- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Evropska komisija predložila nove sankcije protiv Rusije – na listi i ograničenje cene ruske nafte

© Sputnik / Alekseй Vitvickiй / Uđi u bazu fotografijaBrisel
Brisel - Sputnik Srbija, 1920, 28.09.2022
Pratite nas
Evropska komisija je predložila da se zabrani uvoz robe iz Rusije u Evropsku uniju u vrednosti od sedam milijardi evra, saopštila je predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen na pres-konferenciji u Briselu.
„Predlažemo da se uvede nova zabrana uvoza ruskih proizvoda. Prema tome, roba iz Rusije neće biti predstavljena na evropskom tržištu, što će lišiti Rusiju dodatnih prihoda u vrednosti od sedam milijardi evra“, istakla je Fon der Lajen.
Evropska komisija je takođe predložila da se građanima Evropske unije zabrani da rade u upravnim organima ruskih državnih korporacija.
Predloženo je i da se proširi spisak robe čija je isporuka zabranjena u Rusiju.
„Cilj je da se ruskom vojnom kompleksu onemogući pristup ključnim tehnologijama. To se tiče avionske opreme, elektronskih komponenti, pojedinih hemikalija“, istakla je šefica Evropske komisije.
U okviru novog paketa sankcija protiv Rusije, Evropska komisija takođe predlaže da se uvedu granične cene za rusku naftu.

„Danas u ovom paketu predstavljamo pravni okvir za ograničavanje cena nafte. Pojedinim zemljama u razvoju i dalje je neophodna ruska nafta po niskim cenama. Ovo ograničenje će pomoći da se smanje prihodi Rusije i da se sačuva stabilnost svetskih energetskih tržišta“, ističe Fon der Lajen.

Šef evropske diplomatije Žozep Borelj pojasnio je da Evropska komisija predlaže da se proširi sankcioni spisak.

On očekuje da će ograničavajuće mere biti uvedene protiv organizatora referenduma o ulasku LNR, DNR, Heronske i Zaporoške oblasti u sastav Rusije. Kako je dodao, na spisku koji je pripremila Evropska komisija, nalaze se i visoki zvaničnici Ministarstva odbrane Rusije.

Brisel predlaže sankcije „i protiv onih koji pomažu da se zaobiđu postojeće ograničavajuće mere“. Po rečima Borelja, u ovom slučaju se ne radi samo o licima koja se nalaze u Rusiji.
Viktor Orban - Sputnik Srbija, 1920, 27.09.2022
RUSIJA
Orban: Vreme je da Evropa porazgovara sa SAD o antiruskim sankcijama – pre nego što bude prekasno
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala