- Sputnik Srbija, 1920
REGION
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz zemalja u regionu

Centar „Simon Vizental": Hrvatski fašizam pokazao svoje ružno lice u zemlji i inostranstvu

© Sputnik / Lola Đorđević Efraim Zurof
 Efraim Zurof - Sputnik Srbija, 1920, 02.10.2022
Pratite nas
Centar „Simon Vizental" iz Jerusalima saopštio je da je hrvatski fašizam pokazao svoje ružno lice i u zemlji i inostranstvu.
Ova izjava je usledila nakon što je hrvatski nedeljnik „Ekspres“ objavio ove nedelje lica predsednika Srbije Aleksandra Vučića, buduće premijerke Italije Đorđe Meloni i mađarskog premijera Viktora Orbana sa hitlerovskim brkovima pod naslovom „Ahtung Hrvatska između tri mini-fašizma“.
„Žigosati ovo troje političara kao naciste je jednostavno odvratan i nepravedan opis, koji je izuzetno lošeg ukusa i uvreda za žrtve nacista“, navodi se u saopštenju Centra „Simon Vizental“.
Oni su podsetili i da se nedavno u Australiji, dogodio incident u kome je su hrvatski navijači pokazivali nacističke pozdrave i uzvikivali "Za dom spremni".

„Bučna gomila hrvatskih navijača fudbalskog kluba „Sidnej Junajted“ pokazivala je nacističke pozdrave i uzvikivala „Za dom spremni“, hrvatski ekvivalent nacističkog pozdrava „Zig hajl“, tokom ceremonije "Dobro došli u zemlju", kojom se potvrđuje činjenica da su zemlje na kojima je stadion izgrađen prvobitno pripadale Aboridžinima", ističu iz Centra "Simon Vizental".

Prema njihovim rečima, oba incidenta odražavaju" duboko usađeni fašizam koji preovladava u Hrvatskoj i među hrvatskim zajednicama u dijaspori".
Prema rečima istoričara holokausta dr Efraima Zurofa, direktora za istočnoevropska pitanja Vizentalovog centra, takve manifestacije ne iznenađuju.
"Od raspada Jugoslavije i uspostavljanja hrvatske države, uz nekoliko izuzetaka, vlast nije dovoljno naglašavala zločinačku prirodu NDH i stravične zločine ustaškog pokreta koji je upravljao zemljom i nastojao da uništi srpske, jevrejske i romske zajednice", rekao je Zurof, prenosi Kosovo onlajn.
Srbija osvanula u bojama srpske zastave - Sputnik Srbija, 1920, 30.09.2022
SRBIJA
Ne može se iz Blajburga pozivati na antifašizam: Oštra reakcija Srbije na skandal u hrvatskom listu
Efraim Zurof - Sputnik Srbija, 1920, 19.01.2019
Zurof: Hrvatska mora da zaustavi fašizam
Aleksandar Vulin - Sputnik Srbija, 1920, 18.12.2016
Hrvatska pokušava da objasni da fašizam nije bio loš
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala