- Sputnik Srbija, 1920
SPORT
Vesti i analize sa najzanimljivijih i najbitnijih sportskih događaja širom Srbije i celog sveta.

Zimonjić otkriva za Sputnjik – momenat posle kog je Federer postao besmrtan /video/

© AFP 2023 / GERRY PENNYRodžer Federer
Rodžer Federer - Sputnik Srbija, 1920, 29.09.2022
Pratite nas
Kada je Nenad Zimonjić spazio Rodžera Federera na početku karijere legendarnog Švajcarca znao je da je će stići do vrha. U godinama koje su usledile Zimonjić je imao prilike i da pobeđuje Federera, i imao je pozitivan skor protiv Rodžera pre Novaka Đokovića, a za Sputnjik je otkrio koji momenat posle koga je znao da je Federer spreman za velike stvari.
Od osam mečeva koliko su u dublu sa različitim partnerima odigrali Nenad Zimonjić i Rodžer Federer, proslavljeni srpski teniser slavio je čak pet puta i tako danas kada je završena karijera švajcarske teniske legende on može da se pohvali sa pozitivnim skorom.
Prvi put Zimonjić je sa Piterom Veselsom igrao protiv Federera i Gruna 1999. godine, ali je Švajcarca znao i godinu dana ranije kada je prvi put video kako igra.

„Prvi put sam ga video u Tuluzu 1998. godine, bio je prvi junior i moglo je da se primeti da ima potencijala da bude na vrhu. Imao sam prilike da odigram dosta finala dubla pre njegovih mečeva pa da ga gledam, igrali smo dosta jedan protiv drugog, znamo se godinama. Imamo veliko poštovanje jedan prema drugom. Učinio je mnogo za ovaj sport“, rekao je na početku razgovora Zimonjić.

Veliki srpski teniski šampion kao posebnu vrlinu i igri Švajcarca ističe lakoću pri gotovo svakom udarcu.
Zimonjić smatra da je upravo zbog tog segmenta Federer postao velikan.
„Igrao je sa takvom lakoćom kao nijedan drugi teniser i postigao rezultate za koje se mislilo da je u tim trenucima nemoguće postići. Ne postoji udarac koji nije znao da izvede“, objašnjava Zimonjić.
Rodžer Federer popularizovao je tenis i podigao na viši nivo sa čime su se saglasile i njegove kolege, među prvima Novak Đoković.

Šampioni pre ultimativnog šampiona

Ipak, Zimonjić se prisetio velikih šampiona koji su pre Federera dostigli takođe velike rezultate, a onda je usledio period različitih šampiona sve do ere Rodžera Federera.
„Sigurno je pre njega bilo velikih šampiona i uvek su rivaliteti poput Andre Agasija i Pita Samprasa bilo najbolje što je moglo da se vidi u tenisu. Takođe, Bjern Bjorg ili Džon Mekinro u kombinaciji sa Džimijem Konorsom. Kasnije niko nije toliko dominirao, pojavljivali su se uvek novi igrači i bilo je više šampiona Borisa Bekera, Stefana Edebrga, Matsa Vilandera...“, istakao je Zimonjić.
Pre nego što je Švajcarac uspeo da se domogne vrha, teniski stručnjaci smatrali su da se u belom sportu neće pojaviti igrač koji će uspeti da obori rekord po broju Grend slem titula, ali je onda došao Federer.
„Ono što je Sampras uradio kada je osvojio 14. Grend slem titula, mislilo se da nema šanse niko to da stigne, a onda se pojavio Federer“, rekao je Zimonjić.

Promenjene ere

„Za njim su došli Novak i Nadal i podigli tenis na viši nivo. Jedan drugog su terali na to da se popravljaju u svakom smislu i segmentu igre i samim tim je tenis otišao na viši nivo. Zahvaljujući njima trojici. Federer je najstariji i neko je ko zaslužan što je tenis ono što jeste. Njegovo ponašanje na terenu i van njega pokazuje da je on najbolji mogući ambasador našeg sporta, svi su ga obožavali“, smatra bivši broj jedan.
Kada je reč o rivalstvu „velike trojke“ Zimonjić veruje da je u različitim trenucima određeno bilo najveće. U nekim momentima neizvesnije mečeve igrali su Federer i Nadal, ali je onda tu ulogu preuzeo Novak.
„Ja bih rekao da je to u različitim segmentima, prvo rivalstvo između Nadal i Federera što je pratio ceo svet, a onda je na scenu stupio Novak koji je tri godine bio treći i dosta je kasnio. Kako je podizao svoj nivo tako je i veći broj mečeva dobijao i sad u drugom delu, poslednjih deset godina ima pozitivniji skor“, ističe Zimonjić.
Odlaskom Rodžera Federera jedna sportska era je završena, međutim Zimonjić veruje da su mlađi teniseri uspeli da nauče nešto od velikana kakav je Švajcarac.
Tenis će uvek biti tu, a igrači dolaze i odlaze. Nove generacije uče od prethodnih i imaće izuzetno težak zadatak da stignu i nadmaše nivo trojice najboljih igrača svih vremena“, veruje srpski teniser.
Kao neke od naslednika igre Federera Zimonjić vidi Karlosa Alkarasa i Janika Sinera, ali napominje da su Novak Đoković i Rafael Nadal još uvek tu i da su pre svega oni i dalje najveći favoriti za osvajanje Grend slem trofeja.

„Što se tiče novih generacija vidim Novaka i Nadala narednih nekoliko godina kao najveće konkurente za osvajanje Grend slem titula, a onda će međusobni susreti i rivalstva Alkarsa, Sinera, Zvereva vremenom pomerati granice“, istakao je Zimonjić.

Karlitos kao najveći talenat na turu prikazuje neverovatno lepu igru, a naš sagovornik kaže da on najviše podseća na tenis kakav se igrao ranije kada je Federer počinjao karijeru.
„Sigurno se ne igra kako se nekad igralo. Dosta su promenjeni i uslovi za igru i što se tiče samog načina igranja igra se sa osnovne linije, fizički su svi spremni i retko ko dolazi na mrežu. To možda najbolje radi Alkaras“, smatra srpski teniser.

Momenat koji je pokrenuo sve

Zimonjić je često gledao Novakove mečeve protiv Federera, a uprkos tome što je navijao za srpskog asa trudio se i da uživa u Rodžerovoj igri koja ga je u nekim trenucima podsećala na njega.
„Ja sam neko ko je uvek imao podršku i navijao za sve naše tenisera, ali sam uživao u sportskom nadmetanju i veštinama. Federer je sigurno najomiljeniji igrač za gledanje. Moj stil igre je sličan zato sam malo i više uživao“, istakao je Zimonjić.
Kao najvažniji i najbolji meč u karijeri Rodžera Federera srpski teniser stakao je duel protiv Pita Samprasa u četvrtom kolu Vimbldona 2001. Godine.
Istorijski meč igrao se u pet setova, a na kraju je slavio Švajcarac čime je definisao početak svoje teniske ere.
„Duel koji je obeležio Federera i nagovestio da ima izuzetne kvalitete je pobeda na Vimbldonu protiv Samprasa koji je do tada bio neprikosnoven. A kako se istorija menja, pokazuje i to da je nakon dominacije Federera na travi Novak sada najbolji na toj podlozi i fali mu jedna titula kako bi se izjednačio sa Rodžerom“, zaključio je Zimonjić.
Federer se od tenisa oprostio posle 24 godine na Lejver kupu. Kraj karijere legendarnog Švajcarca u suzama su pozdravili Rafael Nadal i Novak Đoković.
Aleksandra Krunić - Sputnik Srbija, 1920, 27.09.2022
SPORT
Loša vest: Krunićeva pokidala prednje ukrštene ligamente kolena
Najbolji teniser sveta Novak Đoković - Sputnik Srbija, 1920, 26.09.2022
SPORT
Đoković stigao u Tel Aviv, Izraelci oduševljeni /video/
Laslo Đere - Sputnik Srbija, 1920, 26.09.2022
SPORT
Buđenje „uspavanog džina“ – posrnuli Austrijanac izbacio Srbina u Tel Avivu
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala