Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

Šta je sve otkriveno tokom iskopavanja srednjovekovne crkve na planini Rudnik

© Tanjug / PREDRAG VUCKOVICCaričin grad
Caričin grad - Sputnik Srbija, 1920, 07.09.2022
Pratite nas
Na planini Rudnik u toku su iskopavanja i istraživanja srednjovekovne crkve na lokalitetu Metaljka ispod srednjovekovnog grada Ostrovice. Istraživanja izvode Muzej rudničko-takovskog kraja i Odeljenje za arheologiju Filozofskog fakulteta u Beogradu, a sufinansira ih Ministarstvo kulture i informisanja sa milion i 200 hiljada dinara.
Prilikom istraživanja srednjovekovne crkve, ispod nivoa poda pronađena je ukopana grobnica ozidana od kamena sa malim ulaznim hodnikom i plafonom na dve vode. Grobnica je i omalterisana, što je karakteristično za period ranog hrišćanstva, te se nameće zaključak da je srednjovekovna crkva možda podignuta na mestu starog kultnog mesta.
„U unutrašnjosti crkve ima više grobova, od kojih su neki iz vremena kada je crkva bila u funkciji, a neki su iz vremena kada je crkva već bila srušena. Među grobovima iz vremena funkcionisanja crkve ima i grobnica. Jedna se nalazi na položaju uobičajenom za ktitora, a jedna je smeštena ka sredini. Nažalost, obe su devastirane i u njima nemamo neke nalaze. Očigledno je da se radi o reprezentativnijem načinu sahranjivanja”, rekao je dr Dejan Radičević, profesor na Filozofskom fakultetu u Beogradu.
U unutrašnjosti crkve pronađeno je i nekoliko nadgrobnih ploča, od kojih je jedna sa grbom i natpisom „Žarko”, a heraldička obrada kompozicije ukazuje da je osoba kojoj je ili u čiju je čast podignuta ploča zauzimala visoko mesto među srpskom vlastelom, prenosi Tanjug.

„I ova ploča ukazuje da se radi o sahranjivanju nekoga iz višeg društvenog sloja. Verovatno ktitora sa porodicom, ali i nekih drugih stanovnika Rudnika i Ostrovice koji su bili viđeniji, neki vlastelini koji su verovatno u okruženju imali i svoju baštinu“, dodao je profesor Radičević.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala