- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Generalni sekretar OPEK: Sve ima svoju cenu, pa i energetska bezbednost

© Sputnik / Alekseй Vitvickiй / Uđi u bazu fotografijaOPEK
OPEK - Sputnik Srbija, 1920, 05.10.2022
Pratite nas
Generalni sekretar OPEK Hajtam el Gajs izjavio je da ta organizacija ne ugrožava energetsko tržište.

„Mi osiguravamo energetsku bezbednost, stabilnost energetskih tržišta. Sve ima svoju cenu, energetska bezbednost ima svoju cenu“, rekao je on.

Podsetimo, ranije danas zemlje OPEK plus su glasale za smanjenje proizvodnje nafte i smanjiće je za dva miliona barela dnevno.
Kako javljaju strane agencije, odluka o skraćenju proizvodnje biće na snazi od novembra.

Bajden nezadovoljan

Američki predsednik Džozef Bajden razočaran je odlukom OPEK+ o smanjenju eksploatacije nafte, navodi se u saopštenju Bele kuće i dodaje da je odluka, imajući u vidu energetsku krizu, kratkovida.

Portparolka Bele kuće naknadno je rekla na brifingu da se OPEK+ solidariše sa Rusijom današnjom odlukom. Odluku smatramo pogrešnom, dodala je ona.

Po naređenju predsednika, američko Ministarstvo energetike će isporučiti na tržište još 10 miliona barela i strateških naftnih rezervi tokom narednog meseca.

Iranski zvaničnik: Nećete uspeti da svalite krivicu na Rusiju i Iran

Zapadu neće poći za rukom da na Rusiju i Iran svali krivicu za svoje probleme povezane sa potražnjom za energentima, rekao je za Sputnjik zamenik iranskog ministra za naftu Ahmad Asadzade.
"Danas se država sednica OPEK+, gde će biti donete odluke.. Evropa i Amerika ne mogu da na nas prebacuju krivicu za krizu u sferi nafte i gasa", rekao je on.

Da li OPEK+ koristi naftu kao oružje

Istovremeno, ministar energetike Saudijske Arabije, princ Abdel Aziz bin Salman upitan je na konferenciji za novinare na pitanje da li OPEK+ koristi naftu kao oružje.
„Veoma provokativno pitanje…. Pokažite mi gde je tu neprijateljski akt“, rekao je on na konferenciji za novinare posle sastanka OPEK+.
Salman je dodao i da organizacija ne zna šta će biti sa evropskim embargom na rusku naftu i ograničenjem cena, ko će to podržati i kako će odreagovati tržište.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala