- Sputnik Srbija, 1920
REGION
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz zemalja u regionu

Crna Gora u političkom vakuumu: Opstaje li Dritanova vlada do proljeća

© Sputnik / Boban NovovićDritan Abazović stiže na sastanak povodom izbora nove vlade u Crnoj Gori
Dritan Abazović stiže na sastanak povodom izbora nove vlade u Crnoj Gori - Sputnik Srbija, 1920, 04.10.2022
Pratite nas
Dva glasanja u Skupštini Crne Gore kad je u petak prije podne parlamentarna većina prvo odbacila predlog Mila Đukanovića o skraćenju mandata parlamenta, a druga većina - URA, SNP, DPS, SDP popodne glasala da Danijela Đurović (SNP) ostane predsjednica zakonodavnog doma pokazuju koliko je politička situacija u Crnoj Gori složena i promjenjiva.
Sve to nameće i pitanje do kada može da traje Vlada Dritana Abazovića, iako u tehničkom mandatu, jer se Crna Gora našla u političkom vakuumu. Đukanović nije dao mandat Miodragu Lekiću za sastav 44. vlade, nije prošla njegova inicijativa da se skrati mandat Skupštini, Crna Gora nema kompletan sastav Ustavnog suda, njegova popuna biće opet rezultat političke trgovine najvažnijih partija, još je neizvjesno kada će biti raspisani predsjednički izbori, predsjedniku države ističe mandat narednog proljeća. A sve se to događa pred lokalne izbore u 14 gradova zakazane 23. oktobra.

Da li su izbori rješenje

Vesko Pejak iz NVO Alternativa vjeruje da su parlamentarni izbori sve izvjesniji.
„Ali izbori neće riješiti problem Crne Gore. Izbori su postali samo realiti šou gdje građani podržavaju takmičare bez ikakve promjene iznova i iznova. Prije izbora 2020. godine Alternativa Crna Gora je upozorila građane da sve partije sarađuju sa DPS-om. Događaji od 30. avgusta 2020. godine do danas potvrdili su to. Da li mi uopšte nešto mijenjamo izborima? Da bismo to saznali moramo pratiti trag novca“, kaže Pejak
On podjseća da prosječan ministar ili premijer Vlade zarađuje oko 1.500 eura mjesečno, a da s druge strane preko teritorije Crne Gore godišnje pređe oko 10 milijardi švercovane robe.
Pejak ističe da to da li će neko pošten doći i spasiti Crnu Goru iz kandži korupcije nije pitanje praktične prirode, već isključivo ideološke.
„To mora biti moralno jaka i sigurna ličnost. Ja trenutno ne vidim nijednu osobu koja sjedi u skupštinskim klupama koja bi mogla da odgovori na taj izazov. Zato ako ne bude novog „sadržaja“ na izborima i novih ljudi na listama - rezultat će će biti isti. Tako da nije pitanje da li će biti izbora - oni će se desiti prije ili kasnije. Pitanje je šta mi novo imamo na tim izborima“, ističe Pejak.

Abazovićeva vlada i dalje radi

Vladimir Pavićević, savjetnik potpredsjednika vlade Vladimira Jokovića, kaže da, iako srušena, vlada Dritana Abazovića i Jokovića i dalje radi jer nema načina da se izabere nova, niti da se brzo raspišu izbori.
„I radiće sve do ljeta iduće godine kada će na osnovu rezultata prevremenih parlamentarnih izbora biti formirana nova. Suštinski, to znači da će Dritan Abazović i Vladimir Joković imati još više od pola godine da upravljaju crnogorskom vladom i da ispunjavaju agendu koju su zacrtali 28. aprila ove godine kada je njihova vlada i izabrana. Sve to znači da su se Dritan i Joković pokazali sposobnijim nego što se to mislilo na obje njihove protivničke strane“, poručuje Pavićević u izjavi za Sputnjik.
On ukazuje i da je Danijela Đurović, kada je pokrenuta inicijativa za njenu smjenu sa mjesta predsjednice Skupštine Crne Gore, sredinom avgusta, imala samo podršku poslanika URA i SNP, ali se na glasanju prošlog petka vidjelo da ima podršku I DPS, SDP...
Pavićević vjeruje da je prevagu u korist Đurovićeve donijela njena izjava u Skupštini tog dana da će izbore za predsjednika države raspisati striktno se držeći Ustava i zakona, što jeste poruka razuma i stabilnosti koji je svima potreban u opštem metežu koji se stvara.
„Za dalje procese to znači još jednu stvar - Danijela Đurović je veoma jasno poručila da niti Milo može da raspiše parlamentarne izbore bez odluke Skupštine, niti Skupština može da razriješi Mila bez odluke Ustavnog suda. Upravo takav pristup nam je potreban u okolnostima koje mnogi predstavljaju zamršenijim nego što jesu“, zaključuje Pavićević.
Milo Đukanović - Sputnik Srbija, 1920, 03.10.2022
REGION
Milove namjere ograničavaju izmjenama Zakona o predsjedniku
Crnogorski predsednik Milo Đukanović - Sputnik Srbija, 1920, 28.09.2022
REGION
Kako će Crna Gora iz ćorsokaka - Đukanović povrijedio Ustav, a blokiran Ustavni sud
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala