearnih i radioaktivnih materijala. Nakon prisajedinjenja Zaporoške oblasti Rusiji, stanica je postala vlasništvo Rusije i uključena je u ruski energetski sistem. Trenutno je zbog stalnog granatiranja ukrajinskih trupa rad stanice obustavljen.
Zaporoška nuklearna elektrana - Sputnik Srbija, 1920, 05.10.2022
Specijalna operacija u Ukrajini
Imenovan direktor ruske kompanije za upravljanje Zaporoškom nuklearkom
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala