Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

Ne može se iz Blajburga pozivati na antifašizam: Oštra reakcija Srbije na skandal u hrvatskom listu

© Sputnik / Lola ĐorđevićSrbija osvanula u bojama srpske zastave
Srbija osvanula u bojama srpske zastave - Sputnik Srbija, 1920, 30.09.2022
Pratite nas
Ministar spoljnih poslova Srbije Nikola Selaković oštro je danas reagovao na tekst "Hrvatska između tri mini fašizma" u hrvatskom listu "Ekspres" koji je na naslovnoj strani objavio skandaloznu montiranu fotografiju predsedsednika Srbije, premijera Mađarske i pobednice nedavnih izbora u Italiji sa docrtanim brkovima kakve je imao Adolf Hitler.
"Država u kojoj neonacisti postavljaju table u Jasenovcu, u kojoj je zabranjena ćirilica, u kojoj ulice i trgovi nose imena ustaških ideologa i terorista, koja se hrani ksenofobijom i strahom od suseda, ima najviše razloga da se plaši same sebe i unutrašnjeg ekstremizma", saopštio je Selaković.
On je ocenio da analiza "Hrvatska između tri mini fašizma" potvrđuje koliki je nivo licemerja i samoobmane u delu hrvatskog društva.
Prema rečima šefa srpske diplomatije, "nesporno je da u Hrvatskoj postoje i oni koji se trude da neguju antifašističku tradiciju, međutim oni bi, pre nego što krenu da docrtavaju Hitlerove brčiće na portrete predsednika Srbije, unuka žrtve jasenovačkog ustaškog nacizma, i najviših državnih zvaničnika Mađarske i Italije, i trebalo da se pozabave pitanjem kako je moguće da u 21. veku hrvatska omladina paradira Milanom uz falangističke pozdrave i povike „za dom spremni“, saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova.
"Ko su roditelji tih mladih ljudi, u kakvim su školama oni naučeni da to čine, i kakvo je to društvo u kojem fašizam nije samo tajno opredeljenje ili marginalna pojava, već nešto što se javno i masovno manifestuje, ne samo u hrvatskim gradovima, već i na ulicama drugih država? To su pitanja na koja ''Ekspres'' i druge hrvatske novine treba da daju odgovor pre nego što se ostrve na Srbiju, Mađarsku ili nekog trećeg", naveo je Selaković.
"Uostalom, treba da znaju da sve osobe sa docrtanim Hitlerovim brčićima samo mogu da učine popularnijim u Hrvatskoj", dodao je Selaković.
Zemlja u kojoj se leve i desne političke snage nadmeću u, kako je rekao, ekstremizmu i koketiranju sa ustaštvom treba da se pogleda u ogledalo i izleči sopstvene društvene probleme i protivrečnosti pre nego što olako krene da lepi etikete komšijama.
"Ne može se iz Blajburga pozivati na antifašizam, jer ono što niče iz semena mržnje neminovno i rađa mržnju, paranoje i strah od svega različitog", zaključio je ministar spoljnih poslova Srbije.

Vulin: Sramna naslovna strana hrvatskog lista

Ministar unutrašnjih poslova Aleksandar Vulin saopštio je da je naslovna strana hrvatskog lista "Ekspres" sramna i da "u Hrvatskoj znaju da između Vučića i Hitlera nema sličnosti, ali bolje znaju da između politike prema Srbima i Srbiji savremene Hrvatske i NDH nema ni malo razlike".
"Uporediti unuka ustaške žrtve, Aleksandra Vučića, sa Hitlerom, to mogu samo Hrvati. Mediji i političari u Hrvatskoj znaju da između Vučića i Hitlera nema sličnosti, ali bolje znaju da između politike prema Srbima i Srbiji savremene Hrvatske i Nezavisne Države Hrvatske nema ni malo razlike. Zato im je priča o pobijenoj srpskoj deci „gadljiva do nepodnošljivosti“, a zahtev Srbije da se ubicama srpske dece sudi razlog za histeriju", naveo je Vulin.
Kako je saopštio Vulin, "kome je Stepinac svetac, njemu je Vučić Hitler".
"Ostavljam, ipak, mogućnost da nisam dobro razumeo šta je hrvatski list "Ekspres" hteo da kaže, jer u zemlji u kojoj se Hitlerovom sledbeniku, osnivaču ustaškog pokreta Mili Budaku daju ulice, u takvoj zemlji poređenje sa Hitlerom i ne mora biti uvreda. Ono što je u Srbiji, zemlji Hitlerovih protivnika uvreda, u Hrvatskoj, zemlji najodanijih Hitlerovih saveznika, može biti kompliment", izjavio je ministar unutrašnjih poslova Srbije reagujući na "sramotnu naslovnu stranu hrvatskog lista "Ekspres" na kojoj je srpski predsednik Vučić predstavljen kao Hitler".
Hrvatski list "Ekspres" je na naslovnoj strani danas objavio fotografiju predsednika Srbije Aleksandra Vučića, mađarskog premijera Viktora Orbana i verovatno buduće premijerke Italije Ðorđe Meloni s docrtanim brkovima kakve je imao Adolf Hitler, uz naslov "Hrvatska između tri mini fašizma".
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala