- Sputnik Srbija, 1920, 26.08.2021
DRUŠTVO
Društvene teme, zanimljive priče, reportaže, događaji, festivali i kulturna dešavanja iz Srbije, i ostatka sveta

Novo otkriće na Rudniku: Mitološka zver na belom mermeru

planina Rudnik - Sputnik Srbija, 1920, 28.09.2022
Pratite nas
Arheolozi su došli do novog otkrića na planini Rudnik. U srednjovekovnoj crkvi nađen je jedinstveni reljef isklesan od belog mermera iz 14. ili 15. veka, na kojem su prikazani grifon i biljni motivi.
Ovaj arhitektonski deo pronađen je nedavno među ostacima srednjovekovne crkve na lokalitetu Metaljka u selu Zagrađe na planini Rudnik. Na levoj strani se nalazi složeni biljni ornament, dok je sa desne strane prikazan grifon, mitološka zver sa telom, zadnjim nogama i repom lava, i orlovskim kljunom i krilima, objavljeno je na Fejsbuk* stranici „ArcheoSerbia“.
Ovo je nastavak serije značajnih ovogodišnjih otkrića na ovom lokalitetu – tokom proteklih nekoliko sedmica arheolozi su pronašli veliki broj plemićkih nadgrobnih spomenika, od kojih je jedan ukrašen prelepim grbom, kao i zasvođenu grobnicu, što svedoči da je crkva na Metaljci bila posebno značajna tokom srednjeg veka.
Među otkrićima je i srednjovekovna srpska nadgrobna ploča isklesana od mermera, na kojoj je urezan grb i ime Žarko. Na grbu koji je prikazan na mermernoj ploči, pored imena Žarko nalazi se i viteška kaciga, a izuzetna obrada heraldičke kompozicije ukazuje na osobu koja je imala visok položaj među srpskom vlastelom.
U blizini su otkriveni i spomenici vlastele izrađeni od belog mermera iz Venčaca, ali i od purpurnog kamena koji se ne nalazi u obližnjim majdanima.
Crkva na arheološkom lokalitetu Metaljka u Zagrađu na Rudniku je otkrivena 2020. godine, kada su arheolozi otkopali njene temelje. Potiče iz 14. ili 15. veka i imala je dimenzije 11,3 x 6,7 metara. Tada je istražen samo mali deo unutrašnjosti, oltar i deo uz južni zid. Oko hrama registrovana je nekropola sa više grobova.
Pre nekoliko sedmica započeta su istraživanja unutrašnjosti crkve, i pronađene su polirane ploče od crveno-belog kamena kojima je bio prekriven pod crkve, kosti, metalni predmeti…
Crkva na Metaljci se nalazi ispod vrha Ostrvica, koji predstavlja ostatak razorene vulkanske kupe, na kojem se nalazilo utvrđenje čija je osnovna uloga bila zaštita rudnika i trgovačkih puteva sa severne strane planine Rudnik.
*Aktivnosti „Meta“ (društvene mreže Fejsbuk i Instagram) zabranjene su u Rusiji kao ekstremističke
Vrh Ostrvica na planini Rudnik - Sputnik Srbija, 1920, 01.09.2022
SRBIJA
Nesvakidašnje arheološko otkriće na Rudniku: Ko je bio tajanstveni plemić Žarko
Arheološka iskopavanja - Sputnik Srbija, 1920, 02.09.2022
NAUKA I TEHNOLOGIJA
Beli mermer i purpurni kamen nepoznatog porekla: Nova otkrića na Rudniku kraj grobnice plemića Žarka
Caričin grad - Sputnik Srbija, 1920, 07.09.2022
SRBIJA
Šta je sve otkriveno tokom iskopavanja srednjovekovne crkve na planini Rudnik
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala