- Sputnik Srbija, 1920
Specijalna operacija u Ukrajini
Sve o specijalnoj vojnoj operaciji Rusije za demilitarizaciju i denacifikaciju Ukrajine.

Sputnjik u Donbasu: Nemački posmatrač na referendumu - napisaću knjigu o sukobu u Donbasu

© Sputnik / Pavel Bednяkov / Uđi u bazu fotografijaPlakat sa informacijama o referendumu u DNR, LNR, Hersonskoj i Zaporoškoj oblasti
Plakat sa informacijama o referendumu u DNR, LNR, Hersonskoj i Zaporoškoj oblasti - Sputnik Srbija, 1920, 26.09.2022
Pratite nas
Nemački novinar i pisac Patrik Vab, koji se nalazi u DNR kao posmatrač na referendumu, rekao je dopisniku Sputnjika da namerava da sledeće godine objavi knjigu o sukobu u Ukrajini u kojoj će nemačkoj publici objasniti stavove svih strana.
„Prošle godine sam posetio prijatelje u zapadnom delu Ukrajine i otkrio da se realnost života u različitim delovima Ukrajine veoma razlikuje od onoga što nemački mediji govore i upravo iz tog razloga sam imao ideju da napišem knjigu. Razlog zašto sam ove godine došao u istočnu Ukrajinu je zato što sam naučio iz svog novinarskog obrazovanja da moramo da se pridržavamo principa ‘altera pars’, što na latinskom znači: ‘morate čuti suprotnu stranu’“, rekao je Vab.
On je pozvao sve strane da se pridržavaju ovog principa u izveštavanju o aktuelnim dešavanjima.
Posmatrač je rekao da ne očekuje probleme po povratku u Nemačku zbog rada na referendumu. Međutim, predviđa široku raspravu među onima koji još ne znaju šta znači demokratija.
Referendum u DNR o ujedinjenju s Rusijom - Sputnik Srbija, 1920, 26.09.2022
Podkast
Referendumi posle kojih ništa neće biti isto | Svet sa Sputnjikom

Francuski posmatrač: Glasanje po međunarodnim normama

Francuski posmatrač na referendumu Emanuel Mark Andre Leroa, nazvao je glasanje koje je posmatrao u kancelariji DNR u Moskvi u skladu sa međunarodnim standardima.
„Ja sam stručnjak i predstavnik Francuske i mogu da kažem da sam video izborne procese u različitim zemljama i izbori se sprovode u skladu sa svim normama međunarodnog prava, sve je u skladu sa protokolom, sve ide dobro“, rekao je Leroa.
Njegov kolega, posmatrač iz Centralnoafričke Republike, Loik Molambo-Saombi, u intervjuu sa predstavnicima ambasade napomenuo je da mu je važno da bude ovde, jer on, kao predstavnik Afrike, dobro shvata šta je želja za slobodom i nezavisnošću.
„Shvatamo kako se osećaju ljudi iz Donjecke i Luganske Narodne Republike, kao i iz Hersonske i Zaporoške oblasti“, rekao je Molambo-Saombi.
Referendumi o prisajedinjenju Rusiji održavaju se u Donjeckoj i Luganskoj narodnoj republici, Hersonskoj i Zaporoškoj oblasti Ukrajine. Sjedinjene Američke Države, zajedno sa svojim saveznicima, odbijaju da priznaju njihov legitimitet i prete Rusiji sankcijama ako ove zemlje budu pripojene.
Referendum o ulasku u sastav Rusije počeo je 23. septembra. Glasanje će trajati pet dana, do 27. septembra, a rezultati će biti objavljeni 28. septembra.
Glasanje na referendumu o prisajedinjenju Rusiji u Zaporoškoj oblasti  - Sputnik Srbija, 1920, 26.09.2022
Specijalna operacija u Ukrajini
Posmatrač iz Južnoafričke Republike: Kijevski režim kao politika aparthejda
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala