Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

Nesvakidašnje arheološko otkriće na Rudniku: Ko je bio tajanstveni plemić Žarko

CC BY-SA 4.0 / Wikipedia/Branka Vucicevic Vuckovic/Cropped photo / Vrh Ostrvica na planini Rudnik
Vrh Ostrvica na planini Rudnik - Sputnik Srbija, 1920, 01.09.2022
Pratite nas
Nesvakidašnje arheološko otkriće zabeleženo je na lokalitetu Metaljka u Zagrađu na planini Rudnik. Arheolozi su otkrili srednjovekovnu srpsku nadgrobnu ploču isklesanu od mermera, na kojoj je urezan grb i ime Žarko.
Na grbu koji je prikazan na mermernoj ploči, pored imena Žarko nalazi se i viteška kaciga, a izuzetna obrada heraldičke kompozicije ukazuje na osobu koja je imala visok položaj među srpskom vlastelom, objavio je Muzej rudničko-takovskog kraja na svojoj Fejsbuk* stranici.

Šlem sa krunom na grbu

Grb se sastoji od šlema sa krunom koji je postavljen iznad trouglastog štita, a čitava kompozicija je okružena zvezdastim okvirom i nađen je u crkvi koja potiče iz 14. ili 15. veka, objavljeno je na Fejsbuk stranici ArcheoSerbia.
Crkva je otkrivena 2020. godine, kada su arheolozi otkopali njene temelje. Tada je istražen samo mali deo unutrašnjosti, oltar i deo uz južni zid, gde su pronađeni brojni ulomci fresaka koje su prekrivale unutrašnjost bogomolje. Oko hrama registrovana je nekropola sa više grobova, navodi se na toj stranici.
Istraživanja unutrašnjosti crkve započela su pre nekoliko sedmica, a sprovode iz Muzej rudničko-takovskog kraja i Odeljenje za arheologiju Filozofskog fakulteta u Beogradu. Pronađene su polirane ploče od crveno-belog kamena kojima je bio prekriven pod crkve, kosti, metalni predmeti...
Kako navode na stranici ArcheoSerbia, radi se o jednom od najlepših arheoloških nalaza u Srbiji u poslednjih nekoliko godina kada je u pitanju srpski srednji vek, pogotovo što su heraldičke predstave iz tog perioda retke, naročito na prostoru današnje centralne Srbije.

Ostatak vulkana

Crkva na Metaljci se nalazi ispod vrha Ostrvica, koji predstavlja ostatak razorene vulkanske kupe, na kojem se nalazilo utvrđenje čija je osnovna uloga bila zaštita rudnika i trgovačkih puteva sa severne strane planine Rudnik.
Planina Rudnik je bila značajno urbano, trgovačko i rudarsko središte srednjovekovne srpske države. Arheolozi su do sada na više lokaliteta pronašli ostatke mnogih naselja, raskošnih palata, pravoslavnih crkava koje je koristilo lokalno stanovništvo i rimokatoličkih crkava sagrađenih za potrebe stranih trgovaca, rudara i diplomata, kao i ostatke kuća, radionica, i brojne primerke oružja, nakita i predmeta za svakodnevnu upotrebu.
*Aktivnosti „Meta“ (društvene mreže Fejsbuk i Instagram) zabranjene su u Rusiji kao ekstremističke
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala