- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Odluka OPEK plus o smanjenju proizvodnje nafte: Amerika šokirana ali ne može ništa

© SputnikSedište OPEK-a u Beču
Sedište OPEK-a u Beču - Sputnik Srbija, 1920, 06.10.2022
Pratite nas
Odluka članica organizacije OPEK plus da od novembra smanje proizvodnju nafte za dva miliona barela dnevno motivisana je ekonomskim razlozima, ali je iz američkog ugla reč o i te kako političkoj odluci, ocenjuje advokat i analitičar Branko Pavlović.
Kako kaže, ako imamo u vidu da je usled komplikacija u zapadnim ekonomijama i aktuelnih kriza u toku pad privredne aktivnosti, a recesija je neminovna u dužem vremenskom periodu, ekonomski je bilo potpuno opravdano smanjiti proizvodnju nafte za dva miliona barela dnevno jer nema potražnje.

Amerika šokirana

„Pritom, sama činjenica da su države poput Saudijske Arabije, Katara, Ujedinjenih Arapskih Emirata i Bahreina izrazile spremnost da se uključe u Šangajsku organizaciju za saradnju bio je signal da su te zemlje donele odluku da slede sopstvene interese. U tom smislu je motivacija OPEK-a plus da smanji proizvodnju nafte sto posto ekonomska, ali je za Ameriku neprihvatljivo da bilo ko stavlja sopstvene interese ispred američkih. Naime, SAD su navikle na Evropsku uniju i Veliku Britaniju, države koje bez problema stavljaju američke interese ispred sopstvenih, ali su sada šokirane kada su shvatile da postoje i neke druge zemlje koje nisu Kina, Rusija ili Indija, ali se ponašaju na isti način, odnosno štite sopstvene interese“, smatra Pavlović.
Amerika se, dodaje naš sagovornik, može ljutiti na članice OPEK-a zbog ove odluke, ali im suštinski - ne može ništa.
„Oni će da prete, da upozoravaju, ali činjenica je da su otvorili mnogo frontova i da je, u trenutku kada su u izuzetno zaoštrenim odnosima sa Rusijom i nešto malo manje zaoštrenim sa Kinom, njihova stvarna logistika kojom mogu nekoga ozbiljnije da pritisnu zapravo mala. Oni nemaju kapaciteta za to i otuda se ti otpori američkoj politici sada i pojavljuju. Naime, druge države su ohrabrene jer vide da nisu same i da su u borbi protiv slamanja američkog imperijalizma tu čvrsto i Rusija i Kina. To je, naravno, poučno i za nas jer je reč o procesu koji ćemo ubuduće neprekidno gledati“, ukazuje Pavlović.

Bajden u problemu

I Jelica Putniković, stručnjak za energetiku i urednica „Energije Balkana“ ocenjuje da je OPEK plus, nakon što je ustanovio da je na svetskom tržištu opala potražnja za sirovom naftom, doneo dobru ekonomsku odluku.
„Oni ne žele da dozvole dalje pojeftinjenje nafte, do čega bi svakako došlo ukoliko je ponuda prevelika. Zato su i odlučili da smanjenjem proizvodnje reaguju na inflaciju, ekonomsku krizu i započetu recesiju. Naravno da to smeta Americi jer je predsednik Bajden tokom čitave godine imao problema zbog skupih derivata, pre svega benzina koji Amerikanci nemilice troše. Njihovi automobilu nisu ekonomični, imaju ogromnu potrošnju, a kako se bliže izbori u SAD njemu ne odgovaraju skupi derivati i već se zbog ove odluke članica OPEK plus naljutio“, navodi naša sagovornica.
Saudijska Arabija je, ukazuje, ovim potezom pokazala da neće poslušati apele Bajdena koje je uputio prilikom poslednje posete toj zemlji, kada je insistirao na tome da povećaju proizvodnju i plasman sirove nafte.

„Cena nafte je trenutku donošenja odluke OPEK-a plus iznosila 92 dolara po barelu i to je cena koja odgovara svim proizvođačima nafte, jer tu imaju dovoljno i zarade i mogućnosti da investiraju u istraživanja i otvaranja novih bušotina. Verujem da će ova odluka i nadalje sačuvati cenu nafte na tom nivou, ali treba istaći da na cene sirovina poput nafte utiču mnoga politička i geopolitička dešavanja, pa čak i izjave raznih političara, tako da ćemo videti šta će se dešavati po pitanju cene. Amerika je, sa svoje strane, najavila da će sada iz robnih rezervi prodati određene količine nafte kako bi pokušala da snizi cenu“, primećuje Putnikovićeva.

Odluka o smanjenju proizvodnje nije obradovala ni Evropljane, kaže naša sagovornica, budući da je Evropa odustala od kupovine ruske nafte.
„Treba reći da su izjave evropskih političara o tome da će pokušati da ograniče cenu ruske nafte neozbiljne, jer Rusija sada Evropi ne prodaje naftu. Pritom, od 1. novembra na snagu stupa šesti paket sankcija koji podrazumeva da u Evropu ne može da se uvozi ruska nafta, osim onoga što stiže naftovodom „Družba“ do Mađarske, Češke i Slovačke, a i Bugarska je izuzeta od tog paketa sankcija. Tako da Evropa ispada smešna sa takvim izjavama, jer šta to znači - oni neće da kupe rusku naftu, a drugim kupcima žele da ograniče cenu? To je na slobodnom svetskom tržištu nemoguće izvesti i ovakve izjave političara su, suštinski, namenjene njihovim glasačima, budući da ni oni sami u njih ne veruju“, zaključuje Jelica Putniković.
Brojna ograničenja Zapada protiv Rusije izazvala su rekordnu inflaciju i rast cena goriva. Američki predsednik je još u julu bio u poseti Saudijskoj Arabiji, zahtevajući da se poveća proizvodnja i isporuke nafte zemljama Persijskog zaliva.
OPEK - Sputnik Srbija, 1920, 05.10.2022
SVET
Generalni sekretar OPEK: Sve ima svoju cenu, pa i energetska bezbednost
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala