Hrvatska pokušava da objasni da fašizam nije bio loš

© Tanjug / DRAGAN KUJUNDZICAleksandar Vulin
Aleksandar Vulin - Sputnik Srbija
Pratite nas
Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Aleksandar Vulin izjavio je danas da dešavanja u Zagrebu na protestu i na fudbalskoj utakmici nisu incidenti već zvanična politika Hrvatske, koja pokušava da objasni da fašizam i nije bio tako loš, a da su ustaše bili humanitarni radnici.
Ustaški pokliči protiv Srba u Hrvatskoj - Sputnik Srbija
Hrvati opet zbog Jasenovca za dom spremni (video)

„To što se dešavalo u Hrvatskoj nije incident, incident je nešto što se desi jednom, pa se više ne ponavlja. Ovo je nastavak zvanične politike Hrvatske u kojoj umesto da se razračuna sa fašizmom i ustaškim nasleđem pokušavaju da objasne da fašizam i nije bio tako loš, a da su ustaše bili humanitarni radnici i da je sve što su radile Srbima bilo zasluženo i da su to Srbi morali da očekuju“, rekao je Vulin za RTS.

On je dodao da je neshvatljivo da zemlja EU nije u stanju da se razračuna sa fašističkim nasleđem i da ga produbljuje i pokušava da opravda postojanje fašizma u svojoj zemlji.

„Jedino moguće objašnjenje je da je to zvanična politika. Ako ministar spoljnih poslova Hrvatske kaže da će proglašenje za sveca Alojzija Stepinca biti razlog za radost svih, a zna da se nijedan Srbin nikada neće obradovati da ustaški vikar postane svetac, onda govorite o zvaničnoj politici Hrvatske“, naglasio je ministar.

Kako kaže, veoma je zabrinut za položaj srpske manjine u Hrvatskoj, ali je zabrinut i za stanje duha u hrvatskoj naciji ako nisu u stanju da se izbore sa fašizacijom sopstvenog društva.

„Ovo više nije pitanje za Hrvatsku, ovo je pitanje za EU“, rekao je Vulin.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala